Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΣυνέντευξηΣταύρος ΧαλκιαδάκηςΔήμαρχος Τυλίσου Ηρακλείου Ένας δήμος που έχει να προσφέρει πολλά στον τουρίστα

Σταύρος ΧαλκιαδάκηςΔήμαρχος Τυλίσου Ηρακλείου Ένας δήμος που έχει να προσφέρει πολλά στον τουρίστα

Σταύρος Χαλκιαδάκης
Δήμαρχος Τυλίσου Ηρακλείου

Ο δήμαρχος Τυλίσου Ηρακλείου, Σταύρος Χαλκιαδάκης, παραθέτει τις τουριστικές δυνατότητες του δήμου, όπως επίσης, και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να αυξηθεί η τουριστική κίνηση.

TravelDailyNews: Κύριε Δήμαρχε, σε τι επίπεδο βρίσκεται ο τουρισμός στην περιοχή σας, έχουν αξιοποιηθεί όλες οι δυνατότητες που έχει η περιοχή σας;

Σταύρος Χαλκιαδάκης: Ο τουρισμός της περιοχής μας βρίσκεται σε ένα όχι ικανοποιητικό επίπεδο, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αξιοποιηθούν περισσότερο όλες οι δυνατότητες που έχουμε, προκειμένου να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή επισκεψιμότητα της περιοχής. Ο τόπος μας διαθέτει πολλά στοιχεία τα οποία μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης (πχ αρχαιολογικοί χώροι, εκκλησιαστικά μνημεία, περιοχές φυσικού κάλους, σπήλαια, γεωμορφολογικούς σχηματισμούς, παραδόσεις, έθιμα κλπ), σε μερικά από τα οποία έχουν γίνει παλαιότερα κάποιες ενέργειες για την αξιοποίηση και την προβολή τους, χωρίς να έχουν αποδώσει ικανοποιητικά και έτσι θα πρέπει να γίνουν και άλλες προκειμένου όλα τα αξιοθέατα της περιοχής να γίνουν γνωστά και επισκέψιμα για όλους.

Ένα πλεονέκτημα της περιοχής είναι ότι βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από την πόλη του Ηρακλείου, πράγμα το οποίο λειτουργεί θετικά και για τον επισκέπτη, (διότι μπορεί να θαυμάσει την περιοχή χωρίς να χρειάζεται ούτε πολύ χρόνο ούτε πολύ χρήμα) αλλά και για την περιοχή διότι μπορεί να αξιοποιήσει μορφές τουρισμού που θα βασίζονται όχι μόνο σε ξένους αλλά και σε Έλληνες επισκέπτες (κυρίως Κρητικούς των πόλεων της Κρήτης), οι οποίοι θα επισκέπτονται την περιοχή ως εναλλακτική λύση και ως σύντομη εξόρμηση προς την ύπαιθρο κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

TDN:Μπορείτε να μας αναλύσετε την γενική υποδομή του δήμου σας και πως αυτή επηρεάζει τον τουρισμό; (οδικό δίκτυο, ύδρευση, κτλ).

Σ.Χ: Στο Δήμο υπάρχουν οι βασικές υποδομές π.χ. ύδρευση σε όλους τους οικισμούς, οδικό δίκτυο σε πολύ καλή κατάσταση πράγμα το οποίο επιτρέπει στον τουρίστα να επισκεφτεί την περιοχή εύκολα και γίνονται συνεχώς προσπάθειες βελτιστοποίησης τους. Στα σχέδια του Δήμου είναι και η άμεση ανάπτυξη και άλλων υποδομών όπως π.χ. οργανωμένοι χώροι αναψυχής και περιπάτου, παιδικές χαρές, χώροι δημιουργικής απασχόλησης επισκεπτών, αθλητικές εγκαταστάσεις, υποδομές πολιτισμού, μονοπάτια με σήμανση σε περιοχές φυσικού κάλους, αναψυκτήρια, χώροι υποδοχής στις αρχαιότητες κλπ. προκειμένου να δοθεί ώθηση στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού και επιπλέον ο κάθε επισκέπτης να μένει απόλυτα ικανοποιημένος κατά την επίσκεψη του στην περιοχή μας.

TDN: Τα καταλύματα του δήμου είναι επαρκή; αριθμητικά και ποιοτικά για τους τουρίστες που έρχονται;

Σ.Χ: Τα καταλύματα της περιοχής καλύπτουν, αλλά όχι απόλυτα, τις ανάγκες της περιοχής. Βέβαια το γεγονός ότι η περιοχή του Δήμου απέχει μόλις 14χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου και μόλις 7χλμ από την τουριστική περιοχή της Αμμουδάρας λειτουργεί θετικά για τον επισκέπτη διότι μπορεί να μένει στα μεγάλα ξενοδοχεία αυτών των περιοχών και παράλληλα να εξορμεί για ορειβασία, για πεζοπορία, για ποδηλασία, για σκοποβολή, για να θαυμάσει τα αρχαία μας, τα σπήλαια μας και γενικά το τοπίο της περιοχής μας χωρίς ιδιαίτερο κόστος και κόπο, μέσα σε μονοήμερες επισκέψεις.

TDN: Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα για την τουριστική ανάπτυξη του δήμου σας και τι, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να γίνει;

Σ.Χ: Τα σημαντικότερα προβλήματα για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου μας είναι:

  • Η έλλειψη κάποιων υποδομών σχετικών με τον τουρισμό, οι οποίες όμως είμαι βέβαιος ότι θα γίνουν πραγματικότητα για την περιοχή μας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.(αξιοποίηση σπηλαίων, φαραγγιών ,δασών κλπ).
  • Η έλλειψη ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην ανάπτυξη ιδιωτικών τουριστικών επιχειρήσεων ισόρροπα σε όλη την περιοχή του Δήμου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αξιόλογες τέτοιες επιχειρήσεις σε κάποιες περιοχές του Δήμου.
  • Επίσης σημαντικό πρόβλημα ήταν και η ελλιπής ή και ανύπαρκτη προβολή του Δήμου και των θησαυρών του και λέω ήταν, διότι φέτος έχει γίνει μια σημαντική προσπάθεια προβολής και διαφήμισης της περιοχής μέσα από τον έντυπο τύπο και την τηλεόραση.

Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει από πλευράς όλων Δήμου, Πολιτείας, Ιδιωτών – Δημοτών μια συντονισμένη προσπάθεια προς την κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, η οποία θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου, στη αύξηση του εισοδήματος των κατοίκων, στην συγκράτηση του πληθυσμού και στην αύξηση των θέσεων εργασίας των νέων κυρίως.
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, ο Δήμος διεκδικεί χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση των υποδομών, επιστρατεύει το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής προκειμένου ο καθένας να βοηθήσει με τον δικό του τρόπο στην επίτευξη του στόχου, έχει υποβάλει προτάσεις για την χρηματοδότηση της προβολής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, συμμετέχει σε διάφορες δραστηριότητες προβολής προϊόντων και ανάπτυξης καινοτόμων ενεργειών, προγραμματίζει και υλοποιεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, όλα πάντα με στόχο την αύξηση των επισκεπτών, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, αλλά κυρίως την γνωστοποίηση του τόπου μας και των φυσικών του πλεονεκτημάτων σε όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε, ντόπιους και ξένους.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024