Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΟι (πολύ σημαντικές) εξελίξεις του 2010 στο online travel

Οι (πολύ σημαντικές) εξελίξεις του 2010 στο online travel

Οι (πολύ σημαντικές) εξελίξεις του 2010 στο online travel

Είθισται στην αλλαγή του χρόνου (και πολύ περισσότερο, της δεκαετίας) το κάθε ειδησεογραφικό μέσον να κάνει τη δική του ανασκόπηση της χρονιάς αλλά και το δικό του… Καζαμία με τις προβλέψεις του για την επόμενη.
Έτσι λοιπόν παραθέτουμε, πολύ συνοπτικά και με απλά λόγια, τις σημαντικότερες εξελίξεις του 2010 στο χώρο του online travel χωρίς ωστόσο να κάνουμε προβλέψεις, αλλά μόνον να… πιθανολογούμε, καθώς υπάρχουν πολλά ανοικτά μέτωπα όπου οι εξελίξεις είναι ακόμα απρόβλεπτες.

Και τι δεν είδαμε, λοιπόν, το 2010!!! Ήταν ασφαλώς η πιο “γεμάτη” εξελίξεις χρονιά της τελευταίας δεκαετίας – εξελίξεις που θα επαναδιαμορφώσουν το τοπίο στο online travel.

Οι σημαντικότερες προέρχονται βέβαια από την Google που με τις κινήσεις της το 2010 εισάγει “καινά δαιμόνια” στο χώρο αυτό !

Με τη νέα λειτουργία που θα έχουν τα Google Maps με online τιμές και real-time διαθεσιμότητα ξενοδοχείων, η Google αρχίζει να φέρνει πλέον το παιχνίδι στα μέτρα της – δε χρησιμεύει μόνον για αναζήτηση για καταλύματα – επιπλέον πουλάει! Όπως είχαμε γράψει εδώ και μήνες, η νέα λειτουργία υλοποιείται στην Αμερική, τη Βρετανία, την Αυστραλία και κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενώ σταδιακά θα επεκταθεί βέβαια σε όλο τον κόσμο.
Δυο screenshots θα μας βοηθήσουν να αντιληφθούμε περί τίνος πρόκειται – στο πρώτο κάνουμε μια αναζήτηση για 5άστερο ξενοδοχείο στην Αθήνα και βλέπουμε τη συνηθισμένη μορφή των Google Maps

ενώ στο δεύτερο screenshot βλέπουμε την αναζήτηση “5 star hotel westminster london uk”

όπου με κόκκινα τετράγωνα έχουμε σημειώσει τις θέσεις όπου δίνονται online τιμές και διαθεσιμότητα από τα ξενοδοχεία που εμφανίζονται στην αναζήτηση αυτή.

‘Οπως είναι κατανοητό η Google θέλει ένα κομμάτι της “πίτας” από τη μεγάλη αγορά των τουριστικών καταλυμάτων – για πολλά χρόνια έστελνε απλά χρήστες στους μεγάλους online travel agents (Expedia, Booking,Orbitz, HRS, Priceline, Hotwire, Travelocity κ.λπ.) hotel reviews websites (tripadvisor, Travelpost,IgoUgo κλπ) και travel metasearch websites (kayak, Travelzoo, Uptake, κ.λπ.) κερδίζοντας χρήματα από τις διαφημίσεις μόνον.

Mε δεδομένο όμως ότι αρκετοί χρήστες (το ποσοστό τους κυμαίνεται από χώρα σε χώρα, αλλά είναι σημαντικό) αρχίζουν την έρευνα τους για κατάλυμα ακριβώς από τα Google Maps (ή και ότι κάποιοι ψάχνουν και τα Google Maps) η εμφάνιση τιμών και διαθεσιμότητας ξενοδοχείων δίνει ένα μεγάλο όπλο στην Google. Επίσης, καθώς ξέρουμε όλοι, οι χρήστες θέλουν πάντα να βλέπουν και σχόλια πελατών για το/τα ξενοδοχεία που σκέφτονται να κλείσουν. ‘Ετσι, η Google πρόσθεσε και σχόλια από πολλές πηγές (εκτός από το tripadvisor, το οποίο σταμάτησε να τροφοδοτεί την Google με τα δικά του σχόλια, φοβούμενο ότι θα χάνει πελάτες από τη νέα λειτουργία των Google Maps – δείτε τη σχετική είδηση εδώ)

Αντίστοιχη αλλαγή υπάρχει βέβαια και στη συνηθισμένη αναζήτηση (δείτε παραδείγματα στο παραπάνω link). ‘Ετσι, η Google πλέον δεν πουλά μόνον διαφημίσεις, αλλά και καταλύματα – Οι επιπτώσεις δεν θα αργήσουν να φανούν και μέσα στο 2011 θα δούμε αν θα μπορέσει να μπει ανάμεσα στους υπόλοιπους μεγάλους online travel agents και να διεκδικήσει μερίδιο αγοράς!
(Το μεγάλο ερώτημα φυσικά για τους ξενοδόχους είναι πώς μπορούν να εκμεταλλευθούν τη νέα αυτή κατάσταση -σε αυτό θα επανέλθουμε.)

Η είσοδος της Google στην αγορά του online travel συνοδεύτηκε και από μια άλλη πολύ σημαντική κίνηση – την προσπάθεια εξαγοράς της ΙΤΑ Software, μιας ηγέτιδας εταιρείας στον χώρο των αεροπορικών ναύλων, που αν ολοκληρωθεί (καθώς εκκρεμεί η έγκριση της εξαγοράς από το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης) θα δώσει στην Google πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά αεροπορικών ναύλων.

Η αντίδραση αρκετών από τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου (TripAdvisor, Expedia, Travelocity, Kayak.com, Hotwire.com, Sabre, Sidestep και Farelogix) ήταν άμεση, καθώς σχημάτισαν μια προσωρινή συμμαχία με το όνομα Fair Search και ζητούν από το αμερικανικό υπουργείο να μη δώσει το “πράσινο φως” στην εξαγορά αυτή (δείτε τη σχετική είδηση, εδώ). Tη συμμαχία υποστηρίζει, τουλάχιστον φραστικά, η Amadeus, ενώ έγινε μέλος και η Microsoft!

Η (προσωρινή) συνένωση τέτοιων μεγάλων ονομάτων δεν είναι τυχαία καθώς με την εξαγορά αυτή, η Google ασφαλώς θα πρωταγωνιστήσει και στην αγορά αεροπορικών ναύλων. Μένει να δούμε την απόφαση λοιπόν – αν είναι θετική, θα αλλάξουν τα δεδομένα για όλους τους μεγάλους Οnline Τravel Agents, και πιθανόν ακόμα και για τα 3 μεγάλα GDS!

Μιλώντας όμως για τα GDS, είχαμε και μιαν ενέργεια, που αιφνιδίασε πολλούς – αυτή της American Airlines που επέβαλλε έξοδα στις κρατήσεις που γίνονται μέσω των GDS, οι οποίες θα επιβαρύνουν τα τουριστικά γραφεία τα οποία κάνουν τις κρατήσεις μέσω των καναλιών της Travelport, καλώντας ταυτόχρονα τα τουριστικά γραφεία να κάνουν κρατήσεις απευθείας στην ιστοσελίδα της, μέσω του Direct Connect.

Το σοκ που υπέστη η Αμερικανική αγορά ήταν μεγάλο και οι ενώσεις των travel agents πνέουν μένεα εναντίον της AA (αλλά και της ΙΑΤΑ που αποδέχθηκε τη ρύθμιση αυτή η οποία θα εκκαθαρίζεται πλέον μέσω των BSP). Στη συνέχεια, η Travelport αφαίρεσε εντελώς το inventory της American Airlines από το Expedia ,καθώς η AA δεν ανανέωσε το συμβόλαιο της ενώ δείχνει να θέλει να αποσπαστεί και από το Sabre. H Sabre μάλιστα κλιμάκωσε την “επίθεσή” της στην ΑΑ, τοποθετώντας χαμηλά την ΑΑ στα αποτελέσματα αναζήτησης στο δίκτυό της, ενώ μόλις στις 10 Ιανουαρίου έγινε γνωστό πώς η ΑΑ έκανε μήνυση στην Sabre για την κίνηση της τελευταίας.

‘Ολοι παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον την υπόθεση αυτή, καθώς αν τελικά η American Airlines καταφέρει να βγει από τα ενδιάμεσα κανάλια διανομής, χωρίς μεγάλες απώλειες, αναπόφευκτα θα την μιμηθούν και άλλες εταιρείες και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού – μάλιστα μόλις πριν λίγες ημέρες η Delta σταμάτησε τη συνεργασία της με online travel agents, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν σαν ενδιάμεσο την Travelport!

Τυχαίο; Όχι βέβαια! Τα αίτια για αυτόν τον πόλεμο αναλύονται με εξαιρετικό τρόπο στο άρθρο “Airlines vs the world” του Douglas Quinby, συνεργάτη της PhoCusWright, που δημοσιεύουμε στο TDN International και αξίζει να διαβάσετε.’Οπως ο ίδιος προβλέπει, κατά πάσα πιθανότητα ο πόλεμος αυτός (διάβαζε διαπραγμάτευση, στην πραγματικότητα) θα λήξει, προς το παρόν, με εκατέρωθεν υποχωρήσεις, αλλά οι αεροπορικές εταιρείες, προσπαθούν πλέον να απεμπλακούν από τα GDS.

Υπό αυτό το πρίσμα καταλαβαίνουμε γιατί οι μεγάλες αμερικανικές αεροπορικές δημιούργησαν τον περασμένο Ιούλιο, το OpenAxis Group, το οποίο εξελίσσει κοινά πρότυπα XML για τη λειτουργία Direct Connect! Το μέλλον αυτών των κινήσεων θα θέσει, πιθανόν, νέα standards στην αγορά της Αμερικής πρώτα και κατόπιν… ας περιμένουμε όμως λίγο – προβλέπονται και εδώ εξελίξεις!

Εκτός αυτών, είχαμε το 2010 και την πολύ σημαντική κίνηση της Thomas Cook να επιχειρεί τη (σταδιακή) μετατροπή της σε online travel agent, με δηλώσεις στελεχών της ότι θέλουν να γίνουν Expedia στη θέση της Expedia. Αν δείτε το στατιστικό στοιχείο από την πολύ πρόσφατη έρευνα της ΙΤΒ (για το οποίο γράφουμε παρακάτω) θα κατανοήσετε απόλυτα την κίνηση της αυτή. Μένει μόνον να δούμε πόσο σύντομα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι “παραδοσιακοί” tour operators. Η κίνηση αυτή ήταν λογικό να γίνει πρώτα στην Αγγλία, καθώς ότι γίνεται στην Αμερική περνάει με καθυστέρηση λίγων ετών στην Γηραιά Αλβιόνα και κατόπιν στην υπόλοιπη Ευρώπη!

Και μέσα σε όλα αυτά η EasyHolidays δείχνει να βάζει στόχο να γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος tour operator της Βρετανίας, μετά την TUI και την Thomas Cook,, αλλά χωρίς δίκτυο καταστημάτων, όπως διατηρούν οι άλλοι παραδοσιακοί tour operators – μόνoν online.

Για αυτόν το σκοπό κλείνει νέες συμφωνίες με bed banks, όπως την Lowcost Travel Group (που αντικαθιστά πλέον την – ελεγχόμενη από την TUI – Hotelopia) και αρχίζει μια μεγάλη καμπάνια marketing εν όψει του μεγάλου relaunch που θα κάνει στα μέσα Μαρτίου. Προφανώς, ο Sir Stelios αποφάσισε πως είναι καιρός να ανακατέψει την τράπουλα ξανά!

‘Ολες οι παραπάνω εξελίξεις εξηγούνται από τα  ευρήματα έρευνας που έγινε για λογαριασμό της μεγαλύτερης τουριστικής έκθεσης, της ΙΤΒ του Βερολίνου, όπου διαπιστώνεται ότι οι κρατήσεις μέσω Internet (σε χρονιά κρίσης) είχαν αύξηση κατά 17% και πλέον πλησιάζουν το 50% πανευρωπαϊκά (σύμφωνα με την έρευνα). Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 1 στις 2 κρατήσεις γίνεται πλέον ηλεκτρονικά!!! (δείτε περισσότερα εδώ).

Πραγματικά μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που αλλάζει τόσο ραγδαία, το Συνέδριο που διοργανώνουμε σε συνεργασία με την Eye for Travel έρχεται στην καταλληλότερη στιγμή για να συζητηθούν και αναλυθούν σε βάθος αυτές οι εξελίξεις και οι συνέπειές τους στην ελληνική αγορά!

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024