Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Κων. Χαλιορής: Διοικητική αυτονομία του τουριστικού κλάδου και στήριξη των ιδιωτικών τουριστικών φορέων

Κωνσταντίνος Χαλιορής - 03 May 2012, 20:09

Ο τουριστικός κλάδος, λόγω της σημασίας και της συνεισφοράς του στο ΑΕΠ, οφείλει να είναι αυτοκέφαλος, υποστηρίζει ο Κωνσταντίνος Χαλιορής,υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθηνών με τη Δημοκρατική Συμμαχία.

Η Ελλάδα είναι χωρίς αμφιβολία μία αξιοζήλευτη χώρα. Διαθέτει πλούτο μοναδικό, μη αντιγράψιμο και αναξιοποίητο μέχρι στιγμής. Πλούτος δεν είναι μόνο τα συναλλαγματικά ή τα ορυκτά αποθέματα. Είναι το κλίμα της, η γραφικότητά της, η ιστορία της... Στοιχεία εκμεταλλεύσιμα, αλλά και διατηρητέα. Πάνω σε αυτά τα στοιχεία έχει χτιστεί η πιο βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, ο τουρισμός, ένας εκ των περισσότερο πλουτοπαραγωγικών κλάδων της οικονομίας μας. Υπάρχουν όμως περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης, ούτως ώστε αυτός ο κλάδος να αποτελέσει τη βάση για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας. Η βελτίωση αυτή μπορεί να βασιστεί σε δύο “μέτρα”: στην αυτονομία του τουριστικού κλάδου διοικητικά και στην στήριξη των τουριστικών φορέων του ιδιωτικού τομέα. Ο τουριστικός κλάδος, λόγω της σημασίας και της συνεισφοράς του στο ΑΕΠ, οφείλει να είναι αυτοκέφαλος. Γι’αυτό και η Δημοκρατική Συμμαχία προτείνει την πλήρη επανασύσταση του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και την ένταξη του στον πρωθυπουργό, ούτως ώστε να εξασφαλίζει διατομεακή προσέγγιση, μέσω συνεργασιών με άλλους τομείς, όπως ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, οι μεταφορές, οι υποδομές και η εκπαίδευση. Η αυτονομία του τουριστικού κλάδου θα βοηθήσει στο στρατηγικό σχεδιασμό της πολιτικής που πρέπει να εφαρμοστεί για να προβληθούν οι δυνατότητες της χώρας και να έρθουν νέες επενδύσεις.

Απ’την άλλη, η Πολιτεία οφείλει να ενισχύσει το ρόλο των συλλογικών επιχειρηματικών φορέων του ιδιωτικού τομέα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της εθνικής τουριστικής πολιτικής, ιδίως στον τομέα του marketing και της επικοινωνίας, αλλά και της εκμετάλλευσης των στρατηγικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τις τουριστικές επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας, οι οποίες μπορούν να εκμεταλλευτούν τα τοπικά θέρετρα (π.χ. Αρχαία Αγορά, Ακρόπολη κ.ά.). Έμφαση πρέπει επίσης να δοθεί στην παραθεριστική κατοικία, αλλά και στην μείωση του ΦΠΑ για τις τουριστικές επιχειρήσεις και των ασφαλιστικών εισφορών για νέες επιχειρήσεις (για τα τρία πρώτα χρόνια).

Τέλος, μία κίνηση που θα βοηθήσει έμμεσα τον τουρισμό, είναι η στήριξη της ναυτιλίας στην Ελλάδα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η επανασύσταση και η ανεξαρτητοποίηση του Υπουργείου Ναυτιλίας. Η αυτονομία του κλάδου της Ναυτιλίας θα βοηθήσει στην αξιοποίηση των στρατηγικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας στη θάλασσα. Επιπροσθέτως, η ναυτιλία μπορεί να ενισχυθεί μέσω της αύξησης της δυναμικότητας της ναυτικής εκπαίδευσης, με θαρραλέο άνοιγμα στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά και μέσω της προσέλκυσης νέων ανθρώπων στο ναυτικό επάγγελμα (με φορολογικές απαλλαγές και άλλα κίνητρα).

Όλες αυτές οι κινήσεις θα ενισχύσουν εν γένει τη τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας και θα βοηθήσουν στην εισροή πόρων στο κράτος, αλλά και στην απασχόληση του αδρανούντος εργατικού δυναμικού.


Ο Κωνσταντίνος Χαλιορής είναι υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθηνών με τη Δημοκρατική Συμμαχία.

Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top