Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΤο Θέμα της ΕπικαιρότηταςMarketing Greece και ΙΝΣΕΤΕ οι δύο νέοι βασικοί βραχίονες δράσης του ΣΕΤΕ

Marketing Greece και ΙΝΣΕΤΕ οι δύο νέοι βασικοί βραχίονες δράσης του ΣΕΤΕ

Ομιλία του προέδρου του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέα Ανδρεάδη στην Κλειστή Συνεδρίαση της 22ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, 30 Απριλίου 2014.

Αγαπητή Κυρία Υπουργέ,
Αγαπητοί Βουλευτές,
Αγαπητά Μέλη του ΣΕΤΕ,
Κυρίες και Κύριοι,

Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας στην 22η Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ.

Πριν από τρία χρόνια παρέλαβα την προεδρία του ΣΕΤΕ. Θυμάμαι σαν τώρα τα λόγια του αγαπητού Νίκου Αγγελόπουλου ότι είναι η σειρά του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και δική μου προσωπικά, για να ανδρώσουμε τον “έφηβο” ΣΕΤΕ. Του έδωσα τότε την υπόσχεση ολόκληρου του Διοικητικού Συμβουλίου ότι θα δείξουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό προκειμένου, ο ΣΕΤΕ, να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων και να ανοίξει νέους δρόμους στα διαφαινόμενα αδιέξοδα του ελληνικού τουρισμού.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, αφού κρατήσαμε αυτή την υπόσχεση και τρία χρόνια μετά ο ΣΕΤΕ είναι εδώ, ανδρωμένος, πρωταγωνιστής, με σημαντικά σχέδια και νέο όραμα, για τον ίδιο τον φορέα μας και για τον τουρισμό.

Σήμερα θα εκλέξουμε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΤΕ το οποίο θα συνεχίσει το έργο μας.

Σήμερα θα επισφραγίσουμε την ενδυνάμωσή μας ως ο πρωταγωνιστικός τομέας της ελληνικής οικονομίας και θα συνεχίσουμε την εφαρμογή του οράματος μας.

Σήμερα θα αποδείξουμε τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού.

Είμαστε ο μόνος τομέας ο οποίος έχει σχέδιο, το υλοποιεί και τραβά την ελληνική οικονομία και όλους τους Έλληνες προς το μέλλον.

Σήμερα το βράδυ, με αίσθημα ευθύνης, θα θέσουμε στον Πρωθυπουργό τους στόχους, το σχέδιο και τα πλάνα του ελληνικού τουρισμού για τα επόμενα χρόνια.

Κυρίες και Κύριοι,

Αυτά τα τρία χρόνια ήταν σίγουρα από τα δυσκολότερα χρόνια στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Η ελληνική κοινωνία βίωσε οδυνηρά τα τραγικά λάθη του κράτους της μεταπολίτευσης. Δημοσιονομική ανευθυνότητα, εκτεταμένη διαφθορά, αβάστακτη γραφειοκρατία, εξαιρετικά χαμηλή παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα, κακό επίπεδο παιδείας και υπηρεσιών, υπερκατανάλωση και ευδαιμονισμός, σε συνδυασμό με κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, οδήγησαν στην υπερχρέωση, στη διάλυση του κράτους. Ένα κράτος πελατειακό και αναχρονιστικό, το οποίο εξέθρεψε στρατιές άτολμων και ανεπαρκών πολιτικών, τοπικών αρχόντων, γραφειοκρατών, συνδικαλιστών, δημοσιογράφων, αναξιόπιστων επιχειρηματιών και πολυάριθμων μέτριων δημοσίων υπαλλήλων.

Η ενοχή όμως κάποιων, δεν αθωώνει κανέναν μας. Η αυτοκριτική έπρεπε να είναι βαθιά και ειλικρινής. Όλος ο τομέας του τουρισμού, όπως και όλοι οι κλάδοι της οικονομίας, έπρεπε να καταλάβει ότι έφθασε ο καιρός για αλλαγή. Έπρεπε να καταλάβει ότι πρέπει να πάψει να βολεύεται, να εξαλειφθούν φαινόμενα και πρακτικές όπως ο χρηματισμός, η ανασφάλιστη και “μαύρη” εργασία, η φοροδιαφυγή, η ρύπανση, η αυθαιρεσία, η θυσία της ποιότητας στο εύκολο κέρδος. Προφανώς και υπάρχουν ακόμα τέτοια δείγματα, όμως ο ΣΕΤΕ, έδειξε τον δρόμο της αλλαγής, πρωτοστάτησε στην συστράτευση των υγιών δυνάμεων του τόπου για την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας και της οικονομίας της. Όλοι μας συνειδητοποιήσαμε τότε, ότι ο ελληνικός τουρισμός καλούνταν να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Εκείνη τη στιγμή, νιώσαμε ότι ήταν η ώρα να γίνει το όραμα των ιδρυτικών μελών του ΣΕΤΕ, πράξη. Να γίνει η Ελλάδα ένας από τους 10 καλύτερους προορισμούς παγκοσμίως. Να παράγει άμεσα και έμμεσα το 20% του ΑΕΠ της χώρας. Να δημιουργεί κάθε χρόνο χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Είναι σίγουρο ότι δεν μπορώ να απαριθμήσω όλα τα εμπόδια που αντιμετωπίσαμε. Τι να πρωτοθυμηθώ; Τη διπλή εκλογική περίοδο που δεν υπήρχε ούτε Κυβέρνηση, ούτε Υπουργείο, ούτε ΕΟΤ, εν μέσω περιόδου προ-κρατήσεων; Τις ταραχές της Αθήνας που καταρράκωσαν την εικόνα της πόλης, αλλά και όλης της χώρας; Την προσπάθεια να πείσουμε τα διεθνή ΜΜΕ ότι η χώρα μας δεν βγαίνει από το Ευρώ; Τη μηδενική ρευστότητα, πρόβλημα που παραμένει ακόμα και σήμερα, για τις υγιείς τουριστικές επιχειρήσεις; Τις ατελείωτες συσκέψεις με τα Υπουργεία για φορολογικά και νομοθετικά ζητήματα; Τις δυσκολίες σε όλα τα επίπεδα αποφάσεων και την λογική “τιμωρού” των δανειστών μας;

Οφείλω όμως να κάνω μια μικρή αναδρομή σε όλα αυτά που πετύχαμε τα τρία αυτά χρόνια ως φόρο τιμής σε όλους όσοι έχουν δουλέψει για να είμαστε σήμερα εδώ άξιοι συνομιλητές του ελληνικού κράτους, σύγχρονοι κοινωνικοί εταίροι, κύριοι συμπαραστάτες και συμμέτοχοι στην επανεκκίνηση του κράτους και της οικονομίας.

Καταρχήν, θα πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στην Κυβέρνηση συνεργασίας, γιατί επιτελεί ένα πολύ δύσκολο έργο, κάτω από ακραίες συνθήκες και πιέσεις. Η δημοκρατία μας συνεχίζει να υπερνικά όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια που πολλοί προσπαθούν να βάλουν. Η αντιπολίτευση συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο πως πρέπει να έχει λόγο, πρόγραμμα, αντιπροτάσεις ουσίας, επιχειρηματολογία, πρακτική σκέψη και όχι θεωρητική άρνηση.

Θα ήθελα να τονίσω την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με το Υπουργείο Τουρισμού και την αρμόδια υπουργό και τους συνεργάτες της, τα συναρμόδια υπουργεία και προπαντός με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Η συνεργασία αυτή ήταν καθοριστική στην επίτευξη των αποτελεσμάτων που βλέπουμε και ελπίζω να συνεχισθεί και να ενταθεί στο μέλλον.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές σημαντικές μεταρρυθμίσεις:

  • Τα δημοσιονομικά μας νοικοκυρεύονται.
  • Η Ελλάδα επανέρχεται στις διεθνείς αγορές για να αντλήσει κεφάλαια.
  • Η διεθνής κοινή γνώμη αναγνωρίζει και δίνει εύσημα για την τιτάνια προσπάθεια της χώρας.
  • Έχουν ξεκινήσει οι επενδύσεις από εγχώριους και διεθνείς οίκους.
  • Το τραπεζικό σύστημα έχει αρχίσει να γίνεται πάλι σταθερό και περιμένουμε να αρχίσει η τροφοδότηση της αγοράς με ρευστότητα.
  • Έχει μειωθεί αισθητά η γραφειοκρατία, πρόβλημα και σταδιακά βελτιώνεται  η “εχθρική” αντιμετώπιση κάθε επιχειρηματικής προσπάθειας, όχι όμως ακόμη στον επιθυμητό βαθμό.
  • Έχουν ξεκινήσει οι πολύ αναμενόμενες αποκρατικοποιήσεις.
  • Προχωρούν οι ενέργειες για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα της έκδοσης Schengen Visa.
  • Μειώθηκε o ΦΠΑ στα καταλύματα και στην εστίαση.
  • Μειώθηκαν και μειώνονται περεταίρω, από 01.07.14, οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.
  • Υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις στα ψηφισθέντα τουριστικά νομοσχέδια.
  • Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των αεροδρομίων και λιμανιών της χώρας.
  • Ολοκληρώνεται το ειδικό χωροταξικό και οι διατάξεις για τον αιγιαλό.
  • Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης το νομοσχέδιο απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων.

Είναι πολλά, όμως, ακόμη αυτά που πρέπει να γίνουν:

  • Παραμένει ζητούμενο ένα δίκαιο, σταθερό και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο που δυστυχώς καθυστερεί, κυρίως λόγω αντιρρήσεων των δανειστών μας. Η πρόσφατη πρόταση του ΙΟΒΕ για flat tax 20%, θα αποτελούσε ένα μεγάλο άλμα, η μείωση του ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο στο 6,5% αλλά και η περεταίρω μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Ακόμη σημαντικότερο, η κατοχύρωση νομικά η συνταγματικά, ότι το πλαίσιο αυτό δεν θα αλλάξει για μία δεκαετία. Όπως αποδείχθηκε περίτρανα, ότι οι μειώσεις στο ΦΠΑ διαμονής και εστίασης βελτίωσαν τα δημοσιονομικά έσοδα και δημιούργησαν θέσεις εργασίας, θα εξακολουθούμε να πιέζουμε προς την κατεύθυνση της ταχείας μείωσης εκείνων των φορολογικών συντελεστών, που βοηθούν την εξωστρεφή ανάπτυξη της οικονομίας μας.
  • Το τραπεζικό σύστημα αποκτά κεφαλαιακή επάρκεια, χωρίς ακόμη να έχει αποκατασταθεί η ρευστότητα προς τις τουριστικές επιχειρήσεις.
  • Δεν ολοκληρώθηκε το κτηματολόγιο, το πλήρες χωροταξικό σχέδιο και η χαρτογράφηση και στρατηγική ανάπτυξης/προστασίας  των 16.000 χλμ του αιγιαλού της χώρας.
  • Λείπει οδυνηρά η αναγκαία αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση του κέντρου και του παραλιακού μετώπου των τουριστικών πόλεων και οικισμών, ξεκινώντας από την Αθήνα.
  • Η συμπλήρωση του επενδυτικού νόμου ώστε να συμπεριλαμβάνει τον ναυτικό και ιατρικό τουρισμό, και η πρόβλεψη ποσού 3,5 δισ. ευρώ ως το 2021 από το νέο ΕΣΠΑ για την υλοποίηση του Οδικού Χάρτη ανάπτυξης του τουρισμού μας με ορίζοντα το 2021. Τα ποσοστά επιδότησης, δεν μπορεί να είναι μικρότερα το 20% – 30%, ενώ πρέπει να ενταχθεί και η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη για αναβάθμιση του τουριστικού τους προϊόντος, όπως και η μελέτη ΣΕΤΕ προβλέπει.
  • Οι περαιτέρω διευκολύνσεις στην χορήγηση πολλαπλής βίζας Σένγκεν και η ηλεκτρονική χορήγηση βίζας Σένγκεν που αναμένεται να αρχίσει από το 2015.
  • Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων των αεροδρομίων και λιμένων της χώρας, με παράλληλη ρύθμιση του επιπέδου των χρεώσεων. Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας  των χρεώσεων στο πολύ καλό αεροδρόμιο της Αθήνας με επέκτασης της σύμβασης εκμετάλλευσης. Η έναρξη δημιουργίας του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι με παράλληλη αναβάθμιση του υφισταμένου, ώστε να καλυφθεί η μεταβατική περίοδος.
  • Η ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Τα επόμενα χρόνια θα δημιουργηθούν 300.000 νέες θέσεις εργασίας στον τουρισμό. Χρειαζόμαστε αναβάθμιση της εκπαίδευσης με βάση διεθνή πρότυπα. Μαθητεία ποιότητας, που θα δημιουργεί ευκαιρίες εμπειριών και απασχόλησης στους νέους συμπολίτες μας. Πρέπει να αναπτύξουμε την “τουριστική συνείδηση” επενδύοντας ιδιαίτερα στις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και διαδικτυακών εργαλείων.
  • Η ολοκλήρωση των υποχρεωτικών προτύπων αστεριών και κλειδιών από το Υπουργείο Τουρισμού και η πιστοποίηση όλων των καταλυμάτων από το ΞΕΕ.
  • Η δημιουργία προαιρετικών προτύπων και βέλτιστων πρακτικών σε δεξιότητες και υπηρεσίες με την συνεργασία κοινωνικών εταίρων ΣΕΤΕ – ΓΣΕΕ που ήδη έχει αρχίσει.
  • Η δημιουργία του SETE Intelligence που για πρώτη φορά θα παρέχει σοβαρή πληροφόρηση σε μέλη μας, τράπεζες και επενδυτές.

Κυρίες και Κύριοι,

Σταθερά αυτά τα χρόνια, θέσαμε στόχους για τον τουρισμό μας και τους επιτύχαμε όλους. Το 2013 είχαμε θέσει στόχο τα 17 εκατ. διεθνών αφίξεων και τα 11,5 δισ. άμεσα έσοδα, επιτύχαμε νέο ρεκόρ με 17,9 εκατ. διεθνών αφίξεων και 11,9 δισ. ευρώ έσοδα ή 12,2 δισ. συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας.

Για το 2014, ο ΣΕΤΕ έχει ήδη θέσει το στόχο στα 18,5 εκατ. διεθνών αφίξεων και στα 13 δισ. ευρώ εσόδων, που κατά πάσα πιθανότητα όχι μόνο θα καταφέρουμε να πιάσουμε, αλλά και να ξεπεράσουμε.

Ο ΣΕΤΕ έγινε δια νόμου ισότιμος κοινωνικός εταίρος μαζί με την ΓΣΕΕ, τον ΣΕΒ, την ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ. Ένα όνειρο δύο δεκαετιών. Ως σύγχρονος κοινωνικός εταίρος, και ως ο πιο νέος σε σχέση με τους υπόλοιπους, αποδεικνύουμε ότι δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια. Δεν αναλωνόμαστε απλά σε κριτική, αλλά υποστηρίζουμε, πιέζουμε και κινητοποιούμε το κράτος στην υλοποίηση ενός καλά δουλεμένου αναπτυξιακού σχεδιασμού. Προς την κατεύθυνση αυτή, καταθέσαμε ήδη τον Οδικό Χάρτη 2021 για τον ελληνικό τουρισμό με στόχο τα 24 εκατ. αφίξεις, τα 19 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα, δηλαδή 9 μονάδες επιπλέον στο σημερινό ΑΕΠ της χώρας και τις 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Δηλώνουμε καθημερινά παρόν στον διάλογο με τους υπόλοιπους εταίρους για να βρούμε πρακτικούς τρόπους επίλυσης χρόνιων προβλημάτων. Θεωρούμε ότι η σύγχρονη και ταυτόχρονα επιχειρηματική προσέγγιση του ΣΕΤΕ θα συμπαρασύρει και θα ενεργοποιήσει τους υπόλοιπους.

Κυρίες και Κύριοι,

Στα επόμενα τρία χρόνια ο ΣΕΤΕ θα ανδρωθεί ακόμα περισσότερο.

Οι δύο νέοι βασικοί μας βραχίονες βρίσκονται ήδη σε λειτουργία. Μιλώ για την Marketing Greece και το ΙΝΣΕΤΕ.

Η Marketing Greece είναι η θεμέλιος λίθος για την περαιτέρω ανάπτυξη του ΣΕΤΕ σε επίπεδο εμπορικής στρατηγικής και προώθησης. Η εταιρεία έχει βγάλει στον αέρα το portal discovergreece.com και μάλιστα, σε πέντε γλώσσες.

Ήδη σε συνεργασία με περιφέρειες, ανά την Ελλάδα, συζητάμε τη δημιουργία και την υλοποίηση στρατηγικής για την προώθηση προορισμών. Θεωρούμε ότι η εταιρεία θα αναγνωριστεί ως το καλύτερο ιδιωτικό – υποστηρικτικό εργαλείο που θα μπορούσε να έχει το Υπουργείο Τουρισμού για την υλοποίηση της ενιαίας εθνικής τουριστικής στρατηγικής. Μας ρωτούν πολλοί, μα θα υπάρχουν δύο εργαλεία προβολής της χώρας, ο ΕΟΤ και η Marketing Greece; Η απάντηση είναι απλή: Ο ΕΟΤ ασχολείται με την προβολή του brand Ελλάδα, η Marketing Greece με την προβολή και την προώθηση των τουριστικών προϊόντων.

Ο δεύτερος άξονας, είναι το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ. Το ΙΝΣΕΤΕ θα είναι το όχημα για την περαιτέρω ανάπτυξη του ΣΕΤΕ σε επίπεδο επιχειρηματολογίας, επιχειρησιακού σχεδιασμού, εκπαίδευσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας. Στόχος μας είναι να ισχυροποιήσουμε τον Σύνδεσμο ακόμα περισσότερο όσον αφορά στις έρευνες, στις μελέτες και στα στοιχεία που αναλύει και παρουσιάζει, καθώς και στα πρότυπα, στις προδιαγραφές ποιότητας, στις δεξιότητες, στην εκπαίδευση και στην τεχνογνωσία του τομέα. Το ΙΝΣΕΤΕ σχεδιάζει τη στιγμή αυτή το SETE Intelligence το οποίο θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο του ελληνικού τουρισμού και πηγή άντλησης πληροφόρησης  όχι μόνο στα Μέλη μας, αλλά και στις τράπεζες και τους επενδυτές.

Το ΙΝΣΕΤΕ δε θα κάνει μόνο αυτό. Θα ενισχύσει περαιτέρω την τεχνογνωσία του Συνδέσμου σχετικά με την συμμετοχή του σε προγράμματα ανθρώπινου δυναμικού, κατάρτισης, πιστοποίησης κ.λπ., όπως το σχετικό πρόγραμμα του voucher στο οποίο συμμετέχουμε. Πολλοί ίσως να βιάστηκαν να μιλήσουν για μειωμένα αποτελέσματα και για βεβιασμένες κινήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος. Εγώ απαντώ ότι το voucher έλαβε 52.000 αιτήσεις για 10.000 θέσεις.

Έως αυτή τη στιγμή έχουμε 8.500 ενεργοποιημένες αιτήσεις και από αυτές έχουν υπογραφεί 7.000 τριμερείς συμβάσεις. Είναι βέβαιο ότι έως το τέλος του προγράμματος, θυμίζω Οκτώβριος 2014, οι 10.000 θέσεις θα έχουν καλυφθεί.        

Κυρίες και Κύριοι,

Νομίζω ότι έχετε μια πλήρη εικόνα για όλα αυτά που πετύχαμε τα τρία τελευταία χρόνια. Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την υποστήριξη, την ενεργή συμμετοχή τους, τις ιδέες τους, το πάθος τους και την ατελείωτη όρεξη για δουλειά.

Το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής, θα στείλουμε το μήνυμα ότι ο ΣΕΤΕ ορίζει το μέλλον του πιο σταθερά παρά ποτέ. Χαράζει τη στρατηγική της προσφοράς και της ζήτησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, Στηρίζει δυναμικά την επόμενη μέρα, την μέρα της εξωστρεφούς ανάπτυξης και συνεχώς ενδυναμώνει τη θέση του στην ελληνική κοινωνία και την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία.

Έχουμε λάβει τη σκυτάλη της Ελλάδας της επόμενης μέρας, της σύγχρονης ευρωπαϊκής Ελλάδας, την κρατάμε γερά στα χέρια μας και θα τα καταφέρουμε. Θα βγούμε νικητές σε αυτήν τη δύσκολη πορεία.

Σας ευχαριστώ όλους για την προσοχή σας.


Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης (μέσον) με τον πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά και την υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, στην Κλειστή Συνεδρίαση της 22ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, στις 30 Απριλίου.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024