Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραGBTA: Ο πραγματικός κίνδυνος της ελληνικής κρίσης είναι η 'μόλυνση' σε άλλες χώρες

GBTA: Ο πραγματικός κίνδυνος της ελληνικής κρίσης είναι η 'μόλυνση' σε άλλες χώρες

Ακόμη και αν όλα τα επαγγελματικά ταξίδια προς και από την Ελλάδα σταματήσουν εντελώς, το οποίο είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί, η ευρωπαϊκή οικονομία θα χάσει μόνο περίπου 1,1 δισ. δολ. σε δαπάνες για επαγγελματικά ταξίδια, λιγότερο από το 1/10 του 1% του παγκόσμιου συνόλου, και λιγότερο από το 0,4% του ευρωπαϊκού συνόλου.

Ο γενικός διευθυντής και CCO του Global Business Travel Association (GΒΤΑ) Michael W. McCormick αναλύει τα γεγονότα στην Ευρωζώνη και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, στα επιχειρηματικά ταξίδια.

Τα μάτια του κόσμου είναι τώρα στραμένα στην Ελλάδα, αναμένοντας την αποδοχή των όρων ενός τρίτου πακέτου διάσωσης, και την πιθανή αποχώρηση από την Ευρωζώνη. Το πιο θεμελιώδες ερώτημα, ωστόσο, είναι τι αντίκτυπο θα έχει η ελληνική κρίση στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία;

Ένας τρόπος για να αποκτήσουμε τις απαραίτητες γνώσεις σε αυτό το ερώτημα είναι να εξετάσουμε προσεκτικά τα στοιχεία για τα επαγγελματικά ταξίδια στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Γιατί τα επαγγελματικά ταξίδια; Επειδή δημιουργούν μεγάλη οικονομική δραστηριότητα και χρησιμοποιούνται συχνά για προβλέψεις οικονομικών τάσεων σε μια συγκεκριμένη χώρα ή περιοχή.

Πρώτον, η “ηλιαχτίδα” σε αυτό το κατά τα άλλα “μαύρο σύννεφο”: για την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, δε θα καταστραφεί ο κόσμος. Η οικονομία στην Ελλάδα έχει συρρικνωθεί κατά 25% από το 2007, και είναι πλέον μόλις η 45η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, παρόμοια σε μέγεθος με τις οικονομίες του Πακιστάν, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Δεν είναι τυχαίο ότι τα επαγγελματικά ταξίδια στην Ελλάδα έχουν μειωθεί ανάλογα με το ΑΕΠ, περίπου 26% κατά την ίδια περίοδο.

Έτσι, ακόμη και αν όλα τα επαγγελματικά ταξίδια προς και από την Ελλάδα σταματήσουν εντελώς, το οποίο είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί, η ευρωπαϊκή οικονομία θα χάσει μόνο περίπου 1,1 δισ. δολ. σε δαπάνες για επαγγελματικά ταξίδια, λιγότερο από το 1/10 του 1% του παγκόσμιου συνόλου, και λιγότερο από το 0,4% του ευρωπαϊκού συνόλου.

Στο ίδιο πνεύμα, αν λάβουμε υπόψη το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας που παράγεται στην Ελλάδα, οι επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη θα ήταν επίσης πολύ περιορισμένες.

Για να είμαστε σίγουροι, οι επιπτώσεις για την ίδια την Ελλάδα και το λαό της θα είναι σημαντικές, και δε θα πρέπει να το υποτιμάμε αυτό. Θα υπάρξουν σημαντικές απώλειες στο ΑΕΠ, τον προσωπικό πλούτο, τις θέσεις εργασίας και θα υπάρξει ένας σημαντικός αντίκτυπος στις συντάξεις. Θα χρειαστούν χρόνια, αν όχι και δεκαετίες, για να ανακάμψει πλήρως η χώρα, από αυτό το οικονομικό φιάσκο.

Κατά ειρωνικό τρόπο, ίσως δούμε τα ταξίδια προς την Ελλάδα να αυξάνονται, όπως αυτά για αναψυχή και για επαγγελματικούς λόγους κύριως λόγω των ευνοϊκών συναλλαγματικών ισοτιμιών και των χαμηλότερων τιμών στα ξενοδοχεία, τα αεροπορικά εισιτήρια και στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων. Στην πραγματικότητα -μέχρι σήμερα- ο τουρισμός στην Ελλάδα είναι υγιής, όσο παραμένουν ανεπηρέαστες οι επιχειρήσεις. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι οι δαπάνες για τα ταξίδια αναψυχής σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από το εξωτερικό.

Και, το σημαντικότερο, δεν υπάρχουν περιορισμοί στις αναλήψεις χρημάτων για τους ταξιδιώτες. Αλλοδαποί τουρίστες που ταξιδεύουν με τις πιστωτικές τους ή χρεωστικες κάρτες θα εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε μετρητά. Έτσι, ένα από τα πιο χρήσιμα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για την Ελλάδα είναι να συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε εκεί.

Μεσοπρόθεσμα, η εγχώρια συνιστώσα για τα ελληνικά επαγγελματικά ταξίδια θα συνεχιστεί μετά από μια μικρή παύση, έστω και με υψηλότερες τιμές. Εκεί που μπορεί τελικά να υπάρξει κάποια πραγματική επίπτωση είναι στα ταξίδια των Ελλήνων στο εξωτερικό, δηλαδή στον εξερχόμενο τουρισμό. Οι Έλληνες επιχειρηματίες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό θα αναβάλουν τα ταξίδια τους μέχρι να τακτοποιηθούν τα πράγματα, ενώ θα έχουν να αντιμετωπίσουν υψηλότερες τιμές, ιδιαίτερα αν πρέπει να μετατρέψουν δραχμές σε ευρώ, δολάρια ή και άλλα νομίσματα. Αυτή είναι μία από τις πολλές αρνητικές επιπτώσεις που θα συμβεί στην ήδη κλυδωνιζόμενη ελληνική οικονομία.

Ωστόσο, τα στοιχεία των επαγγελματικών ταξιδιών αποκαλύπτουν έναν πραγματικό κίνδυνο για την Ευρώπη. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η “μόλυνση”. Αν η ελληνική χρεοκοπία ή η έξοδος από το ευρώ επεκταθεί και σε άλλες μεγάλες χρεωμένες χώρες της Ευρώπης -συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας- τότε θα δούμε σημαντικά θέματα να μας απασχολούν. Αυτές οι αγορές επαγγελματικών ταξιδιών και η συνολική οικονομία τους είναι πολύ μεγαλύτερες και με πολύ σημαντικότερη επιρροή. Η ετήσια δαπάνη των επιχειρήσεων για επαγγελματικά ταξίδια σε αυτές τις τέσσερις χώρες είναι 31 δισ. δολ., 4,8 δισ. δολ., 4,9 δισ. δολ. και 18 δισ. δολ. αντίστοιχα. Σε συνδυασμό, είναι 50 φορές μεγαλύτερη δαπάνη από την Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής, η κρίση φαίνεται να είναι ελεγχόμενη. Οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ελλάδα είναι υψηλές, ενώ οι τιμές των μετοχών έχουν υποχωρήσει. Όμως δεν ισχύει το ίδιο για τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες. Αλλά αν η κρίση χρέους στην Ελλάδα επεκταθεί και σε αυτά τα έθνη, τα στοιχεία μας δείχνουν ότι θα μπορούσε κάλλιστα να σείρει την Ευρώπη στην ύφεση, να βάλει φρένο στην αργή πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια και να αυξήσει τα ήδη υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Η Ευρώπη πρέπει να το αποφύγει αυτό με κάθε κόστος.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024