Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςFocus σε ένα ΘέμαΠροτάσεις της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας για τη νέα τουριστική περίοδο του 2013

Προτάσεις της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας για τη νέα τουριστική περίοδο του 2013

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας είχε συνάντηση με το γενικό γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού κ. Αναστάσιο Λιάσκο, στον οποίο και παρέδωσε υπόμνημα.

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας είχε συνάντηση στο ξενοδοχείο Corfu Palace με το γενικό γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού κ. Αναστάσιο Λιάσκο. Η Ένωση παρέδωσε στο γενικό γραμματέα το παρακάτω υπόμνημα:

Αξιότιμε κύριε γενικέ γραμματέα,

Ο τουρισμός αποτελεί τον αιμοδότη της κερκυραϊκής οικονομίας και κατ’επέκταση της εθνικής συμβάλλοντας κατά 18% στο ΑΕΠ, και βοηθώντας αποτελεσματικά στη μείωση της ανεργίας Το νησί μας εξαρτάται αποκλειστικά από τις διαθέσεις της παγκόσμιας και ειδικότερα της ευρωπαϊκής τουριστικής αγοράς.

Η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας ενδιαφέρεται α) για όλες τις διαδικασίες και τα τεκταινόμενα που αφορούν την αποτελεσματική παρουσία της Κέρκυρας ως ποιοτικό τουριστικό προορισμό για όλες τις οικονομικές τάξεις τουριστών και β) για τον ρολό που μπορεί να διαδραματίσει στο τουριστικό γίγνεσθαι.

Καταθέτουμε ενόψει και της νέας τουριστικής περιόδου 2013, τις επισυναπτόμενες προτάσεις μας και παρακαλούμε όπως στα πλαίσια των θεσμικών καθηκόντων σας δείξετε το ανάλογο ενδιαφέρον σας.

Ευχαριστούμε εκ τον προτέρων
Το Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας

1. Τουριστική Εκπαίδευση

  • Μεταπτυχιακό Τμήμα Τουριστικών Σπουδών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Επιβάλλεται η ίδρυση στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο για Μεταπτυχιακό Τμήμα Τουριστικών Σπουδών. Απαραίτητη η δική σας παρέμβαση σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για να επιτευχτεί ο στόχος αυτός. Το Τμήμα Μεταπτυχιακών Τουριστικών Σπουδών Θα προσελκύσει το ενδιαφέρον Σπουδαστών από τις χώρες των Βαλκάνιων και τις Ευρώπης.
  • Επαγγελματικές Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης: Η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων του Ο.Τ.Ε.Κ. που λειτούργει στα Γουβιά της Κέρκυρας, θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή πάση θυσία, όχι μόνον γιατί αποτελεί σημείο αναφοράς για την τουριστική εκπαίδευση στην κερκυραϊκή κοινωνία τα τελευταία τριάντα χρόνια, αλλά και γιατί συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάδειξη του ποιοτικού τουριστικού μας προϊόντος με την στελέχωση των ξενοδοχείων μας με τους αποφοίτους αυτής.

2. Ολοκληρωμένη Τουριστική Στρατηγική

  • Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε στην κατάστρωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης σε Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο. Το Υπουργείο με εργαλείο τον ΕΟΤ και σε συνεργασία με τους φορείς τουρισμού να αποφασίσουν για ένα σχεδιασμό ενός δεκαετούς ολοκληρωμένου σχεδίου της τουριστικής προβολής της Ελλάδος.
  • Δημιουργία γραφείου Μελετών, marketing, promotion, Έρευνας Αγοράς, το οποίο θα στελεχώνουν ειδικοί επιστήμονες του τουρισμού.

3. Εκθέσεις – Τουριστική Προβολή

  • Μεθοδευμένη –Στοχευόμενη διαφήμιση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, διαφήμιση στις βαλκανικές χώρες για την Ελλάδα και την Κέρκυρα, κάλεσμα στους Τοur Operators από τις Βαλκανικές Χώρες να επισκεφτούν την χωρά μας και την Κέρκυρα.
  • ΤΕΛΙΚΑ πρέπει να τελειώνει η ιστορία με τις βίζες από πρώην Ανατολικές Χώρες και χώρες της Ασίας. Γνωρίζουμε ότι το διεφθαρμένο κύκλωμα ΑΝΤΙΔΡΑ, γιατί θα σταματήσει το φαγοπότι.

4. Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού

  • Τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό είναι απαραίτητο να εποπτεύονται άμεσα από τον Πρέσβη για την πραγματική λειτουργία τους και να μην παρατηρείται το σημερινό φαινόμενο δυσλειτουργίας. Λειτουργικά τα γραφεία του ΕΟΤ εξωτερικού πρέπει να αποκτήσουν σύγχρονη μορφή και συνεχώς να προβάλουν την εικόνα της τουριστικής Ελλάδας. Στις ανταγωνίστριες χώρες (Τουρκία κ.λ.π. ) πρέσβεις που δεν ασχολούνται σοβαρά με την τουριστική προβολή κράτους τους, ανακαλούνται άμεσα. Θα πρέπει να τροφοδοτούνται μέσω των φορέων του τουρισμού υπό την εποπτεία του ΕΟΤ με ανανεωμένο έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό που θα υπάρχει ανά τρέχουσα τουριστική περίοδο.

Οι διευθυντές των γραφείων του ΕΟΤ θα πρέπει να έχουν τρίχρονη θητεία και όχι τρίμηνη απόσπαση όπως γίνεται έως σήμερα και την ιδιότητα του μονίμου υπαλλήλου του ΕΟΤ, στη χώρα και στην πόλη που έχουν έδρα να επιδιώκουν σε καθημερινή βάση να έχουν επαφή με όλο το φάσμα των τουριστικών πρακτόρων και γραφείων, οι όποιοι προβάλλουν και πουλάνε την Ελλάδα ως κύριο Τουριστικό προορισμό τους. Να παρακολουθούν την οικονομική πορεία των Τουριστικών πρακτόρων και να ενημερώνουν τις κεντρικές υπηρεσίες ΕΓΚΑΙΡΑ για επερχόμενες πτωχεύσεις.

5. Απορρίματα

  •  Ειδικά σεμινάρια για όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού και της Κέρκυρας για τη συλλογή, διαχωρισμό, και διάθεση των απορριμμάτων των επιχειρήσεων.

6. Αεροδρόμιο Κέρκυρας “Ιωάννης Καποδίστριας”

  • Θα πρέπει άμεσα να γίνουν εργασίες αποκαταστάσεως τις εικόνας που έχει το κτήριο της Αερολέσχης Κέρκυρας εντός αεροδρόμιου. Είναι αδιανόητο επί τόσα χρόνια να μην υπάρχει μια παρέμβαση να αποκατασταθεί αυτή η εικόνα εγκατάλειψης .Το αεροδρόμιο της Κέρκυρας είναι διεθνές και σε τέτοιες συνθήκες πρέπει να λειτουργεί.
  • Στο αεροδρόμιο θα πρέπει να υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος με μεριμνά του Ε.Ο.Τ. θα μπορεί ο επιχειρηματικός κόσμος να διανέμει στους επισκέπτες της Κέρκυρας όλο το έντυπο και ηλεκτρονικό (DVD) πληροφοριακό υλικό για την Κέρκυρα.
  • Τέλος, με τη δική σας προσπάθεια και σε συνεννόηση με την Περιφέρεια και την Υπηρεσία Πολίτικης Αεροπορίας θα πρέπει να δοθεί οριστική λύση στην ηλεκτροδότηση και να μην ξαναπαρουσιαστούν φαινόμενα διακοπής της ηλεκτροδότησης του διεθνούς μας αεροδρόμιου όπως αυτά που παρουσιάστηκαν φέτος.

7. Υγεία και τουρισμός

  • Στο νησί μας λειτουργούν πολλά κέντρα ιατρικής βοήθειας κατά τους θερινούς μήνες ο έλεγχος λειτουργιάς αυτών σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να είναι συνεχής και εντατικός.
  • Οδηγία του υπουργείου σε συνεργασία με συναρμόδιο Υπουργείο Υγείας προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση πριν και κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου να πραγματοποιείται εντομοκτονία (κουνούπια). Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στην Κέρκυρα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά παράπονα από τους επισκέπτες μας.

8. Ηχορύπανση
Να δοθεί αποφασιστική λύση στο πρόβλημα της ηχορύπανσης. Η ηχορύπανση από τα διάφορα μπαρ, που μετατρέπονται σε υπαίθρια νυκτερινά κέντρα διασκεδάσεως, καθώς και τα μηχανάκια χωρίς εξατμίσεις έχουν πολλές αρνητικές επιδράσεις. Η εξουθενωτική ένταση της μουσικής σε μπαρ που βρίσκονται πλησίον ξενοδοχειακών μονάδων και λειτουργούν αγνοώντας το νομικό πλαίσιο που άφορα την ηχορύπανση κα τη διατάραξη της τάξης, αποτελούν παράγοντα αποδυνάμωσης του κερκυραϊκού τουριστικού προϊόντος. Στην Κέρκυρα το 2012 ο θόρυβος από τη μουσική αποτέλεσε μια από τις κύριες αίτιες παράπονων των τουριστών μας. Η μεταφορά αρμοδιοτήτων για την επιβολή κυρώσεων στις τοπικές αυτοδιοικήσεις από την αστυνομία λειτούργησε αρνητικά. Είναι ΑΝΑΓΚΗ η τουριστική αστυνομία να ενταχθεί στο Υπουργείο Τουρισμού και να ενισχυθεί με κατάλληλο δυναμικό.

9. Τουρισμός και πολιτισμός

  • Τα φρούριά μας, το Παλιό και το Νέο της πόλης, με ιστορία 2.500 ετών, τα βυζαντινά φρούρια Αγγελοκάστρου και Γαρδίκιου, καθώς και το φρούριο της Κασσιόπης θα πρέπει να έχουν τουριστική προβολή και στις δράσεις προβολής που προγραμματίζει ο ΕΟΤ για το 2013.
  • Η ένταξη της πόλης της Κέρκυρας στην UNESCO μας δίνει την ευκαιρία να αλληλοσυνδέσουμε την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομία και να προβάλουμε στο εξωτερικό αυτό το μοναδικό «τουριστικό και πολιτιστικό μονοπάτι» που θα οδηγεί τον κάθε επισκέπτη μας στα βάθη της παράδοσης και τις ιστορίας μας.
  • Οι δεκαεννέα μοναδικές φιλαρμονικές μας θα πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρολό υπό την αιγίδα και την στήριξη του Υπουργείου Τουρισμού στην προβολή και την εικόνα της Ελλάδας και της Κέρκυρας.
  • Στήριξη του υπουργείου για το Corfu Tourathlon 2013.

10. Λιμάνια – μαρίνες- τουριστικά αγκυροβόλια

  • Στήριξη για βελτίωση των συνθηκών λειτουργιάς του λιμανιού της Κέρκυρας, επίσπευση για αποπεράτωση του καταφύγιου σκαφών αναψυχής στην Σπήλια.
  • Βελτίωση και στήριξη της ακτοπλοϊκής γραμμής Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα και Κέρκυρα – Ιταλία – Κέρκυρα. Τα δρομολόγια πλοίων δεν πραγματοποιούν όπως κατά το παρελθόν πλέον απευθείας δρομολόγια προς την Κέρκυρα από βασικά λιμάνια της Ιταλίας ,αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάσει η Κέρκυρα μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Θα πρέπει το υπουργείο να έλθει σε επαφή εκ νέου με τις εταιρείες που δρουν στην ακτοπλοϊκή αυτή γραμμή και να δώσει με συναρμόδια υπουργεία κίνητρα ώστε να ξαναρχίσουν τα απευθείας δρομολόγια προς την Κέρκυρα από τα λιμάνια της Ιταλίας.
  • Η μοναδική οργανωμένη Μαρίνα των Γουβιών τυγχάνει σήμερα όχι πρέπουσα διαφήμισης στο εξωτερικό. Θα πρέπει να υπάρξει ειδική μεριμνά από το υπουργείο προβολής της Μαρίνας Γουβιών και όλων των μαρίνων της Ελλάδος. Υπάρχουν τουριστικά αγκυροβόλια εγκεκριμένα προς κατασκευή για το νησί μας και θα πρέπει να προχωρήσουν με μεριμνά του υπουργείου τα έργα αυτά, που θα εμπλουτίσουν το τουριστικό μας προϊόν.

11. Αγροτουρισμός
Απαιτείται αναθεώρηση όλου του πλαισίου για να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη σε αγροτικές περιοχές τις Κέρκυρας του αγροτουρισμού. Στην Κέρκυρα πρέπει να καταστεί ως αξιόπιστη λύση για την βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών αυτών. Σε συνεργασία με το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης θα πρέπει για την Κέρκυρα να υπάρξουν γενναίες αποφάσεις και άμεσες. Ο κερκυραϊκός ελαιώνας χάνεται και καθημερινά, οδηγείται στην Ιταλία για καύσιμο και η κερκυραϊκή ύπαιθρος ξεγυμνώνεται και δεν προστατεύεται ως μοναδικό μνημείο της φύσης.

12. Θρησκευτικός Τουρισμός

  • Ο ναός του Άγιου Σπυρίδωνα, οι εκκλησιές, τα εξωκκλήσια, και τα μοναστήρια της προσδίδουν ιδιαίτερο χαρακτήρα στην επιλογή όλων των επισκεπτών της. Το μεγάλο γεγονός της προσέλευσης χιλιάδων προσκυνητών κατά την διάρκεια του Πάσχα, θα πρέπει σε πλαίσιο ευλαβείας να προβληθούν κατάλληλα από τον ΕΟΤ. Έτσι ώστε οι προσκυνητές επισκέπτες μας να αυξάνονται και να απολαμβάνουν ταυτόχρονα και τις ομορφιές του νησιού μας και της χώρας μας.

13. Μαθητικός Τουρισμός
Η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας πιστεύει ότι κάθε μαθητής επισκέπτης της Κέρκυρας σήμερα αποτελεί τον τουρίστα-επισκέπτη του αύριο της Κέρκυρας και της χώρας.

  • Με έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα (CD) τα όποια θα διανέμει στα σχολεία της χώρας δωρεάν θα πείσει τους Νέους ότι η Κέρκυρα είναι ένα μέρος με ιστορία, πολιτισμό, και διασκέδαση, και πάνω από όλα είναι διπλά τους και αξίζει να την επιλέξουν για τις πενταμερές εκπαιδευτικές εκδρομές τους.
  • Ο ΕΟΤ, μέσω των γραφείων του στο εξωτερικό και κυρίως στις χώρες τις Ευρώπης, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στηρίζοντας την προσπάθεια αυτή της Ένωσης για την προβολή της Κέρκυρας, για να προσελκύσει το νησί και σχολεία από τις χώρες αυτές.

14. Αναπτυξιακός νόμος
Η Ελλάδα διαθέτει γερασμένα ξενοδοχεία σε όλες τις κατηγορίες. Απαιτείται η επίσπευση του νέου αναπτυξιακού νομού και η εφαρμογή του. Ο προηγούμενος νόμος απέκλεισε επτά χιλιάδες (7.000) ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που είναι κυρίως οικογενειακές.

  • Πρέπει να ψηφιστεί νέος Αναπτυξιακός Νόμος και να είναι προσιτός προς όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και κυρίως στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Με την κατάταξη της μονάδος από χαμηλότερη κατάταξη σε μία ανώτερη να επιδοτείται από τον αναπτυξιακό νόμο κατά 60%.
  • Σύμφωνα με μελέτη του Ι.Τ.Ε.Π. (Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων) και με επίσημα στοιχειά του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου της Ελλάδος, το 80% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα που αποτελούν και το 60% των κλινών χαρακτηρίζονται ως μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν υπερβαίνουν τις 100 κλίνες.
  • Όλοι οι αναπτυξιακοί νόμοι έως σήμερα είναι αποτρεπτικοί για τον εκσυγχρονισμό αυτών των επιχειρήσεων στο σύνολό τους. Οι απαραίτητες πολεοδομικές ρυθμίσεις θα βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό αυτών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
  • Σε πολλές περιπτώσεις η προσθήκη τρίτου ορόφου (μέγιστο ύψος 10,5 ) θα δώσει την δυνατότητα μεταφοράς δωματίων από το ισόγειο στο τρίτο όροφο και οι χώροι του ισόγειου θα αξιοποιηθούν για την βελτιώσει όλων των κοινοχρήστων χωρών (ρεσεψιόν, αίθουσες παραμονής, παρασκευαστήριο, WC, κ.λπ.). Εδώ θα πρέπει να σας γνωρίσουμε ότι για τις εκτός σχεδίου τουριστικές εγκαταστάσεις ανάλογα με το εμβαδόν του οικοπέδου το ύψος φθάνει στα 18 μέτρα. Τα 18 μέτρα δεν προσβάλουν το περιβάλλον; Τα 10,5 μέτρα το προσβάλουν;

15. Έργα υποδομής στην Κέρκυρα
Το υπάρχον οδικό δίκτυο της Κέρκυρας βρίσκεται σε αθλία κατάσταση. Επιβάλλεται άμεση αποκατάσταση των ζημιών και συντήρηση του οδικού δικτύου.

  • Παρέμβαση στον ΟΤΕ Κέρκυρας για αναβάθμιση του παλαιωμένου εναέριου δικτύου του, για παροχή Internet σε υψηλές ταχύτητες, ώστε να μπορούν όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες της Κέρκυρας ακόμα και στο πιο απομονωμένο σημείο του νησιού να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πελατών τους. Πρώτο κριτήριο επιλογής ξενοδοχείου πλέον παγκοσμίως είναι η παροχή Internet.

16. Έλεγχος λειτουργίας παραθεριστικών κατοικιών
Στην Κέρκυρα όπως και στα υπόλοιπα νησιά μας, Ευρωπαίοι πολίτες προερχόμενοι από χώρες όπως Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία έχουν στην ιδιοκτησία τους παραθεριστικές κατοικίες, τις οποίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ενοικιάζουν σε πελάτες, τους οποίους χαρακτηρίζουν ως «φίλους ή συγγενείς» και με αυτό τον τρόπο αποφεύγουν κάθε είδους νόμιμο έλεγχο και επιβολή φορολογίας. Το φαινόμενο αυτό έχει ολέθριες συνέπειες για την τοπική και κατ’επέκταση για την εθνική οικονομία.

  • Καταγραφή από της ΠΥΤ όλων των παρανομών καταλυμάτων (βίλες, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα ,στούντιο).
  • Να σταματήσει το σχέδιο που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων, για την μετονομασία των ενοικιαζομένων σε Βoutique Hotels η σε Family Hotels. Η ένωσή μας είναι αντίθετη σε αυτό το σχέδιο που θα αποτελέσει την ταφόπλακα της κερκυραϊκής ξενοδοχίας.

17. Εσωτερικός Τουρισμός

  • Θα πρέπει να ενισχυθεί το μέτρο του κοινωνικού τουρισμού όπως έπραξαν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Σε συνεργασία με το υπουργείο εσωτερικών και εργασίας, να υπάρξουν επιπλέον μετρά στήριξης του εσωτερικού τουρισμού. Ένα από αυτά είναι η χορήγηση της άδειας των Δημοσίων Υπάλληλων Τμηματικά καθόλη την διάρκεια της θερινής περιόδου και όχι μόνο τον Αύγουστο.
  • Να δημιουργηθεί Οργανισμός Υπαλληλικής Εστίας ( Δημόσιοι Υπάλληλοι Ο.Α.Ε.), ο οποίος θα χρηματοδοτείται από εισφορές των υπαλλήλων και των εργοδοτών στα πρότυπα της Εργατικής Εστίας, ώστε να μην επιβαρύνεται το Κράτος (Πρόγραμμα ΕΟΤ Διακοπές για Όλους).

18. Εναλλακτικός Τουρισμός και Κέρκυρα – Περιβαλλοντικός Τουρισμός
Η Κέρκυρα είναι ένας επίγειος παράδεισος με την πλουσιότερη χλωρίδα από κάθε άλλο νησί της Μεσόγειου. Τα 6.000 ειδή σπανίων αγριολούλουδων, τα 55 είδη άγριας ορχιδέας και τα δεκάδες αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της αποτελούν το φυσικό της πλούτο. Το κλίμα της, αλλά και η γεωγραφική της θέση την κάνουν ιδανικό προορισμό για επισκέπτες που αγαπούν την φύση και μπορούν να απολαύσουν την Κέρκυρα μέσα από το δίκτυο μονοπατιών που διαθέτει.

  • Μεγάλος αριθμός τουριστών ταξιδεύει ανά τον κόσμο με μοναδικό σκοπό του να μπορέσει να παρατήρηση τα πουλιά και να βρεθεί στο δρόμο της μετανάστευσης τους. Η Κέρκυρα διαθέτει προστατευμένους βιοτόπους και υδροβιότοπους, αλλά και ελαιώνες. Η λίμνη Αντινιώτη στο βορά, το βουνό του Παντοκράτωρ, το λιβάδι του Ρόπα στο κέντρο, η λίμνη Kορισσίων και οι αλυκές στο νότο είναι ιδανικά μονοπάτια μετανάστευσης πουλιών. Ο ΕΟΤ θα διαμορφώσει όλο αυτό το πληροφοριακό υλικό και θα μπορέσει να προσελκύσει τον μεγάλο αυτό αριθμό που ταξιδεύει ανά τον κόσμο κατά την διάρκεια όλου του έτους με σκοπό να απόλαυση και να παρατήρηση την σπάνια χλωρίδα και πανίδα.

19. ΕΕΤΗΔΕ Ξενοδοχείων Κέρκυρας
Σας γνωρίζουμε πως τις τελευταίες ημέρες πολλά ξενοδοχεία-μέλη μας, με την παραλαβή των τελευταίων λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ και τους λοιπούς παρόχους, βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία πολύ δυσάρεστη έκπληξη. Διαπίστωσαν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες, προφανώς εκ παραδρομής, έχουν χρεώσει στους λογαριασμούς το ΕΕΤΗΔΕ του 2012 υπολογισμένο στο σύνολο της επιφάνειας του ξενοδοχείου, χωρίς δηλαδή την αφαίρεση του 35% αυτής, όπως προβλέπεται στην παρ. 5 του άρθρου 53 του Ν. 4021/2011 (ΦΕΚ 262/Α’).
Το παράδοξο είναι ότι αυτό συμβαίνει όχι μόνο σε ξενοδοχεία στα οποία και πέρυσι το ΕΕΤΗΔΕ του 2011 είχε υπολογιστεί λανθασμένα εφ’όλης της επιφάνειας, παρά το γεγονός ότι υπέβαλαν όλα τα ζητούμενα δικαιολογητικά στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για διόρθωση των στοιχείων τους, αλλά και σε ξενοδοχεία στα οποία το περυσινό ΕΕΤΗΔΕ είχε υπολογιστεί σωστά με την αφαίρεση του 35% της επιφανείας τους. Δε γνωρίζουμε εάν όλη αυτή η κατάσταση οφείλεται σε λάθος του Υπουργείου Οικονομικών, της ΓΓΠΣ ή κάποιου άλλου φορέα. Επειδή όμως τα ποσά που καλούνται να καταβάλουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι πολύ υψηλά, θεωρούμε ότι, πέρα από το πραγματικό γεγονός ότι πολλά ξενοδοχεία, υπό τη δεδομένη οικονομική συγκυρία, αδυνατούν πλέον να καταβάλουν το ΕΕΤΗΔΕ, είναι καταχρηστικό να υποχρεώνονται οι συνεπείς φορολογούμενοι να υποστούν τη γραφειοκρατική ταλαιπωρία της επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων λόγω λάθους ή αμέλειας των κρατικών υπηρεσιών. Για όλους αυτούς τους λόγους, ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας έτσι ώστε:
α) Να σταματήσει η χρέωση του ΕΕΤΗΔΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και των λοιπών παρόχων μέχρις ότου διορθωθεί το λάθος από όπου και εάν προέρχεται.
β) Να ανακληθούν οι λανθασμένοι λογαριασμοί που έχουν αποσταλεί και να σταλούν εκ νέου διορθωμένοι και επικαιροποιημένοι.
γ) Να διορθωθούν άμεσα τα αρχεία σύμφωνα με τα υποβληθέντα από τα ξενοδοχεία στοιχεία, έτσι ώστε το ΕΕΤΗΔΕ του 2012 να υπολογιστεί σωστά με την αφαίρεση του 35% της επιφανείας τους και να γίνει συμψηφισμός των παραπάνω ποσών που κατέβαλαν για το ΕΕΤΗΔΕ του 2011.

Κύριε γενικέ γραμματέα,

η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας θα στηρίξει ενεργά κάθε σας πρωτοβουλία, ώστε η μεγάλη βιομηχανία της χώρας μας που λέγεται τουρισμός, να συμβάλλει ακόμα περισσότερο στην άνοδο του βιοτικού επίπεδου του ελληνικού λάου, και την στήριξη της εθνικής οικονομίας.

Με τιμή
Διά το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΡΑΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΟΥΠΑΣ

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024