Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΣυνέντευξηΣπύρος ΣπυρίδωνΔήμαρχος Πόρου

Σπύρος ΣπυρίδωνΔήμαρχος Πόρου

Σπύρος Σπυρίδων
Δήμαρχος Πόρου

Στη σπουδαιότητα του τουρισμού στην τοπική οικονομία του Πόρου και του Αργοσαρωνικού αναφέρθηκε o δήμαρχος του Πόρου κ. Σπύρος Σπυρίδων σε συνέντευξη του στο TravelDailyNews, καθώς και στα σχέδια του Δήμου για την τουριστική υποδομή.

Ο κ. Σπυρίδων δραστηριοποιείται πολύ ενεργά στο χώρο του τουρισμού και είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού, στο οποίο εκπροσωπεί όλους τους Δήμους της Ελλάδας, μέλος του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, και πρόεδρος του Συνδέσμου Νησιωτικών Δήμων Αργοσαρωνικού.

TravelDailyNews:Κύριε Σπυρίδων, πως πιστεύετε ότι πρέπει να ενεργήσει το κράτος ώστε να βοηθήσει τους επιχειρηματίες του τουρισμού;

Σπύρος Σπυρίδων: Το κράτος πρέπει να θεσπίσει ενιαίο και σταθερό νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μπορεί ο επιχειρηματίας να προγραμματίσει τις κινήσεις και τις επενδύσεις του στον τουρισμό, αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση να κάνει εκείνα τα έργα που θα στηρίξουν τον επιχειρηματία που δημιουργεί. Η δημιουργία του Τουριστικού Επιμελητηρίου πιστεύω ότι θα βοηθήσει τον κλάδο, γιατί το Τουριστικό Επιμελητήριο θα είναι ο φορέας εκείνος που θα ασχολείται καθολικά με τον τουρισμό. Τα υπάρχοντα επιμελητήρια δεν επαρκούν, και δεν χαράσσουν ενιαία πολιτική.

TDN:Από την πλευρά της η τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής σας πως ενεργεί στα θέματα του τουρισμού;

Σ.Σ: Έχουμε ήδη δημιουργήσει τον Σύνδεσμο Νησιωτικών Δήμων Αργοσαρωνικού, του οποίου κύριο έργο είναι, εκτός από την εξυπηρέτηση των ετεροδημοτών μας, η συνεργασία στον τουρισμό. Στην περιοχή μας αναγνωρίζεται η συμβολή του τουρισμού στην τοπική οικονομία και έχουμε στόχο να επενδύσουμε σε αυτό τον κλάδο και μάλιστα στις εναλλακτικές του μορφές. Ο μαζικός τουρισμός ακμάζει στην περιοχή μας, η οποία όμως προσφέρεται ιδανικά για ήπιες μορφές τουρισμού.

Ο τουρισμός είναι ευαίσθητος και σημειώνει πτώση με την πρώτη δυσκολία. Εμείς όμως έχουμε στόχο να βελτιώσουμε το τουριστικό μας προϊόν και να επενδύσουμε σε δωμάτια. Μάλιστα, πιστεύω ότι θα πρέπει τελικά να δημιουργηθεί η Ένωση Ξενοδόχων Αργοσαρωνικού, όπου μέλη θα είναι οι ξενοδόχοι, του Πόρου, της Ύδρας, και της Αίγινας.

TDN:Ποιο θα λέγατε ότι το κύριο πρόβλημα στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής σας;

Σ.Σ: Σοβαρό είναι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την απομάκρυνση του αεροδρομίου, όπου γίνεται πολύ ακριβό το transfer των τουριστών που έρχονται στην χώρα μας με το αεροπλάνο. Επίσης, χάνεται και πολύς χρόνος κατά την μεταφορά των τουριστών. Βέβαια η Αττική Οδός θα βοηθήσει πολύ στην λύση του παραπάνω προβλήματος, όπου πλέον μέσω της οδικής μεταφοράς θα απλοποιηθεί το transfer.

TDN:Σε ποιες μορφές τουρισμού στοχεύει ο Πόρος;

Σ.Σ: Στόχος μας είναι να καθιερώσουμε τον Πόρο ως νησί Ναυτικού Αθλητισμού, και να προωθήσουμε τον Πόρο στον χώρο του Συνεδριακού Τουρισμού. Το 2ο Διεθνές Συμπόσιο Τουριστικών Σκαφών που έγινε πρόσφατα στο Πόρο είναι μια σημαντική εκδήλωση στο χώρο του τουρισμού που πιστεύω ότι πρέπει να εδραιωθεί.

Με στόχο τον θαλάσσιο τουρισμό έχουμε ήδη κάνει την μελέτη για την αναμόρφωση του Λιμανιού του Πόρου και τη δημιουργία μαρίνας ελλιμενισμού 200 σκαφών.

Το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο έχει κύριο άξονα τον σεβασμό στο περιβάλλον και τον παραδοσιακό χαρακτήρα του νησιού και θα δώσει τη δυνατότητα στον Πόρο να φιλοξενεί θαλάσσιο τουρισμό υψηλού επιπέδου που θα συμβάλει στην ανάπτυξη και την τουριστική αναβάθμιση του νησιού. Η επένδυση αυτή φθάνει τα 2 δισ. δρχ. και θα αποτελείται από δύο φάσεις. Κατά την πρώτη, η οποία θα δημοπρατηθεί σε 5-6 μήνες, θα γίνει προέκταση του μόλου και στην δεύτερη φάση θα δημιουργηθούν τα τουριστικά αγκυροβόλια.

Ακόμα, στην προέκταση της μαρίνας προς το Νεώριο, θα δημιουργηθούν χώροι περιπάτου με πασσαλωτούς πεζοδιαδρόμους όπου θα ελλιμενίζονται τα μικρά σκαφάκια, και οι βάρκες.

Τέλος, η υπάρχουσα προβλήτα θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιείται κατά αποκλειστικότητα από τα ferry boats και τα πλοία της γραμμής.

Όσον αφορά στον συνεδριακό τουρισμό, ο Δήμος ήδη διαθέτει δύο αίθουσες 200 και 250 ατόμων και ετοιμάζεται να φτιάξει μία ακόμα σε χώρο που έχει βρεθεί. Επίσης δύο ακόμα επιχειρηματίες έχουν πρόσφατα φτιάξει αξιόλογες αίθουσες συνεδρίων στα ξενοδοχεία τους συμπληρώνοντας έτσι το συνεδριακό προϊόν του νησιού.

TDN:Τι κάνει ο δήμος για την βελτίωση της τουριστικής εικόνας του νησιού;

Σ.Σ: Πρώτος μας στόχος είναι να είναι ο Πόρος πάντα καθαρός. Γνωρίζουμε ότι ο τουρισμός στο νησί μας δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς καθαριότητα. Έχουμε ενισχύσει και εκσυγχρονίσει τα συνεργεία καθαριότητας ενώ παράλληλα έχουμε τοποθετήσει σε όλες τις περιοχές της παραλίας καλαίσθητα μικρά δοχεία απορριμμάτων. Έχουμε έξι οχήματα καθαριότητας και ένα σύγχρονο μηχανοκίνητο σάρωθρο. Επίσης, διατηρούμε το αποχετευτικό μας σύστημα σε πολύ καλή κατάσταση.

Στόχος μας επίσης είναι η διατήρηση του παραδοσιακού μας χαρακτήρα και η ανάδειξη της αρχιτεκτονικής του νησιού. Ο Πόρος διαθέτει πεζοδρόμους και πλακόστρωτα, ωραία παραδοσιακά κτίρια, και σύντομα θα ολοκληρωθούν τα έργα ανάπλασης δύο περιοχών της Πούντας και της περιοχής στο Γεφυράκι. Πιστεύουμε ότι όλα τα έργα υποδομής που κάνουμε βελτιώνουν την τουριστική εικόνα του νησιού μας.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024