Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςFocus σε ένα ΘέμαΚοινή προσπάθεια πρέπει να είναι η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Τουριστικών Γραφείων Ελλάδας-Τουρκίας

Κοινή προσπάθεια πρέπει να είναι η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Τουριστικών Γραφείων Ελλάδας-Τουρκίας

Χαιρετισμός του προέδρου του ΗΑΤΤΑ, κ. Γιώργου Τελώνη στο 8ο Ελληνοτουρκικό Forum για τον Τουρισμό.

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Αξιότιμοι κύριοι Πρόεδροι & Εκπρόσωποι ελληνικών και τουρκικών φορέων του Τουρισμού

Αξιότιμοι Συνάδελφοι και Φίλοι,

Αποτελεί για όλους μας ιδιαίτερη τιμή και χαρά να υποδεχόμαστε, σήμερα, στην Ελλάδα τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, κ. Ertugrul Gunay, συνοδευόμενο από τον πρόεδρο της TURSAB κ. Basaran Ulusoy και μία ιδιαίτερα σημαντική αντιπροσωπεία εκπροσώπων φορέων.

Ο τουρισμός αποτελεί για τις χώρες μας, συγκριτικό πλεονέκτημα, βασική πηγή ανάπτυξης, αλλά και καθοριστικό παράγοντα για συνεργασία και φιλία ανάμεσα στις δύο γείτονες χώρες. Oι χώρες μας, αποτελούν καθιερωμένους τουριστικούς προορισμούς και βρίσκονται ψηλά στη διεθνή κατάταξη.

Η συνεργασία του ΗΑΤΤΑ με τη TURSAB έχει ξεκινήσει το 1991 και έκτοτε οι σχέσεις μας έχουν αναπτυχθεί σε σημαντικό βαθμό.

Η εδραιωμένη και στενή συνεργασία του ΗΑΤΤΑ με την TURSAB, όπως και άλλες συντονισμένες προσπάθειες των χωρών μας που έχουν πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια, έχουν αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα προς όφελος και των δύο πλευρών. Γνωρίζουμε ότι πολλά από τα μέλη μας έχουν αξιοποιήσει αυτά τα κανάλια και έχουν αναπτύξει πολύ καλές επιχειρηματικές συνεργασίες με τους Τούρκους συναδέλφους μας. Παρόλα αυτά, οι συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των τουριστικών φορέων και επιχειρήσεων των χωρών μας καλύπτουν ένα πολύ μικρό τμήμα των δυνατοτήτων που υπάρχουν.

Τα πεδία συνεργασίας μας είναι πολλά και σημαντικά.

Θα πρέπει, όλοι εμείς, από κοινού, σε συνεργασία και με τις λοιπές γειτονικές χώρες να προωθήσουμε τον τουρισμό της περιοχής μας, να “κτίσουμε” τον τουριστικό Παράδεισο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, να πολλαπλασιάσουμε τα οφέλη από τον τουρισμό για τις χώρες μας και τους πολίτες μας.

Ι. Σαν πρώτο βήμα, θεωρώ ότι πρέπει να βελτιώσουμε, να δομήσουμε πιο αποτελεσματικά τις διμερείς μας σχέσεις.

Οι Έλληνες, όπως γνωρίζετε, ταξιδεύουν πολύ περισσότερο στην Τουρκία απ’ότι οι Τούρκοι στην Ελλάδα (άνω των 600.000 κατ’έτος), με συνεχή αυξητική τάση. Γνωρίζουμε το ενδιαφέρον των Τούρκων να επισκεφθούν τη χώρα μας και θέλουμε να βελτιωθεί, αντίστοιχα, η κίνηση προς την Ελλάδα. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που δημιουργεί η Visa Schengen, γνωρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα γίνουν και άλλα βήματα για να διευκολύνουμε τους φίλους μας να επισκέπτονται τη χώρα μας.

Θα ήθελα σε αυτό το Forum, πέραν από τις δηλωμένες προθέσεις όλων μας για συνεργασία, να προχωρήσουμε  τη συζήτηση σε πιο επαγγελματική βάση, προκειμένου να σχεδιάσουμε και να συμφωνήσουμε  τα επόμενα βήματα. Έχω την πεποίθηση ότι και η TURSAB, έχει την ίδια επιθυμία με εμάς.

Ο ΗΑΤΤΑ, επιθυμώντας να συμβάλλει στη βελτίωση της τουριστικής κίνησης από την Τουρκία προς την Ελλάδα, προτίθεται να οργανώσει, μέχρι την άνοιξη του 2012,  δύο fam trips και Β2Β συναντήσεις μεταξύ των μελών των δύο Συνδέσμων, προκειμένου να γνωρίσουν οι φίλοι μας, τα τουρκικά Τουριστικά Γραφεία, περιοχές της Ελλάδας που δεν έχουν περιλάβει μέχρι σήμερα στα προγράμματά τους (π.χ. Πελοπόννησος, Ήπειρος κ.λπ.).

Σε κάθε περίπτωση, τα fam trips αυτά θα συνδυαστούν με συναντήσεις Β2Β μεταξύ μελών του ΗΑΤΤΑ και της TURSAB.

ΙΙ. Θα έλεγα ,όμως, ότι κύρια έμφαση, θα πρέπει να δοθεί από την πλευρά μας στην ανάπτυξη των two center holidays από τις μακρινές τουριστικές αγορές. Είναι ο πιο σημαντικός τομέας που πρέπει να αναπτύξουμε από κοινού μια και γνωρίζουμε ότι οι βασικές υπερπόντιες τουριστικές αγορές ενδιαφέρονται για συνδυασμό προορισμών και ποικιλία προϊόντων (οι «δρόμοι της Ελιάς» είναι ένα καλό παράδειγμα).

Παράλληλα, θα πρέπει να αναδείξουμε τα κοινά, αλλά και τα διαφορετικά στοιχεία των πολιτισμών των δύο χωρών.

Η μεγάλη πρόκληση είναι στις μέρες μας η τουριστική αγορά της Ασίας, η οποία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς.

Θεωρώ ότι σε πρώτη φάση οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην Κίνα και στην Ινδία. Θα μπορούσαμε επίσης σε δεύτερη φάση, να περιλάβουμε την Ταϊβάν και την Κορέα, αλλά και άλλες τουριστικές αγορές κοινού ενδιαφέροντος.

Τον Μάιο του 2011, έγινε όπως είναι γνωστό, μια πρώτη προσπάθεια με τη στήριξη της Turskish Airlines. Προσκλήθηκαν Κινέζοι πράκτορες και δημοσιογράφοι οι οποίοι επισκέφθηκαν και τις δύο χώρες. Το πρόγραμμα όμως αυτό περιορίστηκε σε ένα απλό ταξίδι γνωριμίας. Δε δημιουργήθηκε ο συνδετικός κρίκος που θα επέτρεπε τον κοινό σχεδιασμό.

Έτσι λοιπόν, ο ΗΑΤΤΑ θεωρεί ότι είναι καιρός να προχωρήσουμε από κοινού, σε μια πιο επιχειρησιακή – επαγγελματική προσέγγιση, που θα δομηθεί με βάση τις ανάγκες της αγοράς.

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι του ΗΑΤΤΑ που βρίσκονται κοντά μας, θα έχουν την ευκαιρία να αναλύσουν τις προτάσεις μας.

Παράλληλα θα πρέπει να μεθοδεύσουμε και όλο το πλέγμα της προβολής / προώθησης και πωλήσεων των προγραμμάτων αυτών.

Κοινή προσπάθεια όλων μας, πρέπει να είναι τόσο η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Tour Operators και των Τουριστικών Γραφείων των χωρών μας, αλλά για των αντίστοιχων Tour Operators και τουριστικών γραφείων των τουριστικών αγορών- στόχων, όσο και ο εμπλουτισμός των κοινών προγραμμάτων με πολιτιστικά, περιβαλλοντικά στοιχεία αλλά και η προώθηση νέων προϊόντων και ειδικών μορφών τουρισμού, σύμφωνα και με τις ανάγκες της τουριστικής αγοράς.

Αφού συγχαρώ τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας, κ. Παύλο Γερουλάνο, για την εκλογή του ως Προέδρου της Επιτροπής για την Ευρώπη, του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (στην οποία συμμετέχει τόσο η Ελλάδα, όσο και η Τουρκία), θα ήθελα να του ζητήσω από τα νέα αυτά καθήκοντα, να στηρίξει τη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών θέσεων για μία συνεκτική πολιτική στον τουρισμό, στα πλαίσια της διεθνούς τουριστικής ανάπτυξης, να στηρίξει τις κοινές μας προσπάθειες, προς όφελος των χωρών μας, προς όφελος της Ευρώπης, προς όφελος του διεθνούς τουρισμού.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες στο σημερινό ελληνο-τουρκικό forum και να δηλώσω ότι ο ΗΑΤΤΑ είναι έτοιμος να υποστηρίξει μια ουσιαστική προσπάθεια συνεργασίας, μέσα από έναν κοινό σχεδιασμό, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και με κοινές δράσεις, που θα αποδώσει απτά αποτελέσματα, ώστε στο 9ο Ελληνοτουρκικό Forum που θα ακολουθήσει, να μπορέσουμε να κάνουμε έναν μακροσκελή απολογισμό.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Forum.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024