Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςTourism LobbyΠου χρωστά ο ΕΟΤ τα…'forty and something' εκατ. ευρώ

Που χρωστά ο ΕΟΤ τα…'forty and something' εκατ. ευρώ

Με το που έπεσε σύνθημα στο υπουργικό συμβούλιο περί αποπληρωμής οφειλών του Δημοσίου μετά τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, ανασάλευσε και η 'στρατιά των πικραμένων', στους οποίους οφείλει από ελάχιστα έως ελαφρώς τεράστια ποσά και ο ΕΟΤ.

Τα χρέη του Οργανισμού έχουν πάρει λίγο “μυθώδεις” διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, ας δούμε, όμως ποιοι έχουν λαμβάνειν.

Άλλοι ελπίζουν, άλλοι βρίσκονται στα δικαστήρια, άλλοι δεν περιμένουν τίποτα. Το θέμα των περασμένων ημερών, η εξόφληση των χρεών του Δημοσίου στους ιδιώτες, έχει φυσικά και τουριστική χροιά, αφού ο ΕΟΤ είναι ο Οργανισμός του Δημοσίου με τις υψηλότερες οφειλές, μετά το Μέγαρο Μουσικής!

Θυμίζουμε ότι οι οφειλές του ΕΟΤ αφορούν ένα συνολικό ποσό της τάξης των 41 εκατ. ευρώ – 44,8 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την επίσημη και  έκθεση του Γ.Λ.Κ – κατανεμημένο σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό προμηθευτών και συνεργατών του Οργανισμού.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ο αριθμός των επιχειρήσεων και επαγγελματιών στους οποίους υπάρχουν οφειλές ίσως φθάνει και ξεπερνά τις 2.000!!!

Μεταξύ αυτών, έχουμε διαφημιστικές εταιρείες, πάρα πολλά ελληνικά και ορισμένα ξένα media, κατασκευαστές περιπτέρων, ξένους tour operators, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εκδοτικές-τυπογραφικές εταιρείες, μεταφορικές εταιρείες, Συλλόγους και άλλα.

Μεταξύ αυτών και εταιρείες που έχουν υπαχθεί στο άρθρο 99 ή έχουν πτωχεύσει – χαρακτηριστικό παράδειγμα τα περίπου 8 εκατ. ευρώ προς τη διαφημιστική Upset!- αλλά και εταιρείες που έχουν κινηθεί νομικά για την είσπραξη των οφειλόμενων.

Στις οφειλές προς διαφημιστικές, ξεχωρίζουμε, λόγω ύψους, τις οφειλές σε Ashley Holmes & Karamella, γύρω στα 2,3 εκατ. ευρώ και στην Bold, γύρω στα 2,8 εκατ. ευρώ.

Στα ελληνικά media συναντάμε μεγάλα ονόματα: ΔΟΛ, Πήγασος, Τεγόπουλος, Όμιλος ΣΚΑΙ-Καθημερινή, ANT1, “Πρώτο Θέμα”, “Κεφάλαιο”, ΑΠΕ, ΕΡΤ κ.λπ. αλλά και έναν τεράστιο αριθμό μικρών και περιφερειακών εντύπων και ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, στα οποία οφείλονται μικροποσά.

Μέχρι και στο έντυπο ενός Συνδέσμου Ελληνο-Αλβανικής Φιλίας, βρήκαμε οφειλή!
Πολύ υψηλό είναι το σύνολο των οφειλόμενων στις εταιρείες κατασκευής περιπτέρων και τεχνικής υποστήριξης εκθέσεων, που φθάνει γύρω στα 5 εκατ. ευρώ.

Υπάρχει μία σημαντική οφειλή σε tour operators με μεγαλύτερο ποσό τα περίπου 2,5 εκατ. ευρώ στον TUI.

Τέλος, υπάρχουν και ορισμένες “ξεχασμένες” οφειλές και σε media εξωτερικού, που δεν είχαν τακτοποιηθεί, όταν αποπληρώθηκαν πολλά οφειλόμενα σε ξένα media.

Οι περισσότερες οφειλές είναι από το διάστημα 2008-2009.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι οφειλές του ΕΟΤ τον Σεπτέμβριο ανέρχονταν σε 44,8 εκατ. ευρώ. Οι δικές μας πληροφορίες επιμένουν ότι το σύνολο των οφειλών, των οποίων η αποπληρωμή μπορεί να προχωρήσει -δεν εμφανίζουν, δηλαδή, ανυπέρβλητα νομικά ζητήματα- είναι στο επίπεδο που αναφέραμε στην αρχή.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024