Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

OEHT BANK: Ένα μοναδικό εργαλείο για χρηματοδότηση ξενοδοχειακών επενδύσεων

11 Φεβρουάριος 2013, 10:05

Εδώ και δεκαετίες, οι Αυστριακοί έχουν δημιουργήσει και λειτουργούν το απόλυτο one-stop-shop, για χρηματοδότηση επενδύσεων ξενοδοχείων και τουριστικών επιχειρήσεων, μέσω κρατικών και κοινοτικών προγραμμάτων. Από την παρουσίαση του τρόπου λειτουργίας της OEHT Bank στο Σάββατο στη Συνέλευση του ΞΕΕ, μάθαμε πολλά για το 'μοντέλο' αυτό, αλλά και το πόσο δύσκολα μπορεί να το δούμε στην Ελλάδα...

Για την περίπτωση της “Τράπεζας” Τουρισμού και Ξενοδοχείων που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες στην Αυστρία, ακούσαμε για πρώτη φορά στο Συμβούλιο Προέδρων της ΠΟΞ, τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Το Σάββατο στη Συνέλευση του ΞΕΕ, μάθαμε περισσότερα από τον ίδιο τον διευθύνοντα σύμβουλο της “ΟΕΗΤ ΒΑΝΚ” Wolfgang Kleeman.

Εν ολίγοις, πρόκειται για ένα πιστωτικό ίδρυμα που έχει δημιουργηθεί από τις τρεις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της Αυστρίας, με πλήρη υποστήριξη του Αυστριακού κράτους και θεωρείται ως ο πρώτος παγκοσμίως και μοναδικός, τέτοιου χαρακτήρα, οργανισμός στην Ευρώπη που είναι ιδιωτικής ιδιοκτησίας αλλά έχει αρμοδιότητες και καθήκοντα δημοσίου.

Στην Τράπεζα έχουν μεταβιβαστεί οι αρμοδιότητες για τις διαδικασίες επιχορηγήσεων και υποστήριξης επενδύσεων για ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις των σχετικών προγραμμάτων και δράεων του Αυστριακού κράτους, της Ε.Ε., της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Ανασυγκρότησης.

Η Τράπεζα, σήμερα,  διαθέτει κεφάλαια 1,5 δισ. ευρώ και έχει διαχειριστεί 900 εκατ. ευρώ που επενδύθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Στην Αυστρία εκτιμάται ότι ετησίως επενδύονται 2 δισ. ευρώ στον τομέα του Τουρισμού, με το 80% εξ αυτών να περνάει μέσω της Τραπέζης.

Ετησίως χειρίζεται και υποστηρίζει περίπου 1.000 επενδυτικά σχέδια, ενώ σε γενικές γραμμές παρέχει κεφάλαια, εις βάθος πληροφόρηση και ενημέρωση για προγράμματα, τουριστικές δραστηριότητες και χρηματοοικονομικές αναλύσεις και μελέτες, ολοκληρωμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες και φυσικά παρακολούθηση των επενδυτικών προγραμμάτων και της υλοποίησής τους.

Και όλα αυτά με 29 άτομα προσωπικό!

Στην ουσία, πρόκειται για το… “απόλυτο” one stop shop”, που απαλλάσσει τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις από κάθε γραφειοκρατική διαδικασία, επαφές και συναλλαγές με τράπεζες, μεσάζοντες και ό,τι άλλο μπορεί να βρεθεί στο δρόμο τους.

Το συμπέρασμά μας: Είναι ένα εξαιρετικό μοντέλο, αλλά για να το δούμε στην Ελλάδα, σε αυτή τη μορφή, μάλλον πρέπει να αλλάξουν πολλά. Πάρα πολλά!

Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top