Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΟι αναζητήσεις του ΜορφέαΣτιλ και καλό γούστο στην 'Περαντζάδα' της Ιθάκης

Στιλ και καλό γούστο στην 'Περαντζάδα' της Ιθάκης

O Μορφέας, ειδικός συνεργάτης του Travel Daily News, απολαμβάνει να ταξιδεύει και να ανακαλύπτει νέα μέρη. Ιδίως τον έχει γοητεύσει ο μικρόκοσμος των καλών ξενοδοχείων, όπου χαίρεται τον ύπνο και το φαγητό. Δεν θα πει όχι σε μια περιποίηση spa, ωστόσο αποφεύγει συστηματικά τα γυμναστήρια. O μυστηριώδης αυτός κύριος επισκέπτεται τους σύγχρονους 'ναούς' του ύπνου και γράφει για τις εμπειρίες του.

Εδώ και χρόνια είχα την περιέργεια να επισκεφτώ το ξενοδοχείο “Περαντζάδα” στην Ιθάκη και να που φέτος το καλοκαίρι προέκυψε η ευκαιρία να το πράξω. Αρχικά μου κέντρισε το ενδιαφέρον το αδελφό ξενοδοχείο “Primarolia”, το οποίο όταν άνοιξε στην Πάτρα το 2000 είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση. Αναγνωρίστηκε αμέσως ως πρωτοποριακό art hotel και εδραιώθηκε ως ένα από τα αυθεντικότερα boutique hotels της Ελλάδας με μια πολύ ιδιαίτερη συλλογή έργων τέχνης και άψογο σέρβις.

Για να είναι τόσο ξεχωριστό το πρώτο “παιδί” της οικογένειας Τσιμάρα, σκέφτηκα ότι δε θα μπορούσε να υστερεί το ξενοδοχείο που ακολούθησε αμέσως μετά, το Perantzada 1811 Art Hotel στην Ιθάκη. Σύντομα, η Περαντζάδα δημιούργησε το δικό της θρύλο, τον οποίο και βάλθηκα να εξερευνήσω. Ιδού, λοιπόν, οι εντυπώσεις μου.

Φτάνοντας στο Βαθύ της Ιθάκης αμέσως διέκρινα τη χαρακτηριστική γαλάζια πρόσοψη της “Περαντζάδας” πάνω από το λιμάνι. Ανεβαίνοντας τα σκαλιά της εισόδου βρέθηκα στην αυλή ενός παλιού νεοκλασικού αρχοντικού, το οποίο ο Χαράλαμπος Τσιμάρας αναπαλαίωσε το 2000 με τη συνεργασία του διακοσμητή Άγγελου Αγγελόπουλου και το μεταμόρφωσε σε ένα υβριδικό χώρο διαμονής και τέχνης. Τοιχογραφίες, αντίκες, μοντέρνα γλυπτά, έπιπλα επώνυμων σχεδιαστών και πρωτότυπες διακοσμητικές πινελιές συνθέτουν ένα ασυνήθιστο και ιδιαίτερα καλόγουστο σκηνικό. Οι αναπάντεχοι συνδυασμοί παλιού και νέου διαρκώς αιφνιδιάζουν αλλά δένουν αρμονικότατα δικαιώνοντας την τολμηρή διακοσμητική προσέγγιση.

Στο παλιό κτίριο είναι διάχυτος ένας νοσταλγικός ρομαντισμός, τον οποίο υπογραμμίζουν ακόμη και τα μοντέρνα διακοσμητικά στοιχεία όπως τα πρωτότυπα φωτιστικά. Η στριφογυριστή ξύλινη σκάλα ενώνει τα επίπεδα του αρχοντικού στολισμένα με μινιατούρες από παλιά καράβια και μεγάλους κεκλιμένους καθρέπτες. Όποια πόρτα κι αν ανοίξεις, θα συναντήσεις διαφορετικό διάκοσμο: από δωμάτια με κρεβάτια ντυμένα σε πολύχρωμες κουρτίνες και floral print λεπτομέρειες μέχρι σουίτες με ζωγραφιστούς τοίχους και ντιζαϊνάτα έπιπλα γνωστών οίκων.

Εντελώς διαφορετική είναι η αίσθηση στη νέα πτέρυγα που άνοιξε το 2007 και ανέβασε το συνολικό αριθμό δωματίων στα 19. Εδώ οι γραμμές είναι πιο λιτές και μοντέρνες, τα δε δωμάτια και οι σουίτες πιο ευρύχωρες. Όπως και στο παλιό κτίριο, κάθε δωμάτιο έχει τη δική του ιδιαίτερη ταυτότητα και διαρρύθμιση. Κάποιο έχει μια αρχοντική μπανιέρα δίπλα στο κρεβάτι, αλλού υπάρχει κρεβάτι με ουρανό, ενώ διατίθενται και δίπατες μεζονέτες.

Εμείς μείναμε στη μονόχωρη σουίτα Jasmine στη νέα πτέρυγα. Εδώ το ύφος είναι αφαιρετικό με αναπάντεχες διακοσμητικές λεπτομέρειες όπως τα φωτιστικά σε στυλ προβολέων από αντίκα αυτοκίνητο που εκτελούν χρέη πορτατίφ. Ασυνήθιστος είναι και ο σχεδιασμός του μπάνιου που αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, καθώς η υπερυψωμένη ντουσιέρα επικοινωνεί με τη μπανιέρα στο χαμηλότερο επίπεδο. Η μεγάλη βεράντα προσφέρεται για πολύωρο ρεμβασμό και ηλιοθεραπεία.

Το επίκεντρο του ξενοδοχείου είναι το σαλόνι όπου συνδυάζεται το άνετο καθιστικό με το χώρο του πρωινού. Από την παρακείμενη πισίνα υπάρχει ανεμπόδιστη θέα στο Βαθύ και στις κατάφυτες βουνοπλαγιές γύρω από το γραφικό λιμάνι.

Όμορφα διαμορφωμένοι δεν είναι μόνο οι εσωτερικοί χώροι, αλλά και τα υπαίθρια καθιστικά στο παλιό κτίριο, όλα με θέα στο λιμάνι και πολυάριθμες διακοσμητικές πινελιές: το πέτρινο πηγάδι, τις αναρίθμητες μικρές και μεγάλες γλάστρες, τα έπιπλα τόσο σε μοντέρνα όσο και σε πιο παραδοσιακή γραμμή, τα κεραμικά και κάποια σύγχρονα γλυπτά.

Χάρη σε αυτές της τις ιδιαιτερότητες η Περαντζάδα δικαίως θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα boutique hotels της Ελλάδας και μάλιστα έχοντας το πρόσθετο χαρακτηριστικό του art hotel. Προσφέρει άνεση και καλό γούστο σε έναν προορισμό που εντυπωσιάζει με το καταπράσινο τοπίο, τους αμέτρητους κόλπους και τις κρυφές παραλίες. Η Ιθάκη είναι ιδανικό μέρος διακοπών ιδίως για όσους επιζητούν την ησυχία και την επαφή με τη φύση του Ιονίου.

Γράφοντας αυτό το κείμενο ομολογώ ότι περιμένω πως και πως να επισκεφτώ το τρίτο και νεώτερο δημιούργημα της οικογενείας Τσιμάρα, το ξενοδοχείο Emelisse στην Κεφαλονιά. Βλέπετε, τυχαίνει τα τρία τους ξενοδοχεία να είναι τα κορυφαία σε τρεις διαφορετικούς τόπους. Pas mal…

http://www.perantzadahotel.com

Ο Μορφέας θέλει να μάθει για τα δικά σας αγαπημένα boutique hotels στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Στείλτε του ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνση: morpheus.tdn@gmail.com. Θα τον βρείτε επίσης στο Facebook ως Morpheus Morfeas, ενώ μπορείτε να διαβάσετε τα αγγλικά του άρθρα εδώ.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024