Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςFocus σε ένα ΘέμαΕναλλακτική πρόταση για sightseeing και city break τουρισμό από την Κοπεγχάγη

Εναλλακτική πρόταση για sightseeing και city break τουρισμό από την Κοπεγχάγη

Το TravelDailyNews ταξίδεψε στην Κοπεγχάγη και είδε το πως μία μεγαλούπολη δημιούργησε νέες ευκαιρίες μέσα από μία μεγάλη οικονομική κρίση, βελτιώνοντας τις μετακινήσεις των πολιτών, υποστηρίζοντας το περιβάλλον και δημιουργώντας μία νέα τουριστική υπηρεσία.

ΚοπεγχάγηΗ Κοπεγχάγη, η πανέμορφη πρωτεύουσα της Δανίας, προτείνει στους επισκέπτες της μια ξεχωριστή εμπειρία η οποία πλέον είναι συνυφασμένη με τον τρόπο ζωής των κατοίκων της, την μετακίνηση με το ποδήλατο.

Η επίσκεψη σε μια μεγαλούπολη μπορεί να συνδυάσει την ηρεμία και να αποτρέψει το στρες του τουρίστα όταν η μετακίνηση του γίνεται με πιο ήπιο ρυθμό, και το ποδήλατο είναι η ιδανική λύση. Οι περισσότεροι σύγχρονοι τουρίστες είναι ήδη κάτοικοι μεγαλουπόλεων, οπότε η πρόταση για επίσκεψη σε μια άλλη μεγαλούπολη στην οποία μπορούν να περιηγηθούν και να την δουν χωρίς να τους δημιουργείται στρες σίγουρα θα τους αρέσει.

Η Κοπεγχάγη έχει παράδοση πάνω από 40 χρόνια στους ποδηλατόδρομους. Η μετακίνηση με το ποδήλατο δεν προέκυψε χωρίς στρατηγική. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 λόγω της κρίσης και τότε -όπως συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα- το κόστος μετακίνησης ήταν μεγάλο όπως και το κυκλοφοριακό πρόβλημα μέσα στην πόλη. Τότε λοιπόν γεννήθηκε η ιδέα της μετακίνησης με το ποδήλατο. Μπορεί να ακούγεται απλό αλλά δεν είναι. Χαράχθηκε στρατηγική για το πως η πόλη θα αλλάξει μορφή και θα γίνει φιλική προς τους ποδηλάτες.

Οι ποδηλατόδρομοι κατασκευάζονται με συγκεκριμένη μορφή ώστε και οι οδηγοί αλλά και οι πεζοί να γνωρίζουν πολύ καλά που βρίσκονται οι ποδηλατόδρομοι. Δυστυχώς στη χώρα μας πιστεύουμε ότι κάνουμε κάτι κατασκευάζοντας 2-3 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομου, σε όποιο σημείο ο δήμαρχος ή ο εργολάβος πιστεύει ότι είναι καλύτερα! Έτσι έχουν κατασκευαστεί στην Αθήνα ορισμένοι ποδηλατόδρομοι οι οποίοι όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να προσφέρουν έργο στη μετακίνηση των πολιτών ή των τουριστών. Απλά υπάρχουν. Φυσικό επακόλουθο είναι να μην γίνονται σεβαστοί ούτε από τους οδηγούς ούτε από τους πεζούς οι οποίοι στη διαδρομή τους ξαφνικά βλέπουν ένα ποδηλατόδρομο στην κυριολεξία να έχει ξεφυτρώσει από το πουθενά και να μην αποτελεί άρρηκτο κομμάτι της αρχιτεκτονικής της πόλης.

Τι προτείνει το γραφείο Gehl Architects

Ποδήλατα στην ΚοπεγχάγηΤο γραφείο Gehl Architects εδώ και 40 χρόνια ασχολείται με την διαμόρφωση πόλεων και τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων. Ξεκίνησε με την Κοπεγχάγη και τώρα συμβουλεύει πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες, για το πως θα διαμορφώσουν ποδηλατόδρομους που θα ταιριάζουν στην ήδη υπάρχουσα κυκλοφοριακή δομή τους. Οι ποδηλατόδρομοι κατασκευάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάζουν στην κυκλοφοριακή δομή της κάθε πόλης. Η κάθε πόλη έχει το δικό της ξεχωριστό ρυμοτομικό σχέδιο στο οποίο θα πρέπει να ενταχθούν οι ποδηλατόδρομοι πληρώντας συγκεκριμένα κριτήρια. Οι ποδηλατόδρομοι δεν κατασκευάζονται απλά για να κατασκευασθούν, αλλά για να προσφέρουν πλήρες μεταφορικό έργο. Αυτή είναι μια θεμελιώδης διαφορά. Όταν δεν αποτελούν δίκτυο που ξεκινάει από συγκεκριμένη περιοχή και καταλήγει σε συγκεκριμένο σημείο οι ποδηλατόδρομοι δεν μπορούν να βοηθήσουν στην μετακίνηση, και δεν εντάσσονται μέσα στην συνείδηση των πεζών και των οδηγών.

Η πρόταση της Κοπεγχάγης για τους επισκέπτες

Ενοικίαση ποδηλάτου στα ξενοδοχεία της ΚοπεγχάγηςΓια την τουριστική αξιοποίηση των ποδηλατόδρομων, το Danish Architecture Centre μέσω του project Copenhagen X προσφέρει για τους επισκέπτες της πόλης οργανωμένες ποδηλατικές διαδρομές δίνοντας τους την ευκαιρία να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική της Κοπεγχάγης. Επίσης, υπάρχουν 6 διαφορετικές προκαθορισμένες διαδρομές για εκείνους που δεν επιθυμούν οργανωμένη ξενάγηση και προτιμούν μόνοι τους να ανακαλύψουν τις ομορφιές της πόλης. Φυσικά, προσφέρονται χάρτες ώστε οι επισκέπτες της πόλης να μπορούν να κινηθούν μόνοι τους άνετα. Οι χάρτες αυτοί είναι διαθέσιμοι και στο Internet για την καλύτερη προετοιμασία των τουριστών.

Η περιπλάνηση σε μια πόλη με το ποδήλατο είναι μια εναλλακτική πρόταση που προσφέρεται και προς τους Έλληνες τουρίστες γι αυτό και η Πρεσβεία της Δανίας στην Ελλάδα μαζί με την αεροπορική εταιρεία SAS μας είχε καλέσει να την γνωρίσουμε από κοντά. Οι τουρίστες που επισκέπτονται την Κοπεγχάγη θα την απολαύσουν και θα γνωρίσουν αυτό το μέσο μεταφοράς αλλά και τουριστικής περιήγησης που προσφέρει ασφάλεια, χαλάρωση, και ταχύτητα στη μετακίνηση. Οι τουρίστες μπορούν πολύ εύκολα να προμηθευτούν ποδήλατα, αφού τα περισσότερα ξενοδοχεία νοικιάζουν ποδήλατα για ημερήσια χρήση.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024