Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςFocus σε ένα ΘέμαSaudi Arabia, Vision 2030: Στροφή στον τουρισμό

Saudi Arabia, Vision 2030: Στροφή στον τουρισμό

Στροφή στον τουρισμό είναι ο καινούριος βασικός στόχος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, όπως παρουσιάστηκε στο επίσημο συνέδριο που διοργανώθηκε πριν μερικές μέρες, Vision 2030, όπου συζητήθηκαν ουσιώδη ζητήματα για την ανάπτυξη της χώρας μέχρι το 2030 σε όλους τους τομείς.

Η Σαουδική Αραβία, το κατεξοχήν Βασίλειο που αποτελεί εδώ και χρόνια το συνώνυμο του πλούτου και της μεγάλης ζωής, παρουσίασε το πρόγραμμα ανάπτυξης της χώρας μέχρι το 2030, το οποίο πρόκειται να φέρει ριζικές αλλαγές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Σαουδικής Αραβίας, και μάλιστα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη του τουρισμού.

Χαρακτηριστική ήταν η φράση του Πρίγκιπα Mohammed Bin Salman κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης του προγράμματος για τον χαρακτήρα των μέχρι τώρα τουριστικών επισκέψεων στην Σαουδική Αραβία: “Μέχρι τώρα η χώρα μας ήταν μέρος καθαρά και μόνο ανοιχτό για επενδυτές και επιχειρήσεις, αλλά τώρα το Vision 2030 ανοίγει τις πόρτες της χώρας στον τουρισμό”.

Το επονομαζόμενο Vision 2030, είναι ένα όραμα, όπως αποκαλύπτει και η ίδια η λέξη, για τις αλλαγές που σκέφτονται να κάνουν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας σε όλους τους τομείς του κράτους. Περιλαμβάνει καμπάνιες για την οικονομία, την παιδεία, την πολιτική σκηνή , αλλά και τον τουρισμό ο οποίος δεν κατείχε μεγάλη θέση στα μέχρι τώρα σχέδια της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, το 2014 ο τουρισμός ήταν ο δεύτερος πιο κερδοφόρος τομέας στα οικονομικά της χώρας, μετά βέβαια από την παραγωγή πετρελαίου. Το γεγονός αυτό ήταν αν μη τι άλλο μια πρώτη κίνηση για να απογαλακτιστεί η οικονομία από τον πετρελαιοκεντρικό της χαρακτήρα. Τα έσοδα ήταν της τάξεως των 9,3 δισ. δολ., χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και αισθητά πιο κάτω από χώρες της Ευρώπης και της Άπω Ανατολής. Συσχετίζοντας όμως τους αριθμούς αυτούς με το 1995, που οι επισκέπτες γενικώς ήταν 3,3 εκατομμύρια τον χρόνο και τώρα έχουν αυξηθεί στα 18,2 εκατομμύρια, μπορεί κανείς να καταλάβει ότι έχει υπάρξει αναμφίβολα ανάπτυξη.
 
Παρά τους μεγαλύτερους πλέον αριθμούς στον τουρισμό, την πλειοψηφία αυτών δεν παύουν να την απαρτίζουν θρησκευτικοί ταξιδιώτες, οι οποίοι επισκέπτονται τους ιερούς χώρους της Μέκκας και της Μεδίνας, που ανέκαθεν ήταν από τα μέρη με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη χώρα.

Για να αναζωπυρωθεί, λοιπόν, ο τουρισμός της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα Vision 2030, έχει τεθεί ως στόχος τα περίπου 245.000 άτομα που δουλεύουν στον τουρισμό σήμερα, να αυξηθούν σε 352.000 έως το 2020 και τα έσοδα να εκτοξευτούν κατά 8 δισ. δολ., φτάνοντας τα 46 δισ. δολ.

Σκοπός επίσης είναι η αύξηση τουριστών στην Μέκκα και η προώθηση των τουριστικών αξιοθέατων της χώρας και ο διπλασιασμός εκείνων που θα προστατεύονται ως παγκόσμια κληρονομιά από την UNESCO. Ένα ακόμη μεγάλο βήμα, είναι το πρόγραμμα για την ίδρυση του μεγαλύτερου ισλαμικού μουσείου με σκοπό την ανάδειξη της πλούσιας κληρονομιάς, του πολιτισμού, των αχανών τοπίων, βουνών, ακτογραμμών και φυσικά ερήμων της χώρας.
 
Έτσι, με το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα θα επιχειρηθεί μεταξύ άλλων μία απόπειρα να ανεξαρτητοποιηθεί η Σαουδική Αραβία από το πλάνο που αφορά καθαρά και μόνο στα έσοδα από το πετρέλαιο.

Είναι ευρέως γνωστό και διαδεδομένο πως οι χώρες της Αραβικής Χερσονήσου έχουν το τεράστιο προνόμιο να πλουτίζουν από την εκμετάλλευση του πετρελαίου, του μαύρου χρυσού όπως αποκαλείται το τόσο σημαντικό αυτό εξαγώγιμο προϊόν. Από εκεί άλλωστε προέρχεται και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων όλων των κρατών της περιοχής, με στατιστικά στοιχεία ερευνών να αναδείχνουν πως το 90% των εσόδων προέρχεται από την εξόρυξη αυτού του υλικού.

Σε ομιλία του ο Πρίγκιπας Mohammed bin Salman, ο 31χρονος ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, ανέφερε πως πρέπει να ξεχαστούν τα στερεότυπα για το πετρέλαιο, καθώς το Βασίλειο είναι προικισμένο με τις πιο ιερές περιοχές του κόσμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Κάαμπα, ένα οικοδόμημα σε σχήμα κύβου που βρίσκεται μέσα στο τζαμί στη Μέκκα. Πρόκειται για τον ιερότερο τόπο του Ισλάμ, καθώς προς εκείνο το οικοδόμημα στρέφονται κατά τη διάρκεια της προσευχής τους οι πιστοί.

Είναι γεγονός πως εκτός από το πετρέλαιο, οι χώρες αυτές είναι εξίσου πλούσιες και σε άλλους φυσικούς πόρους. Στην περιοχή της Σαουδικής Αραβίας, όπως ανέφερε ο Πρίγκιπας στην ομιλία του, υπάρχει πλήθος σε αποθέματα χρυσού, ουρανίου, φωσφορικού άλατος και άλλων πολύτιμων αγαθών.

Ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της χώρας είναι το ότι δίνει έμφαση στη νέα γενιά, η οποία βρίθει από ζωντάνια, φιλοδοξία και προσδοκίες για καινοτόμες ιδέες και απόψεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ίδιος ο ηγέτης του Βασιλείου, ο οποίος είναι μόλις 31 χρόνων. Είναι γεγονός πως η χώρα βασίζεται πολύ στο ανθρώπινο δυναμικό της και στη νέα γενιά για να καταφέρει να επιτύχει κάποιους από τους στόχους της, που δεν είναι άλλοι από την ανάπτυξη. Δίνει τεράστια βάση σε κατασκευή υποδομών υψηλής ποιότητας, τόσο για τις βασικές παροχές όπως η υγεία, η παιδεία και η ασφάλιση, αλλά και σε δευτερεύον στάδιο όπως για παράδειγμα η διασκέδαση.

Η, κακά τα ψέματα, συντηρητική θρησκευτικά χώρα, από το 2006 έως το 2010 είχε ξεκινήσει μεταξύ άλλων να φιλοξενεί 25.000 ταξιδιώτες ετησίως μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος για να ενισχυθούν οι αρχαιολογικοί της χώροι. Τα νούμερα αυτά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν βιώσιμα για ένα κράτος που θέλει να παράγει τουρισμό. Με την συνεχή επικέντρωση της χώρας στην εξόρυξη πετρελαίου, η οικονομία που θα μπορούσε να είναι κερδοφόρα και από άλλες πτυχές, έμενε στάσιμη και δεν εκμεταλλευόταν. Τον τελευταίο καιρό όμως αυτή η πορεία πλεύσης άλλαξε και δόθηκε βάση στον τουρισμό καθώς είδαν πως μπορούν να βγάλουν κέρδος από αυτήν την κίνηση.

Ακόμη και στην πολιτική σκηνή, η Σαουδική Αραβία στοχεύει πολύ ψηλά, με την ιδέα να συστήσει ένα παγκοσμίου κλάσης πολιτικό επίπεδο που θα εξυπηρετεί τους πολίτες του ανά πάσα στιγμή και θα μπορούν οι κάτοικοι της χώρας να εκπληρώσουν κάθε τους επιθυμία και κάθε τους όνειρο, να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Από μια χώρα σαν την Σαουδική Αραβία με τον πλούτο που διαθέτει, κανείς μπορεί όλα να τα περιμένει, ακόμη κι αν φαντάζουν αρκετά φιλόδοξα.

Στον εργασιακό τομέα έχει ένα σχέδιο στο οποίο θα μειωθούν οι στρατιωτικές δαπάνες και ανάγκες στο ήμισυ, χωρίς όμως να χάσουν την ποιότητά τους και την ασφάλειά τους. Με τον τρόπο αυτό θα ανοίξουν ορίζοντες για νέες θέσεις εργασίας και πιθανώς να αυξηθούν οι πόροι για τους πολίτες. Ήδη, βέβαια, κανείς μπορεί να συναντήσει ποικιλία στον τομέα των υπηρεσιών της χώρας, καθώς υπάρχει διαβάθμιση εργασιών που ποικίλουν από μικρών ικανοτήτων εργασίες, όπως εστιατόρια Fast Food, θέσεις στο λιανικό εμπόριο κ.ά., μέχρι εργασίες πολύ υψηλών απαιτήσεων σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και η τεχνολογία.

Επίσης, κάποιες αλλαγές στην σκληρή και οπισθοδρομική νομοθεσία της χώρας είναι απαραίτητη, καθώς απαγορεύεται η πρόσβαση στις γυναίκες σε κάποια μέρη, απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ, απαγορεύεται η έκδοση Visa αν δεν πληροί κανείς κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις και, σε γενικές γραμμές, πρόκειται για κάτι πολύ αυταρχικό, ως καθεστώς.

Όλα αυτά θα ξεκινήσουν με την απόφαση του συμβουλίου να πουλήσει ένα πολύ μικρό ποσοστό των μετοχών της Aramco λιγότερο του 5%, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες πετρελαίου στην ιστορία. Η αξία της επιχείρησης είναι γύρω στα 2,5 τρισ. δολ., πράγμα που σημαίνει ότι η εποχή της σταδιακής αποστασιοποίησης από το πετρέλαιο ξεκινά.

Εν τέλει, το όραμα αυτό της Σαουδικής Αραβίας χαρακτηρίζεται αν μη τι άλλο πολύ τολμηρό και φιλόδοξο, όχι όμως με την αρνητική έννοια. Πνέει ένας αέρας ελπίδας και αισιοδοξίας μέσα από αυτό το σχέδιο, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καθοριστικό για μια νέα εποχή επενδύσεων και οικονομικής ανάπτυξης.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024