Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Πρωταγωνιστικός ο ρόλος του τουρισμού στην προσπάθεια της χώρας για έξοδο από τη κρίση

21 Ιούνιος 2011, 00:00

Πρωταγωνιστικός ο ρόλος του τουρισμού στην προσπάθεια της χώρας για έξοδο από τη κρίση

Περιφερειακή Εκδήλωση ΣΕΤΕ στην Κω

Κύρια σημεία της ομιλίας του προέδρου, κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, 17 Ιουνίου 2011

«Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του τουρισμού στην προσπάθεια της χώρας για έξοδο από τη κρίση και ανάπτυξη είναι πλέον αναγνωρισμένος από το σύνολο της κοινωνίας. Τόσο η Κυβέρνηση και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, όσο και οι τουριστικοί επιχειρηματίες πρέπει να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε ο τουρισμός να ανταπεξέλθει στο ρόλο του». Αυτό ήταν το κύριο μήνυμα της ομιλίας του προέδρου του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέα Ανδρεάδη στην Περιφερειακή Εκδήλωση του ΣΕΤΕ στην Κω, στο Kipriotis Panorama Hotel & Suites.

Με αφορμή την μετάταξη της εστίασης στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ο κ. Ανδρεάδης τόνισε ότι «σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία, η οποία είναι υπερφορολογημένη σε όλους τους επιμέρους τομείς και κλάδους (όπως και η Τρόικα παραδέχθηκε – ομιλία Poul Thomsen στο Συνέδριο του Economist, 18/05/11), η περαιτέρω επιβάρυνση του ίσως μοναδικού ανταγωνιστικού τομέα, του τουρισμού, κάθε άλλο παρά θα συμβάλλει στην επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων». Αντίθετα, μια τέτοια αύξηση του ΦΠΑ, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κινδυνεύει στην λογική ενός αμφίβολου εσόδου φέτος, να υπονομεύσει μακροχρόνια τον δυναμικότερο τομέα της χώρας.

Ο κ. Ανδρεάδης επίσης σημείωσε ότι ο τουρισμός δεν έχει κομματικό χρώμα και θα πρέπει όλοι μαζί, πολιτικά κόμματα, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι να υποστηρίξουμε ένα εθνικό όραμα για τον τουρισμό: να γίνουμε ένας από τους 10 καλύτερους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου στα επόμενα 10 χρόνια, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ.

Με την προϋπόθεση της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος, ο τουρισμός μέχρι το 2020 μπορεί να συνεισφέρει άμεσα και έμμεσα περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ και να απασχολεί 1 στους 4 εργαζόμενους στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού μοντέλου για την τουριστική οικονομία, η Κυβέρνηση πρέπει να δει τον τουρισμό ως το κύριο εργαλείο με το οποίο θα πετύχει τους στόχους της στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική της.

Στο πλαίσιο των αναγκαίων γενικών μεταρρυθμίσεων, σημείωσε ο κ. Ανδρεάδης, εντάσσονται κατά προτεραιότητα η αλλαγή νοοτροπίας με την οποία οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα προσεγγίζουν την επιχειρηματικότητα, τουλάχιστον όπως αυτή εκφράζεται μέσω της φορολογικής πολιτικής, της πολιτικής για την απασχόληση, της πάταξης της γραφειοκρατίας και των κινήτρων για επενδύσεις.

Σε ό,τι αφορά στις εξειδικευμένες παρεμβάσεις στη διαμόρφωση της προσφοράς και στη διαχείριση της ζήτησης, η επιτάχυνση του χωροταξικού σχεδίου και η ανάπτυξη προϊόντων αιχμής όπως η τουριστική κατοικία μπορούν να δράσουν καταλυτικά υπέρ της βελτίωσης της ποιότητας του ελληνικού τουρισμού και κατΆ επέκταση της ζήτησης. Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να υποστηριχθούν από μια τεχνοκρατική, επαγγελματική προσέγγιση μάρκετινγκ του ελληνικού τουρισμού. Αναγκαία προϋπόθεση η ίδρυση Εταιρείας Μάρκετινγκ με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η πρόσφατη -και τυπική- αναγνώριση του ΣΕΤΕ ως κοινωνικού εταίρου, μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού σηματοδοτεί μία νέα αφετηρία για την ανάπτυξη που σήμερα είναι το ζητούμενο, είναι η πρόκληση για την οικονομική πολιτική. Η Κυβέρνηση καλείται να αναγνωρίσει τις δυνατότητες που έχει ο τουρισμός να συμβάλλει στη προσπάθεια αυτή και να του αναθέσει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top