Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΦωτορεπορτάζΜεσοποταμία: Ένας εναλλακτικός τουριστικός προορισμός

Μεσοποταμία: Ένας εναλλακτικός τουριστικός προορισμός

Η Πρεσβεία της Τουρκίας πραγματοποίησε ταξίδι γνωριμίας Ελλήνων δημοσιογράφων σε μία απομακρυσμένη περιοχή του γειτονικού κράτους, η οποία όμως διαθέτει αρχαιολογικό και πολιτιστικό πλούτο.

Το γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα πραγματοποίησε το διάστημα 26 Μαΐου – 1 Ιουνίου ενημερωτικό δημοσιογραφικό ταξίδι στην περιοχή της Μεσοποταμίας, στις πόλεις Mardin, Mydiat, Urfa, καθώς και σε σημαντικές πολιτιστικές, αρχαιολογικές και φυσικής ομορφιάς τοποθεσίες, όπως το όρος Nemrut, το Gobeklitepe, η τεχνητή λίμνη Balikli Gol, η Harran, η αρχαία πόλη Dara και τα χριστιανικά μοναστήρια Mor Gabriel και Deyrul Zafara.


Στο όρος Nemrut (υψόμετρο 2.134 μέτρα) ο Αντίοχος Ι έχτισε το 63 π.Χ. το ταφικό του ιερό, μαζί με τεράστια αγάλματα (8-9 μέτρα ύψος) του εαυτού του, δύο λιοντάρια, δύο αετούς και διάφορους ελληνικούς και περσικούς θεούς, όπως ο Ηρακλής, ο Δίας-Ορομάσδης, η Τύχη και ο Απόλλων-Μίθρας. Το βουνό Nemrut αναδείχθηκε σε τοποθεσία παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO το 1987.


Η Σανλιούρφα (Şanlıurfa) βρίσκεται περίπου 80 χλμ. ανατολικά του ποταμού Ευφράτη. Εκεί βρίσκεται και η λίμνη Halil Ul Rahman, όπου σύμφωνα με το μύθο έριξαν τον προφήτη Αβραάμ στη φωτιά, αλλά χάρη σε ένα θαύμα, η φωτιά μετατράπηκε σε λίμνη και τα ξύλα της πυράς σε ψάρια.


Το χωριό Halfeti, βυθισμένο μετά την κατασκευή του φράγματος του Birecik, μπορεί να το γυρίσει κανείς πλέον μόνο με βάρκα. To φράγμα τέθηκε σε λειτουργία το 2000 και τα νερά του κατέκλυσαν το μεγαλύτερο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου που υπήρχε εκεί, με πάνω από 50 επιδαπέδια ψηφιδωτά συνολικής έκτασης άνω των 500 τ.μ. και με θέματα κυρίως από την ελληνική μυθολογία. Το χωριό έχει συμπεριληφθεί από την Επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Cittaslow στη λίστα με τις “Γαλήνιες Πόλεις’.


Το μοναστήρι Mor Gabriel, του 5ου αι., βρίσκεται κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα. Η μονή δέχεται κάθε χρόνο τουλάχιστον 100.000 επισκέπτες.


Το μοναστήρι Deyrul Zafaran, ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια στον κόσμο, αποτελεί θρησκευτικό κέντρο της κοινότητας Suryani Kadim και ιδρύθηκε το 439. Από το 1160 έως το 1932 αποτέλεσε και την έδρα του Συριο-ορθόδοξου Πατριαρχείου, έως την αλλαγή της έδρας στη Δαμασκό της Συρίας. Πριν την κατασκευή του μοναστηριού θεωρείται ότι ήταν λατρευτικός χώρος, ως ναός του Ήλιου (2.000 π.Χ).


Στην πόλη Mardin, στην ΝΑ περιοχή της Ανατολίας, δεσπόζει το Μεγάλο Τζαμί (Ulu Camii) που κατασκευάστηκε τον 12ο αι.


Η ανακάλυψη από τους αρχαιολόγους του Γκομπεκλί Τεπέ (Göbekli Tepe), 7.000 χρόνια παλαιότερο από τις Πυραμίδες της Αιγύπτου και το Στόουνχετζ στη Βρετανία, ανέτρεψε τις μέχρι σήμερα γνωστές πληροφορίες για τη μετάβαση των πρώτων ανθρώπων από τη νομαδική ζωή σε μόνιμους οικισμούς.


Στην αρχαία πόλη Χαράν (Harran και “Ελληνὀπολις” στους ελληνιστικούς χρόνους) όπου, σύμφωνα με το μύθο, μετοίκησαν ο Αδάμ και η Εύα όταν εκδιώχτηκαν από τον παράδεισο και τόπος γέννησης του Αβραάμ, θα δει κανείς κωνικά σπίτια φτιαγμένα από λάσπη, τα οποία υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 3.000 ετών και αποτελούν και το σήμα κατατεθέν της πόλης.


Η Σανλιούρφα (Şanlıurfa, γνωστή και ως ‘Έδεσσα” στη αρχαιότητα) ήταν μία από τις πόλεις στην κοιλάδα του Τίγρη και Ευφράτη, η οποία άκμασε λόγω της γεωργίας. Η πόλη κατακτήθηκε από όλους σχεδόν τους αρχαίους (και μη) πολιτισμούς (Σουμέριους, Βαβυλώνιους, Αρμένιους, Ασσύριους, Χαλδαίους, Πέρσες, Μακεδόνες υπό τον Μέγα Αλέξαδρο, Ρωμαίους, Βυζαντινούς και Σταυροφόρους).
 

Κείμενο – φωτογραφίες: Τατιάνα Ρόκου

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024