Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Σάμος: Βουτηχτάδες και κολαουζιέρηδες

23 Ιούλιος 2014, 12:06

Οι Skandalopetra Inter Games Samos 2014 ήταν συνδιοργάνωση του Δήμου Σάμου, του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης – παράρτημα Σάμου, του Ναυτικού Ομίλου Σάμου, του Κέντρου Μάθησης και Πολιτισμού Αιγαίου και του Συλλόγου Ελεύθερης Κατάδυσης Θεσσαλονίκης.


Έμοιαζε με παγανιστική επίκληση στα κραταιά “πνεύματα” της λαξευμένης πέτρας και της πρασινογάλαζης θάλασσας. Όμως, δεν ήταν... Η αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου να ξεπεράσει το “πεπερασμένο” της υπόστασής του η οποία, τον κρατά δέσμιο της ξηράς, βρήκε τρόπο διαφυγής μέσω της “σκανταλόπετρας”. Μιας πέτρας, λαξευμένης κατάλληλα, ώστε να οδηγεί τον τολμηρό βουτηχτή γρήγορα στα όμορφα βάθη και να τον ανεβάζει στην επιφάνεια με ασφάλεια, αρκεί να δώσει σήμα με ένα τράβηγμα στο σκοινί-“ομφάλιο λώρο” που τον συνδέει με το σύντροφο-κολαουζιέρη.Χαραγμένη σε μελανόμορφο αγγείο του 5ου π.Χ αιώνα, μια αρχαϊκή παράσταση, δείχνει πόσο διαδεδομένη ήταν η μέθοδος αυτή στην Ελλάδα. Χαραγμένη όμως και στις παραδόσεις και τις θύμησες των βουτηχτάδων του Αιγαίου-που αψηφούσαν τις σημερινές καταδυτικές μεθόδους, τις εξισώσεις άπνοιας και τις φυσαλίδες στο αίμα- και βουτούσαν ολοχρονίς για λάφυρο επιβίωσης το σφουγγάρι.Σήμερα, χάρη στην ακάματη προσπάθεια του ιατρού καταδυτικής υπερβαρικής κ. Νικολάου Τρικοίλη, ολοκληρώθηκαν στη Σάμο με επιτυχία και 100% ασφάλεια για τους συμμετέχοντες, οι πρώτοι αγώνες σκανταλόπετρας. Αντίστοιχες διοργανώσεις έχουν γίνει στο παρελθόν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με παράδοση στις καταδύσεις όπως η Κάλυμνος, η Χάλκη, η Ρόδος, η Χαλκιδική αλλά και στο εξωτερικό, σε Ιταλία, Γαλλία και Τουρκία. Στόχος αλλά και όραμα των Ελλήνων φίλων του σπορ είναι, η κατάδυση με σκανταλόπετρα, να ενταχθεί στα Ολυμπιακά αθλήματα.

Η Σκανταλόπετρα με τη γλώσσα των αριθμών
Ιστορία χιλιάδων ετών της κατάδυσης με σκανταλόπετρα. Οι αγώνες στη Σάμο ξεκίνησαν στις 10 και ολοκληρώθηκαν στις 13 Ιουλίου 2014. Ένα και μόνο τετραήμερο για θεωρητική και πρακτική εξάσκηση, αλλά και την ολοκλήρωση των αγώνων. 317 βουτιές. Η σκανταλόπετρα, το συμπαγές κομμάτι από μάρμαρο ή γρανίτη, με τις στρογγυλεμένες γωνίες και το υδροδυναμικό σχήμα, έχει βάρος 8-12 κιλά. 50 οι συμμετέχοντες αθλητές, από Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβακία, Γερμανία και Γαλλία. Οι ηλικίες τους, να ξεκινούν από τα 14 χρόνια και να φτάνουν ως... τα πρώτα –ήντα. 5 τα ιστιοπλοϊκά του Ναυτικού Ομίλου Σάμου που μετέφεραν θεατές και συντελεστές στο σημείο διεξαγωγής των αγώνων, ανοιχτά στα “Μελισσόβραχα” Σάμου. Στα 16 μέτρα βούτηξε με σκανταλόπετρα και ο καπετάνιος του σκάφους των αγώνων, έτσι για να... δοκιμάσει!

Πέντε οι αυτοδύτες ασφαλείας που επόπτευαν τις καταδύσεις από τα βάθη και 6 επί του σκάφους οι διασώστες από το παράρτημα Σάμου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Από δύο χώρες, Ελλάδα και Ιταλία, απαρτιζόταν η ιατρική ομάδα καταδυτικής υπερβαρικής που είχε την πλήρη εποπτεία των αγώνων. Η 79 ΑΔΤΕ διέθεσε πλήρως εξοπλισμένο ασθενοφόρο για απόλυτη αίσθηση ασφάλειας.

Ένας αλλά άξιος ο υποβρύχιος φωτογράφος, Μιχάλης Πάου, εκ Καλύμνου. Τέσσερις οι γυναίκες που συμμετείχαν και διακρίθηκαν όλες. Χρυσά, αργυρά και χάλκινα, τα μετάλλια που απονεμήθηκαν για επιτυχημένες καταδύσεις σε βάθη 30, 20, 10 και 5 μέτρων.

Οι μικρές ελπίδες, συναγωνίζονταν τα μεγάλα βάθη. Ένα ρεκόρ που κανείς δεν κατάφερε να σπάσει επί 101 ολόκληρα χρόνια- του Χατζηστάθη, που το 1913 βούτηξε σε βάθος 83 μέτρων στην Κάρπαθο για να επισκευάσει την άγκυρα του ιταλικού θωρηκτού Regina Μargarita. “Δεν είναι κάτι φοβερό. Συνήθως βουτάω περίπου στα 100 μέτρα” είχε πει ο βουτηχτής τότε, στους έκπληκτους Ιταλούς αξιωματικούς.

Δύο οι φετινές προσπάθειες του εκπαιδευτή Αθανάσιου Καραβέλη. Σημείωσε τις βαθύτερες καταδύσεις των αγώνων, χωρίς όμως να ξεπεράσει το υφιστάμενο ρεκόρ, λόγω μη επίτευξης εξίσωσης κάτω από τα 53 μέτρα. “Του χρόνου θα είμαι και πάλι εδώ, στη Σάμο, για να ξαναπροσπαθήσω”, δήλωσε. Την ίδια υπόσχεση έδωσαν και οι λοιποί αθλητές, “βουτηχτάδες” και “κολαουζιέρηδες”.Οι “Skandalopetra Inter Games Samos 2014” αποτελούσαν συνδιοργάνωση του Δήμου Σάμου, του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης – παράρτημα Σάμου, του Ναυτικού Ομίλου Σάμου, του Κέντρου Μάθησης και Πολιτισμού Αιγαίου και του Συλλόγου Ελεύθερης Κατάδυσης Θεσσαλονίκης.Η Μαργαρίτα Ικαρίου είναι δημοσιογράφος.

Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top