Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΑνοιχτή ΓραμμήΑθλητικός Τουρισμός: Η Formula 1 ταχυπλόων σκαφών να γυρίσει στην Κέρκυρα

Αθλητικός Τουρισμός: Η Formula 1 ταχυπλόων σκαφών να γυρίσει στην Κέρκυρα

Αθλητικός Τουρισμός
Η Formula 1 ταχυπλόων σκαφών να γυρίσει στην Κέρκυρα
της Αννας Καρνέζη


H προσέλκυση άλλων ειδών τουρισμού και μεγαλύτερου εισοδήματος τουριστών, αποτελεί το ζητούμενο στην Κέρκυρα κατά τα τελευταία έτη. Εναλλακτικές και ειδικές μορφές τουρισμού όπως συνεδριακός, θρησκευτικός, αθλητικός, τουρισμός κινήτρων, αποτελούν την ελπίδα της Κέρκυρας για μια διαφορετική τουριστική ανάπτυξη, πιο ανθρωποκεντρική και με μεγαλύτερα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

Ο αθλητικός τουρισμός, όπως και οι άλλες εναλλακτικές μορφές, δεν είναι «αυτοφυής» και ανεξάρτητος. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξή του αποτελεί ο συντονισμός δράσεων «αθλητικής κατεύθυνσης» μεταξύ των εμπλεκόμενων με τον τουρισμό φορέων.

Σήμερα ο αθλητισμός και ο τουρισμός αποτελούν δύο μεγάλους κοινωνικούς θεσμούς που έχουν σε πολλές περιπτώσεις άμεσες αλληλεπιδράσεις. Συνεπώς, είναι αναγκαία η σύζευξή τους.

Οι επερχόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορεί και πρέπει να δώσουν το αναμενόμενο εναρκτήριο πυρ.

Τι είναι όμως ο αθλητικός τουρισμός:

Όλες οι μορφές ενεργητικής και παθητικής ανάμειξης σε αθλητικές δραστηριότητες όπου η συμμετοχή είναι τυχαία ή οργανωμένη, γίνεται για επαγγελματικούς ή μη λόγους και προϋποθέτει μετακίνηση μακριά από τον τόπο διαμονής και εργασίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι βασικές μορφές του ορίζονται στους εξής τομείς :

  1. Προπονητικός Τουρισμός – επαγγελματικές ομάδες
  2. Παρακολούθηση – θέαση γεγονότων
  3. Συμμετοχή σε μεγάλα γεγονότα
  4. Υπαίθριες δραστηριότητες
  5. Αθληση – Ψυχαγωγία ξενοδοχείων

Αναμφίβολα, η διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων με διεθνή χαρακτήρα αποτελεί έναν από τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους προσέλκυσης τουρισμού και μάλιστα εκτός τουριστικής περιόδου.

Τα οφέλη δεν περιορίζονται στις εισροές μόνον κατά την διάρκεια της αθλητικής εκδήλωσης αλλά λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στον τομέα της προβολής του ονόματος της περιοχής σε διεθνές επίπεδο.

Ένα σχετικό τοπικό παράδειγμα ;
Παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύπλοων σκαφών Formula 1. Διοργάνωση : Δήμος Κερκυραίων – ΑΝΕΔΚ – Κερκυραϊκή Λέσχη Ταχυπλοΐας.

To 1994, μετά από αυτοψία και εξονυχιστικούς ελέγχους της ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων της Διεθνούς Μοτοναυτικής Ένωσης (UIM), ο κόλπος της Γαρίτσας ανακηρύχθηκε σε πίστα διεθνών αγώνων, αφού πληρούσε όλες τις προδιαγραφές για την διεξαγωγή ενός καλού και ασφαλούς αγώνα του ετήσιου Grand Prix. Επί πλέον, ο συγκεκριμένος χώρος με την εξαιρετική φυσική ομορφιά του, συγκίνησε τους ευρωπαίους διοργανωτές.

Για πρώτη φορά, λοιπόν, με την βοήθεια του σέρβου, ειδικού τεχνικού συμβούλου Krsta Paskovits, τον Σεπτέμβριο του 1994, η Κέρκυρα ανέλαβε, πειραματικά, την διοργάνωση ενός αγώνα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ταχύπλοων Σκαφών Formula 3. Τα σχόλια των αγωνιζομένων υπήρξαν ιδιαίτερα επαινετικά, το ίδιο και των δημοσιογράφων. Η καλή διοργάνωση των αγώνων αποτέλεσε το διαβατήριο, ώστε η Κέρκυρα να εισαχθεί στο club των διεθνών διοργανωτών (promoter) του ανώτατου θαλάσσιου, μηχανοκίνητου σπορ, της FORMULA 1. Τον επόμενο χρόνο (1995), η UIM αποφάσισε ομόφωνα στη γενική συνέλευσή της, στο Μονακό, να αναθέσει στη Κέρκυρα την διοργάνωση ενός από τους 12 αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ταχύπλοων Σκαφών FORMULA 1. Η διοργάνωση υπήρξε άψογη, τόσο που τον επόμενο χρόνο ζητήθηκε να παρασχεθεί η σχετική τεχνογνωσία μας στην Κίνα.

  • Για 4 συνεχή έτη (έως το 1998), η Κέρκυρα προσέφερε ένα μοναδικό θέαμα, με πλήθος κόσμου να την επισκέπτονται το διάστημα των αγώνων, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Μόνο οι ομάδες των πιλότων και της τεχνικής υποστήριξης αριθμούσαν 800 άτομα, περίπου.
  • Τους αγώνες πλαισίωναν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως αγώνες φουσκωτών, jet ski, Τ 850, θαλάσσιου σκι αλλά και jeep adventure με δημοσιογράφους και επίσημους προσκεκλημένους να κάνουν τον γύρω της ορεινής Κέρκυρας με jeep και επώνυμους καλλιτέχνες να παρακολουθούν τα δρώμενα με ενδιαφέρον. Όλα αυτά προκαλούσαν ιδιαίτερο κίνητρο στους δημοσιογράφους για να παρίστανται κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι από αυτούς και μάλιστα επώνυμοι, στην Κέρκυρα και να γράφουν…..
  • Η προβολή της Κέρκυρας, λοιπόν, λόγω των αγώνων, υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική : Σύμφωνα με τα επίσημα κατατεθειμένα στοιχεία της UIM, είχαμε 41 ώρες 2΄14΄΄ διεθνούς τηλεοπτικής κάλυψης από μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα : Eurosport, Sky News καθώς και δίκτυα Ιταλίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας, USA, Ιαπωνίας, Kίνας, Σαουδικής Αραβίας, Κουβέιτ, αλλά και πληθώρα δημοσιευμάτων, γύρω στα 100, από ημερήσιο, και περιοδικό τύπο, ειδικό και ποικίλης ύλης, εθνικό και διεθνή.
  • Ειδικά η διοργάνωση αγώνων παγκοσμίου πρωταθλήματος σε ένα σπορ μοντέρνο, θεαματικότατο και διεθνώς, ραγδαίως αναπτυσσόμενο, όπως είναι οι αγώνες Formula 1, εξασφαλίζει εύκολα τηλεοπτική κάλυψη και συνεπώς αποτελεί και πόλο έλξης φυσικών προσώπων και εταιριών υψηλού προφίλ, οι οποίες συμμετέχουν σαν χορηγοί στηρίζοντας οικονομικά την διοργάνωση, αλλά και οργανώνοντας ταξίδια κινήτρων (incentive tourism) για τους εργαζόμενούς τους.
  • H πόλη της Κέρκυρας, με ελάχιστα έξοδα και χωρίς καμία δαπάνη υποδομής εξασφάλισε την καθιέρωση της πίστας της Γαρίτσας ως πίστα διεθνών αγώνων.
  • Είναι η μοναδική πόλη της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας, στην οποία μπορούν να διεξάγονται σε ετήσια βάση αγώνες διεθνούς πρωταθλήματος. Δεν υπάρχει άλλη πόλη στην Ελλάδα που να έχει πετύχει κάτι παρόμοιο.
  • Οι ασχολούμενοι με το σπορ ανακαλύπτουν την τουριστική Κέρκυρα και την επισκέπτονται σε περιόδους εκτός αγώνων.
  • Η Formula 1, ήταν μία από τις λίγες εκδηλώσεις που συσπείρωσε ΟΛΟΥΣ σχεδόν τους κοινωνικούς φορείς της Κέρκυρας, την τοπική εξουσία και μάλιστα με ενεργό συμμετοχή, αλλά και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω θεωρώ ότι στοιχειοθετεί αναμφίβολα την χρησιμότητα της επαναφοράς της Formula 1 και της διεξαγωγής των αγώνων μόνιμα πλέον, μέσα από ένα Αθλητικό Οργανισμό, στην Κέρκυρα.

Ένας νέος δρόμος στην προσέλκυση ενός ποιοτικά και χρονικά διαφορετικού τουρισμού που τόσο έχει ανάγκη η Κέρκυρα, ανοίγεται…

* Η κα. Αννα Καρνέζη είναι Υπεύθυνη Διοργάνωσης Formula 1 στη Διεύθυνση Προβολής και Επικοινωνίας της Αναπτυξιακής Εταιρίας Δήμου Κερυραίων (ΑΝΕΔΚ)

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024