Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΗ Κρήτη υποδέχθηκε τον Ρώσο Κοσμοναύτη Yuri Malenchenko ως άλλον εκπεσόντα Ίκαρο

Η Κρήτη υποδέχθηκε τον Ρώσο Κοσμοναύτη Yuri Malenchenko ως άλλον εκπεσόντα Ίκαρο

O κ. Θανάσης Αυγερινός (αριστερά) με τον Yuri Malenchenko (μέσον) και τον κ. Αλέξανδρο Αγγελόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Aldemar Resorts.

Σύμφωνα με τους γιατρούς του Malenchenko, οι άνθρωποι και η κρητική δίαιτα έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην επιλογή του νησιού από τη Roscosmos.

Ο ελληνικός τουρισμός και η κρητική βιομηχανία φιλοξενίας δέχθηκαν μια ισχυρή “ώθηση” από τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos. Ο Ρώσος κοσμοναύτης Yuri Malenchenko “προσγειώθηκε” στο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας θέτοντας σε δοκιμασία την ελληνική ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Παρακολουθούμε τη μέχρι τώρα εμπειρία του Malenchenko στο “νησί της φιλοξενίας”…

Έκανα την περασμένη εβδομάδα ένα ρεπορτάζ για το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik, σχετικά με ένα καινούριο πρόγραμμα αποθεραπείας των κοσμοναυτών μετά τις αποστολές τους, στο οποίο βοηθά και ο Malenchenko για να διεξαχθεί. Σήμερα, μετά από μια εβδομάδα στην Κρήτη, το άγχος και η πίεση από το πρόσωπο του 54χρονου κοσμοναύτη λόγω της εξάμηνης αποστολής του, φαίνεται να έχουν εξαλειφθεί. Συνοδευόμενος από την γυναίκα του Ekaterina και την κόρη του Camilla, μαζί και με τους γιατρούς της Roscosmos, ο Malenchenko πέρασε τις πρώτες του μέρες μετά το ταξίδι του στο νέο Anemos Grand Luxury Resort, στα Χανιά.

Σε προηγούμενή μου έρευνα έκανα λόγο για ένα πρόγραμμα αποκατάστασης κοσμοναυτών που έγινε από κοινού με γιατρούς της Roscosmos και τον δημοσιογράφο Θανάση Αυγερινό.

Τα ΜΜΕ κάλυψαν αρκετά την ιστορία αυτήν τη φορά, όμως κάποιες πτυχές του προγράμματος θεραπείας του κοσμοναύτη είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, συμπεριλαμβανομένης αυτής της πτυχής της “φιλοξενίας”. Για όσους δε γνωρίζουν, οι Κρητικοί είναι παγκοσμίως γνωστοί από αρχαιοτάτων χρόνων για την αγάπη τους προς τους ξένους. Σύμφωνα με τους γιατρούς του Malenchenko, οι άνθρωποι και η κρητική δίαιτα έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην επιλογή του νησιού από τη Roscosmos. Προσωπικά, μπορώ να εγγυηθώ για τις “ιαματικές” δυνατότητες του νησιού, καθώς είχα περάσει περίοδο ανάρρωσης στο νησί πριν χρόνια.

Ο Malenchenko παντρεύτηκε την γυναίκα του Ekaterina, ενώ βρισκόταν σε προηγούμενο ταξίδι του στο διάστημα. Η πιο πρόσφατη αποστολή του ήταν διοικητής στο διαστημόπλοιο Soyuz. Πλέον, έχοντας ξεκουραστεί στο Anemos και έχοντας πάρει μια γερή δόση των τοπικών αξιοθέατων και της φιλοξενίας, ο Malenchenko μετακόμισε στο Aldemar Royal Mare Resort κοντά στην Χερσόνησο. Το θέρετρο έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα 10 καλύτερα κέντρα θαλάσσιας θεραπείας, στο οποίο χρησιμοποιείται θαλασσινό νερό για θεραπεία. Συναντήθηκα με τον Malenchenko και τους διοργανωτές της αποστολής για να δω την κατάστασή του.

Ο κ. Μηνάς Λιαπάκης, με τον οποίο είχα ξαναμιλήσει νωρίτερα, μου είπε πως ο Malenchenko επισκέφθηκε το αστεροσκοπείο του Σκίνακα, του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η εγκατάσταση αυτή  που συνήθως είναι κλειστή για τους επισκέπτες, άνοιξε ειδικά για τον κοσμοναύτη, ώστε να δει κι εκείνος το καλύτερο αστεροσκοπείο της Κρήτης.

Προηγουμένως, η οικογένεια Malenchenko επισκέφθηκε μια από τις πιο όμορφες παραλίες, στο Ελαφονήσι, καθώς και την αιωνόβια ελιά στο χωριό Βούλβες, κοντά στα Χανιά, όσο διέμενε στο Anemos. Ο κ. Λιαπάκης ανέφερε ακόμη ότι ο Yuri και η οικογένειά του παραβρέθηκαν σε έναν κρητικό γάμο με περισσότερους από 2.500 καλεσμένους. Πιθανώς, 6 μήνες παραμονής στο διάστημα έχουν επίδραση πάνω στους αστροναύτες. Μόλις έφτασε στην Κρήτη, ο Malenchenko, φαινόταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός, τουλάχιστον σύμφωνα με αυτούς που τον φιλοξενούν. Είναι ενδιαφέρον πάντως ότι με τη συναναστροφή του με τους ντόπιους, ο Ρώσος κοσμοναύτης επανήλθε πολύ γρήγορα στον παλιό του εαυτό. Τουλάχιστον αυτό μου είπαν -και φαίνεται ότι ισχύει για όλους τους επισκέπτες της Κρήτης. Ίσως μπορεί να ακούγεται κάπως διαφημιστικό αυτό, όμως σας διαβεβαιώ ότι γνώρισα ανθρώπους που επισκέφθηκαν μια φορά την Κρήτη και από τότε έχουν μείνει μόνιμα στο νησί. Το μέρος είναι, απλά, τόσο φιλόξενο.

Ο στόχος της έρευνάς μου δεν αφορά μόνο στα νέα για τον Ρώσο αστροναύτη στην Κρήτη. Αυτό που με ενδιαφέρει, και σίγουρα τους ιδιοκτήτες μονάδων στην Κρήτη είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ των Ρώσων και κάποιων νέων περιοχών για τις οποίες πιθανόν δεν έχουν ακούσει και τόσα πολλά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ένας από τους πιο δημοφιλείς Ρώσους διαστημικούς ήρωες έγινε απεσταλμένος, καθώς και δοκιμαστής των κρητικών θεραπειών. Το θέρετρο και όσα διοργανώθηκαν για τον Malenchenko να είστε σίγουροι ότι ήταν καταπληκτικά, αλλά σας διαβεβαιώ επίσης ότι είναι τυπικές συμπεριφορές των κατοίκων του νησιού προς όλους. Όταν ήμασταν στην Κρήτη, ήταν λες και ήμασταν υιοθετημένοι. Τολμώ να πω ότι πλήρωσα μόνο για δύο γεύματα μέσα σε έναν ολόκληρο μήνα, όσο ήμουν εκεί. Όλοι στο νησί είναι γενναιόδωροι σε βαθμό… “ελαττώματος”.

Από την εμπειρία μου αυτή της “φιλοξενίας”, λίγες περιοχές κατέχουν περισσότερη αναζωογονητική δύναμη από όσο το νησί όπου ο Ζορμπάς μας δίδαξε να χορεύουμε. Και ακριβώς όπως οι σειρήνες στην Κρήτη θρήνησαν τον θρυλικό Ίκαρο που κατέπεσε στη Γη, η Κρήτη κατέχει μια ξεχωριστή δύναμη στη στιβαρή της γη!

Δημοσιογράφος | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Ο Phil Butler είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας και ταξιδίων, καθώς και εκδότης. Κατ’επάγγελμα μηχανικός, είναι εταίρος σε μια από τις κορυφαίες επιχειρήσεις PR και ψηφιακού μάρκετινγκ στην Ευρώπη, την Pamil Visions PR. Αρθρογραφεί επίσης στην Huffington Post, γράφει για θέματα ταξιδίων και τεχνολογίας στην έντυπη The Epoch Times και στο διαδίκτυο, καθώς και σε διάφορα περιοδικά. Ο Phil αρθρογραφεί επίσης τακτικά στο TravelDailyNews, στο επίσημο blog της Visit Greece και είναι αναλυτής στο Russia Today και σε άλλα Μέσα Ενημέρωσης. Η εταιρεία του έχει δημιουργήσει το σύνολο του περιεχομένου για την ταξιδιωτική ιστοσελίδα του κορυφαίου περιοδικού “Time” Stay.com, καθώς και για άλλα διαδικτυακά ταξιδιωτικά portal. Είναι επίσης ένας πολύ ισχυρός “ευαγγελιστής” των Social Media και των νέων ψηφιακών επιχειρήσεων, με ένα δίκτυο μερικών από τους πιο αξιόλογους ανθρώπους επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο χώρο.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024