Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας: Το πρόβλημα της... συμφωνίας!

Φώτης Παντόπουλος - 09 Σεπτέμβριος 2013, 09:58

Η ιστορία των 'Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας' στην Ελλάδα έχει να επιδείξει αρκετά παραδείγματα προσπαθειών, λίγα όμως -ίσως ελάχιστα- από αυτά στέφθηκαν με επιτυχία.

Η “ποιότητα” είναι πράγματι πολύ ωραία λέξη και -μάλλον- συγκινεί όλους. Τόσο πολύ μάλιστα που όταν χρησιμοποιείται μαζί με τη λέξη “συγκυρία” όλοι δείχνουν να συναισθάνονται την αναγκαιότητα επίτευξής της και σπεύδουν να προχωρήσουν σε συμφωνίες και συνεργασίες. Η ιστορία των “Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας” στην Ελλάδα έχει να επιδείξει αρκετά παραδείγματα προσπαθειών, λίγα όμως -ίσως ελάχιστα- από αυτά στέφθηκαν με επιτυχία. Κι αυτό γιατί το πραγματικό πρόβλημά μας -όπως έχει πλέον γίνει αντιληπτό- είναι η ίδια η συμφωνία, δηλαδή η διάθεση να προσεγγίσουμε καλόπιστα αυτές τις πρωτοβουλίες, να κατανοήσουμε τις ανάγκες που επιβάλλουν πλέον σύμφωνα και συνεργασίες και -τέλος- να στηρίξουμε τα εκάστοτε συμφωνηθέντα. Και ενώ -τουλάχιστον αρχικά και προφορικά- ο στόχος φαίνεται να κατανοείται και να υπάρχει διάθεση στήριξης, στη συνέχεια όλες οι γνωστές εγγενείς ατέλειες και αδυναμίες, αλλά και τα συμφέροντα και οι κάθε είδους χρόνιες στρεβλώσεις, ενισχύουν και αποκαλύπτουν τη χαρακτηριστική αδυναμία των Συμφώνων αυτών, δηλαδή την αδιαφορία, την ιδιώτευση, την εμμονή στα βολικά και συνηθισμένα και -ενίοτε- την απειθαρχία και την αυθαιρεσία.

Από εμπειρία γνωρίζω πως μόνο η “απειθαρχία” εγείρει συζητήσεις και όλες οι υπόλοιπες έννοιες ακούγονται… αδιάφορες. Πολλοί θα πουν πως όποιος ισχυρίζεται τα παραπάνω είναι απλά γραφικός, ενώ άλλοι πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ελέγξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο καθένας την επιχείρησή του. Ας μου επιτραπεί λοιπόν εδώ να απαντήσω με βάση ένα πραγματικό παράδειγμα, ένα επιστημονικό προϊόν που παρουσίασα σε συνεργασία με μια τοπική Ένωση επαγγελματιών του τουρισμού στην πανεπιστημιακή κοινότητα στις αρχές του 2013 και υλοποιώ πλέον σε έναν τουριστικό προορισμό. Το… concept έχει ως εξής: Μια τοπική Ένωση επαγγελματιών του τουρισμού με εγνωσμένο ενδιαφέρον για τον προορισμό είναι ο φορέας του Συμφώνου και -δεδομένης της ιδιότητας και της θέσης της- έχει έννομο συμφέρον να απαιτεί από κάθε πάροχο υπηρεσιών τη διασφάλιση της ποιότητας στον προορισμό ως προϋπόθεση για την ενίσχυση της δημόσιας εικόνας του. Για να το επιτύχει αυτό δρομολογεί σε χρονικό ορίζοντα διετίας ένα “Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας”, δηλαδή ένα μηχανισμό παρατήρησης, αξιολόγησης, συμβουλευτικής και ελέγχου της ποιότητας υπηρεσιών κάθε παρόχου, του οποίου η επαγγελματική παρουσία μπορεί να γίνει αντιληπτή από τον επισκέπτη.

Κατά την περίοδο των δυο περίπου ετών η Ένωση-φορέας θα παρέχει ενημέρωση, συμβουλές, καλόπιστη αντιμετώπιση αρνητικών σχολίων με γνώμονα πάντα τη στήριξη του επαγγελματία και φυσικά θα επιδιώκει διαρκώς με όλα τα μέσα τη διάχυση του συλλογικού οράματος για τη συνολική αναβάθμιση του προορισμού. Μετά όμως την παρέλευση του πιλοτικού χρόνου, δηλαδή κατά την πλήρη λειτουργία του Συμφώνου, θα υπάρχει αξιολόγηση και έλεγχος των σχολίων που θα καταθέτει ο επισκέπτης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και -συνακόλουθα- δημοσιοποίηση της οποιασδήποτε απειθαρχίας και αυθαιρεσίας.

Εδώ βέβαια πολλοί δυσφορούν, αμφισβητούν ή/και σκέπτονται το δικηγόρο τους. Απαντάμε πως η δύναμη του Διαδικτύου -ευτυχώς!- είναι πια ανυπολόγιστη και επίσης πως μας άρεσαν πάντα οι κουβέντες με δικηγόρους! Άλλωστε, οι γνωστές πλατφόρμες παραπόνων για τον τουρισμό είναι πάντα σε λειτουργία και όλοι τις επισκέπτονται για να μάθουν ή/και να παραπονεθούν. Επειδή όμως in Greece το “δικό μας” θα είναι πάντα “αλλιώς”, ας κλείσουμε προς στιγμήν εδώ... Περιμένω τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά σας. Ευχαριστώ!Ο Φώτης Παντόπουλος είναι επικοινωνιολόγος, ερευνητής Στρατηγικής Επικοινωνίας & Οργανωσιακής Συμπεριφοράς και σύμβουλος Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων Επιχειρήσεων. Για τυχόν ερωτήσεις ή παρατηρήσεις, επικοινωνείτε μαζί του στα [email protected] και [email protected].

Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top