Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΟι ξενοδόχοι λογαριάζουν χωρίς «τον ξενοδόχο»

Οι ξενοδόχοι λογαριάζουν χωρίς «τον ξενοδόχο»

Οι ξενοδόχοι λογαριάζουν χωρίς «τον ξενοδόχο»

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι πολιτικοί που έχουν άποψη για τις Κυπριακές Αερογραμμές πριν εμφανιστούν στο γυαλί συμφωνούν το τι θα πουν. Τουλάχιστον αυτό αντιλαμβάνεται το φτωχό μου μυαλό από τις συζητήσεις περί του θέματος στα κανάλια.

Λοιπόν, επειδή οι Κύπριοι δεν είμαστε στη πλειονότητά μας αρνιά, θα παρακαλούσα τα κόμματα να σταματήσουν την κοροϊδία και να βγουν να πουν ποιοι έφαγαν τα λεφτά της εταιρείας. Οι φαγάδες έχουν όνομα και επίθετο και τα κόμματα τους ξέρουν, γιΆαυτό και θα δώσουν άλλα 20 εκατ. την επαύριον στη συνεδρία της Βουλής.

Φυσικά, για το φαλίρισμα των αερομεταφορών φταίνε οι Τούρκοι. Αυτό είναι το σίγουρο, τώρα το θέμα είναι ποιοι Τούρκοι φταίνε… Οι Σελτζούκοι, οι Οθωμανοί ή μήπως οι Νεότουρκοι του Κεμάλ; Η απαγόρευση των πτήσεων ισχύει από το 1974 και θυμίζω ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές είχαν και χρονιές κερδοφόρες. Λοιπόν να αφήσουν τα σάπια και να βάλουν τάξη στον οίκο τους, να βγάλουν από τα κόμματα όλους εκείνους τους λαδωμένους και να τους δώσουν στη δικαιοσύνη, να ετοιμάσουν ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης που να διασφαλίζει τους εργαζόμενους και να κόψουν τους προεκλογικούς ελιγμούς.

Οι Κυπριακές Αερογραμμές, με τα δρομολόγια που έχουν, το «μονοπώλιο» σε ορισμένα από αυτά, με το καταρτισμένο προσωπικό και με την εμπειρία της αγοράς, έχουν τα φόντα να είναι μια κερδοφόρος αερογραμμή. Δε λέω ότι δε νοσούν στον επιχειρησιακό τομέα, νοσούν. Έχουν πρόβλημα μάρκετινγκ, έχουν πρόβλημα εικόνας και branding, στο διαδίκτυο νυχτοβατούν (το είχα πει και παλιά και έλαβα σφαλιάρα γραπτή, άσε να δούμε τι θα γίνει αύριο), στο τομέα εξυπηρέτησης του πελάτη έχουν δρόμο να διανύσουν, αλλά αυτά είναι πράγματα που λύνονται σχεδόν ανέξοδα, αν τα συγκρίνουμε με τα μισθολογικά και ειδικά τα μιζολογικά.

Η δική μου πρόβλεψη είναι ότι όλα τα κόμματα τώρα θα συμφωνήσουν να δώσουν 20 εκατ. δήθεν ως αποζημίωση που δεν πετούν πάνω από την Τουρκία. Στη πραγματικότητα, τα δίνουν από την τσέπη μας, εσένα που διαβάζεις αυτό το άρθρο και εμένα που το γράφω, και τα δίνουν για πάρουν αέρα μέχρι τις εκλογές του Μαΐου. Η Κομισιόν θα το χάψει το περί αποζημίωσης για το εμπάργκο της Τουρκίας, αλλά θα είναι το τελευταίο χάψιμο. Η αλήθεια είναι ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές θα κλείσουν πριν τα Χριστούγεννα του 2011. Θα βάλουν λουκέτο τουλάχιστον στη μορφή που βρίσκονται σήμερα. Οι αερομεταφορές έχουν μέλλον μόνο στον ιδιωτικό τομέα σε ένα μοντέλο εντελώς διαφορετικό από αυτό που ξέρουμε, ένα μοντέλο low cost, βασισμένο στη πρόσφορα και την ζήτηση με γνώμονα την απλότητα στην εξυπηρέτηση και στην ευελιξία, λέξεις που οι Κυπριακές Αερογραμμές δεν διαθέτουν στο λεξιλόγιο τους.

Το πρόβλημα τώρα είναι πως ο τουριστικός τομέας θα μπορέσει να αντεπεξέλθει, φτιάχνουμε στρατηγικά σχέδια και ξαφνικά μένουμε χωρίς αερογραμμές, δηλαδή οι Ξενοδόχοι λογαριάζουν μόνοι τους χωρίς «τον ξενοδόχο». Είμαστε δημιουργικός λαός, απόγονοι του Πραξιτέλη κάτι θα σκεφτούμε. Σοβαρά όμως τώρα. το κλείσιμο των ΚΑ θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στη ήδη εύθραυστη αξιοπιστία μας, οι Ταξιδιωτικοί Πράκτορες τους οποίους επιχορηγούσαμε τόσο καιρό θα μας γυρίσουν την πλάτη και ούτε καν θα προσπαθήσουν να βρουν εναλλακτικές λύσεις για να φέρουν κόσμο στα κυπριακά αεροδρόμια -απλώς θα αλλάξουν αεροδρόμια γιατί αυτή είναι η πιο εύκολη και πιο φτηνή λύση.

Προτεινόμενη λύση:

  1. Δημιουργία άμεσα μιας νέας εταιρείας με νομική βάση την Ελλάδα η άλλη ευρωπαϊκή χώρα με κυπριακά κεφάλαια για αποφυγή του τουρκικού εμπάργκο.
  2. Η νέα εταιρεία να μην έχει Πολιτικό Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά να διοικείται από τεχνοκράτες και επαγγελματίες των αερομεταφορών και του τουρισμού, που να μην είχαν καμία ανάμιξη στα προηγούμενα ΔΣ.
  3. Να έχει ένα νέο πρόσωπο, νέο αέρα και να είναι ευέλικτη.
  4. Να αγοράσει τα δικαιώματα των ΚΑ στα κυπριακά αεροδρόμια.
  5. Να απορροφήσει ένα μεγάλο αριθμό υπαλλήλων από τις δύο φαλιρισμένες κρατικές εταιρείες, οι οποίοι να περάσουν από συνέντευξη, να προσληφθούν ανάλογα με τα πραγματικά τους προσόντα και να δεχθούν να μην έχουν όλα εκείνα τα προνόμια στα εισιτήρια.
  6. Ναι μεν θα είναι ευρωπαϊκή εταιρεία, αλλά η επιχειρησιακή της βάση να είναι η Κύπρος (όπως λειτουργούν οι ξένες εταιρείες στη Κύπρο).
  7. Το κράτος να είναι μέτοχος μόνο για ένα χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 5 ετών, με πρόγραμμα να πουληθεί σε ιδιώτες το 100% της εταιρείας. Οι τώρα ιδιώτες μέτοχοι των ΚΑ να αποζημιωθούν ή να έχουν μετοχές στη νέα εταιρεία.
  8. Η νέα εταιρεία να αγοράσει τα αεροσκάφη των ΚΑ σε τιμή χαμηλή, έτσι ώστε να βοηθηθεί στα αρχικά της στάδια.
  9. Το σχέδιο Μάρκετινγκ να είναι βασισμένο στις νέες τεχνολογίες με άξονα τον τελικό πελάτη και όχι τον μεγάλο πράκτορα.
  10. Οι Κύπριοι τουριστικοί επιχειρηματίες να δείξουν έμπρακτα την υποστήριξή τους με το να προωθούν την νέα εταιρεία με όλα τα μέσα που διαθέτουν.

 

* Ο Πέτρος Μαύρος είναι διευθύνων σύμβουλος της Avantless Ltd.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024