Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΏδινεν όρος και έτεκεν μυν

Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν

Το περιβόητο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Εναλλακτικός Τουρισμός» ανακοινώθηκε επιτέλους με επίσημη προκήρυξη προχθές

Το περιβόητο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Εναλλακτικός Τουρισμός», που εκτέθηκε σε δημόσια διαβούλευση πριν ένα περίπου χρόνο (αφού πέρασε για κάμποσα χρόνια από διάφορα συρτάρια υπευθύνων), ανακοινώθηκε επιτέλους με επίσημη προκήρυξη προχθές.

Περιμέναμε κάνα χρόνο με την ελπίδα πως κάτι θα άλλαζε προς το καλύτερο με αυτή τη μακρά παραμονή, σ’ένα πρόγραμμα που πολλές φορές αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις των υπουργών και υφυπουργών Περιφερειακής Ανάπτυξης και Τουρισμού – Πολιτισμού.

Οι προϋπολογισμοί έμειναν οι ίδιοι μηδαμινοί σε σχέση με το αντικείμενο του έργου και της σπουδαιότητας του εναλλακτικού τουρισμού (όρος που έχει καταργηθεί επίσημα και στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη – το ορθό είναι «ειδικές μορφές τουρισμού». Για παράδειγμα, στα νησιά του Νότιου Αιγαίου -εκεί που κατά την αντίληψη των «ειδικών» έχουμε τουριστικό κορεσμό, ο προϋπολογισμός είναι 1 (ένα) εκατ. και κάτι, όταν κάθε πρόταση μπορεί να φτάσει έως 400.000 ευρώ. Αν είναι λοιπόν κατατεθούν προτάσεις έστω και με το μισό προϋπολογισμό δηλ. 200.000 κάθε πρόταση, θα εγκριθούν στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα μόνο 5 (πέντε)! προτάσεις. Οι «ειδικοί» όμως δεν ξέρουν πως εκεί πρέπει (όπως και σ’όλη την Ελλάδα) να ανατρέψουμε τη λογική του φθηνού παραθεριστικού τουρισμού και να αξιοποιήσουμε τον τεράστιο πλούτο σε ποιότητα και σε ποικιλία στοιχείων που μπορούν να αξιοποιηθούν για τις προτάσεις του Εναλλακτικού Τουρισμού.

Η συμμετοχή των επενδυτών καθηλώθηκε στο υπερβολικό 60% λες και δεν ξέρουν πως άλλα προγράμματα όπως τα ΠΕΠ, το πρόγραμμα για την καινοτομία, το πρόγραμμα για την Εξωστρέφεια και άλλα δεν περπατάνε γιατί οι εγκεκριμένοι επιχειρηματίες και κυρίως μικροί επαγγελματίες δεν έχουν όχι μόνο τη δική τους συμμετοχή (αν και είναι μικρότερη), αλλά ούτε και το ΦΠΑ να πληρώσουν.

Βλέπεις οι πανηγυρισμοί για τα ρεκόρ των αριθμών στον τουρισμό μας οδήγησαν σε στρεβλωμένες εκτιμήσεις για την πραγματική κατάσταση στον τουρισμό. Δεν έχουν οι «ειδικοί» κατανοήσει πως κάποιοι ξεπούλησαν κάτω του κόστους για να συντηρήσουν τις συνεργασίες τους με τα αρπακτικά της Ευρώπης που μυρίστηκαν το πτώμα του ελληνικού τουρισμού και όρμησαν. Δεν έχουν αντιληφθεί πως οι μικροί προορισμοί, τα μικρά νησιά, εκεί που ζουν πλέον -κακώς- από τον τουρισμό μόνο, έμειναν με την πίκρα πως ακόμα και οι λίγοι Έλληνες πελάτες τους δεν είναι αρκετοί για να συντηρηθούν και να παραμείνουν στην αγορά. Αυτοί οι μικροί όμως, που δεν είναι καθόλου λίγοι, είναι εκεί νοι που χρειάζονται βοήθεια να ενισχύσουν το προϊόν τους με διαφορετικότητα, με εξειδίκευση, με εναλλακτικές προτάσεις προς τη λίγη μα εκλεκτική σ’αυτή την περίπτωση πελατεία τους. Τι κρίμα όμως θα μείνουν γι’άλλη μια φορά με το παράπονο πως αυτοί δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες γιατί ο σχεδιασμός του προγράμματος δεν τους ευνοεί.

Μία από τις κατηγορίες που καλούνται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι τα εστιατόρια. Εδώ είχαμε πράγματι μία βελτίωση. Ο οδηγός βάζει ως όρο τα εστιατόρια αυτά να έχουν Σήμα Πιστοποίησης της ελληνικής κουζίνας. Καλή σκέψη, πού τη όμως θυμήθηκαν αυτήν τη πιστοποίηση…

Αν πάρετε τον ΕΟΤ να ζητήσετε ποια είναι τα εστιατόρια που έχουν πιστοποιηθεί κανείς δεν ξέρει. Δεν υπάρχει η λίστα. Αν ζητήσετε από το Google: Ελληνική Κουζίνα, ΕΟΤ, βγάζει ένα site του GNTO (ΕΟΤ) που δεν ανοίγει, δεν υπάρχει. Στο επίσημο site του ΕΟΤ αναφέρεται η παραδοσιακή κουζίνα και τα καλά της, αλλά πουθενά τίποτε για το Σύστημα Πιστοποίησης της Ελληνικής Κουζίνας ούτε τα ονόματα αυτών των άμοιρων εστιατόρων που πίστεψαν στις υποσχέσεις του ΕΟΤ τότε που δημοσιοποίησε την κατά τα άλλα άριστη ιδέα της Πιστοποίησης της ελληνικής κουζίνας. Πώς περιμένουν οι «ειδικοί να έχουν ανανεώσει το σήμα τους κάποιοι από αυτούς τους ρομαντικούς της παραδοσιακής κουζίνας, όταν μετά την απονομή του κανείς δεν ενδιαφέρθηκε ξανά, ούτε για τη συντήρησή του, την τήρηση των υποχρεώσεων του εστιάτορα, αλλά -κι αυτό κυρίως- τη διάδοσή του, το απαραίτητο marketing και όλες αυτές τις ανύπαρκτες μα τόσο σοβαρές υποχρεώσεις του φορέα που υιοθέτησε αυτή την πιστοποίηση, δηλαδή του ΕΟΤ.

Βέβαια η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα δέχθηκε, με τις καταπληκτικές ρυθμίσεις για τον ΦΠΑ της εστίασης ένα τεράστιο πλήγμα, όπως ανάλογο πλήγμα ήταν κι αυτό που δέχθηκαν όλα τα είδη των ειδικών μορφών τουρισμού, όπως του περιηγητικού, του πολιτιστικού, του συνεδριακού και όλων αυτών των υποπροϊόντων που το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Εναλλακτικός Τουρισμός» προσπαθεί να υποστηρίξει. ‘Φάε μια μπουνιά κι έλα μετά να σου σκουπίσω τα αίματα».

Όλα αυτά εν ονόματι της συνέπειας και της συνέχειας της δημόσιας διοίκησης, αλλά και της αντίληψης για την ανάπτυξη και ανάδειξη της Ελλάδας ως προορισμού ποιοτικού τουρισμού, με όλες τις θετικές επιρροές στην εποχικότητα, την απασχόληση κ.λπ.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024