Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΤο Θέμα της ΕπικαιρότηταςΈλ. Κουντουρά: Το παγκόσμιο κοινό δείχνει την εμπιστοσύνη του στην Ελλάδα και για το 2016

Έλ. Κουντουρά: Το παγκόσμιο κοινό δείχνει την εμπιστοσύνη του στην Ελλάδα και για το 2016

Ομιλία της αναπλ. υπουργού Τουρισμού στην ανοικτή συνεδρίαση της 24ης Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ.

Κυρίες και Κύριοι,

Στη σημερινή ανοικτή συνεδρίαση του ΣΕΤΕ, θεσμό στο χώρο του τουρισμού, εκφράζω την ικανοποίησή μου για την επίτευξη της συμφωνίας του πρωθυπουργού μας κ. Αλέξη Τσίπρα με τους εταίρους μας που εξασφαλίζει πλέον ότι η Ελλάδα οδηγείται στην ανάπτυξη και την πρόοδο.

Η παρουσία του πρωθυπουργού μας απόψε εδώ, όπου βρίσκεται σύσσωμος ο τουριστικός κόσμος της χώρας, υποδηλώνει την απόλυτη προτεραιότητα και έμφαση που δίνει η κυβέρνησή μας στην ανάπτυξη του τουρισμού.

Είμαστε υπερήφανοι που το 2015  μία χρονιά πρωτόγνωρων πολιτικοοικονομικών συνθηκών, με σκληρές πολιτικές διαπραγματεύσεις, ασφυκτικές πιέσεις από τους εταίρους μας, με δύο εκλογικές αναμετρήσεις, με δημοψήφισμα, με capital controls και με μία  πρωτοφανή αρνητική δημοσιότητα -εγχώρια και διεθνή- εμείς καταφέραμε στοχευμένα και με σκληρή δουλειά να πετύχουμε την ανάπτυξη του τουρισμού σε επίπεδα ρεκόρ σε διεθνείς αφίξεις και τουριστικά έσοδα.

Αναλάβαμε στις αρχές του 2015 τον ευαίσθητο αυτό τομέα του τουρισμού και δίνουμε συνεχώς σκληρή μάχη για να διαφυλάξουμε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και μέσα σε αντίξοες συνθήκες να ισχυροποιήσουμε τη θέση της Ελλάδας ως έναν από τους πιο ελκυστικούς και ασφαλείς παγκόσμιους προορισμούς.

Κατά την άσκηση της πολιτικής μας προχωρήσαμε και αναπτύξαμε τα θετικά τα οποία βρήκαμε και αντιμετωπίσαμε τα εμπόδια, ελλείψεις και αδυναμίες που κληρονομήσαμε, παθογένειες που ο τουρισμός δε θα μπορούσε να σηκώσει μακροπρόθεσμα εάν  δεν προχωρούσαμε σε μία νέα πρόταση. Και δεν είχαμε περιθώρια καθυστέρησης.

Για πρώτη φορά το Υπουργείο Τουρισμού σχεδίασε και υλοποίησε εθνική τουριστική πολιτική, η οποία ήδη έχει αποδώσει καρπούς.

Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση, έτσι τον αντιμετωπίζουμε, και πρέπει να μείνει έξω από ανούσιες μικροπολιτικές και μικροκομματικές επιθέσεις. Αυτό εμείς το τηρήσαμε κατά γράμμα όλο το προηγούμενο διάστημα. Εστιάσαμε στο να διαχειριστούμε τις κρίσεις και τα συσσωρευμένα προβλήματα και αντίστοιχα περιμένουμε από όλους τους πολιτικούς φορείς και όλες παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να αντιμετωπίσουν τον τουρισμό με υψηλό αίσθημα ευθύνης και όπως του αξίζει.

Η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή ο πιο ελκυστικός και ανταγωνιστικός προορισμός στην ευρύτερη περιοχή. Προσφέρει ένα μοναδικό και αυθεντικό προϊόν που συνεχώς ενδυναμώνουμε και εμπλουτίζουμε.
Η εθνική στρατηγική μας για τον τουρισμό στηρίζεται σε εξειδικευμένους άξονες με ξεκάθαρους στόχους.

  • την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
  • τη συνεργασία με τις 13 Περιφέρειες για την τουριστική τους ανάπτυξη
  • την προώθηση – προβολή του ελληνικού τουρισμού και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
  • την ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών
  • το άνοιγμα νέων αγορών
  • την αναβάθμιση της ποιότητας των τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών,
  • την ανάπτυξη του τουρισμού πολυτελείας για την άμεση αύξηση των εσόδων ανά επισκέπτη,
  • τη βελτίωση των υποδομών υποδοχής τουριστών, όπως αεροδρόμια, λιμάνια και μαρίνες, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.
  • την ενίσχυση της διοικητικής οργάνωσης και την παρακολούθηση της τουριστικής πολιτικής

Ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες για τα νέα οργανογράμματα του υπουργείου και του ΕΟΤ, που παραλάβαμε σε εκκρεμότητα και ενδυναμώνουμε τις υπηρεσιακές δομές τους.

Δημιουργούμε Διεύθυνση για τη θεσμοθέτηση και προώθηση των θεματικών μορφών τουρισμού που έχουμε καθορίσει σε 7 βασικές κατηγορίες:

  • Ιατρικός και ιαματικός τουρισμός
  • Θρησκευτικός τουρισμός
  • Πολιτιστικός τουρισμός
  • Τουρισμός υπαίθρου και γαστρονομία
  • Συνεδριακός τουρισμός
  • Ναυτικός τουρισμός, κρουαζιέρες και yachting
  • Aθλητικός και προπονητικός τουρισμός.

Ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα και οι νέες τουριστικές επενδύσεις είναι απόλυτη προτεραιότητά μας.

Συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Οικονομικών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης εκμίσθωσης των καταλυμάτων μέσω της οικονομίας διαμοιρασμού, γνωστή ως sharing economy.

Το 2015 πετύχαμε την 100% απορρόφηση του ΕΣΠΑ για την περίοδο (2007-2013) και προχωρήσαμε μέσω του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020 στην προκήρυξη του προγράμματος ΕΠΑΝΕΚ για την ενίσχυση των υφιστάμενων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ. Προχωράμε και στην προκήρυξη νέου προγράμματος για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων.

Καθορίσαμε τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων και των ορειβατικών καταφυγίων, καθώς και τις προδιαγραφές αδειοδότησης των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων.

Καθορίσαμε το πλαίσιο σύστασης και λειτουργίας των επιχειρήσεων εκμίσθωσης επιβατηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, χωρίς οδηγό.

Με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις ρυθμίσαμε καίρια ζητήματα για τις προδιαγραφές και την αδειοδότηση των χιονοδρομικών κέντρων, και των ιαματικών εγκαταστάσεων για τα οποία δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο.

Λύνουμε οριστικά το πρόβλημα της αδειοδότησης των επιχειρήσεων που λειτουργούν εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών με διάταξη που εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Προχωράμε στην επίσημη αναγνώριση νέων ιαματικών πηγών, όπου πλέον τουλάχιστον 90 έχουν ήδη αναγνωριστεί ή βρίσκονται σε στάδιο αναγνώρισης.

Εργαζόμαστε με τα συναρμόδια υπουργεία για την ανάπτυξη του θεσμικού πλαισίου του ιατρικού τουρισμού και με στόχο αγορές τουριστών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.

Βρισκόμαστε επίσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τον καθορισμό των προδιαγραφών των εγκαταστάσεων των αγροτουριστικών επιχειρήσεων, πάγιο αίτημα της αγοράς εδώ και πολλά χρόνια.

Προχωράμε στην κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας με στόχο να ολοκληρωθεί στα τέλη της χρονιάς, για να έχουμε ένα πλήρες και για πρώτη φορά συνολικό πλαίσιο ξεκάθαρων δραστηριοτήτων στον τομέα του τουρισμού.

Για το σχεδιασμό νέων έργων που προτείνονται για ένταξη στα Επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020, προωθούμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέσω της προώθησης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, τη δημιουργία εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής και την επιχειρηματικότητα.

Τον τελευταίο χρόνο υποβλήθηκαν στο υπουργείο περισσότερες από 160 προτάσεις για τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων και άνω των 300 κλινών, την αναβάθμιση υπαρχόντων μονάδων και τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων σε Κυκλάδες, Κρήτη, Πελοπόννησο και άλλες περιοχές της χώρας.

Επιπλέον, συμμετέχουμε ως εταίρος σε εταιρικά σχήματα μαζί με άλλους φορείς τουρισμού για την υποβολή προτάσεων σε διασυνοριακά προγράμματα INTERREG που αφορούν στη δημιουργία δικτύων καταδυτικών πάρκων, δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα μικρά τουριστικά καταλύματα και προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Επεξεργαζόμαστε το νέο πλαίσιο για την  αναβάθμιση του συστήματος της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης, με  πρόταση-τομή που να εξασφαλίζει την άριστη κατάρτιση του ανθρωπίνου δυναμικού και να δίνει επαγγελματικό διέξοδο στους νέους. Σχεδιάζουμε την επαναλειτουργία των σχολών ξεναγών και την αναβάθμιση των ανωτέρων σχολών τουριστικής εκπαίδευσης ΑΣΤΕΡ και ΑΣΤΕΚ.

Ετοιμάζουμε το καινούριο νομοθετικό πλαίσιο για να υποστηρίξουμε και να αναπτύξουμε στην Ελλάδα την παγκόσμια βιομηχανία κινηματογράφου, ώστε να προβάλλουμε την Ελλάδα διεθνώς και να την καταστήσουμε διεθνώς προορισμό μεγάλων διεθνών παραγωγών.

Συγχρόνως, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού έχει αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του για την προβολή και προώθηση με συμμετοχή σε περισσότερες διεθνείς εκθέσεις, σε νέες αγορές και προσπαθούμε να έχουμε μία ισχυρή και δυναμική παρουσία προκειμένου να διαφυλάξουμε και να ισχυροποιήσουμε την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό ως έναν από τους πιο ελκυστικούς και ασφαλείς παγκόσμιους προορισμούς.

Το παγκόσμιο κοινό δείχνει την εμπιστοσύνη του στην Ελλάδα και για το 2016 έχουμε ήδη πολύ θετικά μηνύματα. Εάν όλα πάνε καλά, πιστεύουμε ότι θα κλείσουμε με ένα νέο ρεκόρ τουρισμού. Οι διεθνείς αγορές ανταποκρίνονται θερμά στη νέα μας πολιτική. Θέλουμε την ίδια στήριξη και από τις εγχώριες αγορές, τις δυνάμεις του τόπου να συμβάλλουν δημιουργικά με ιδέες και προτάσεις. Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο το τουριστικό μας προϊόν που είναι μεγάλη δύναμη για την ανάπτυξη της οικονομίας μας. Ο ελληνικός τουρισμός είναι εθνική υπόθεση.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024