Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΦΛΑΣ στην Επικαιρότητα«Ελληνικός τουρισμός 2003: η ώρα της αλήθειας …»του Περικλή Ν. Λύτρα

ΦΛΑΣ στην Επικαιρότητα«Ελληνικός τουρισμός 2003: η ώρα της αλήθειας …»του Περικλή Ν. Λύτρα

ΦΛΑΣ στην Επικαιρότητα
Ελληνικός τουρισμός 2003:
η ώρα της αλήθειας …
του Περικλή Ν. Λύτρα

Πολλές επείγουσες και προσωπικές ενασχολήσεις μου που με έβγαλαν από τον προγραμματισμό μου σε σχέση με τη στήλη, καθυστέρησαν την αρθρογραφία μου. Φαίνεται όμως, ότι τα δρώμενα στον ελληνικό τουρισμό έχουν τέτοια υφή, που τα λιμνάζοντα νερά του δύσκολα αναταράσσονται καθόσον οι όποιες αλλαγές γίνονται με εξαιρετικά βραδύ ρυθμό.

Βρισκόμαστε λίγες μόνον ημέρες από τον Ιούλιο – προ της ενάρξεως δηλαδή ενός εκ
των τριών μηνών «αιχμής» στη χώρα μας – και πραγματικά το τουριστικό ρεπορτάζ
( που είναι κατά βάση οικονομικό ) και οι εκτιμήσεις για την πορεία του τουρισμού
μας φέτος παραμένουν συγκεχυμένες. Αυτό οφείλεται κυρίως :

  • στην επέκταση των αντιφατικών πληροφοριών για την τουριστική ζήτηση,
  • στην απουσία τεκμηριωμένων στοιχείων από την επίσημη πολιτεία,
  • στις ευθύνες των τουριστικών φορέων, που δίνουν αντιφατικά στοιχεία.

Εκ παραλλήλου, η εμφάνιση ύποπτου κρούσματος « άτυπης πνευμονίας » στη Βόρεια
Ελλάδα και μάλιστα σε ξενοδοχείο στη χώρα της υπερβολής είναι βέβαιο, ότι θα δώσει για μία ακόμη φορά την ευκαιρία σε πλήθος ανευθυνο-υπεύθυνων να προβάλλουν το θέμα σε οκτάστηλα και ακόμη χειρότερα μέσα από την αδηφάγο διάθεση τηλεθέασης των ελληνικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Με αποτέλεσμα να πανικοβληθεί το κοινό στην πατρίδα μας, να χρησιμοποιηθούν οι
έντυπες δημοσιεύσεις και τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ στο εξωτερικό από τους κάθε λογής ανταγωνιστές μας και να επιδεινωθούν περαιτέρω τα δεδομένα του τουρισμού μας.

Με βάση τα προαναφερόμενα λοιπόν ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται μπροστά στην ώρα της αλήθειας. Που θα δείξει πολλά και διαφορετικά στοιχεία, όπως :

  • αν όλα είναι καλά και υπό έλεγχο, όπως υποστηρίζει η επίσημη κρατική πολιτική στον τουρισμό, παρ΄ ότι οι ευθύνες της δεν είναι αμελητέες – και μάλιστα σε πολλά και σε διαφορετικά επίπεδα – και συνεπώς δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία τόσο στον κλάδο όσο και στο λαό για την εθνική οικονομία,
  • αν πραγματικά μέσα στον ίδιο τον τουριστικό κλάδο υπάρχουν σημαντικότατες αποκλίσεις μεταξύ των επιχειρηματιών σε σχέση με τις συνεργασίες τους στην ημεδαπή και στην αλλοδαπή και συνεπώς, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ενιαία στάση μεταξύ μικρών-μεγάλων, μεταξύ συνεργασιών με χώρες που έχουν μικρότερο ή μεγαλύτερο τουριστικό πρόβλημα,
  • αν χάθηκαν και πόσες εργασιακές θέσεις στον τουρισμό μας τη φετινή χρονιά με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των οικονομικών πόρων χιλιάδων οικογενειών, την επιβάρυνση της ανεργίας συνολικά στη χώρα μας και την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού τομέα.

Επειδή στη χώρα μας τα πάντα κρίνονται αποκλειστικώς εκ του αποτελέσματος, θα πρέπει όλοι να περιμένουμε την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου, ώστε να συναχθούν οριστικά συμπεράσματα για την πορεία του τουρισμού μας το 2003. Αν βεβαίως και τότε μπορέσει κάποιος επίσημος να δώσει συγκεκριμένα και κυρίως τεκμηριωμένα στοιχεία.

Είδωμεν …

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024