Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΤαλαιπωρία ξεναγών και τουριστών στη σκιά του Ιερού Βράχου

Ταλαιπωρία ξεναγών και τουριστών στη σκιά του Ιερού Βράχου

Ελαφρά τη καρδία, εν μέσω σεζόν, καί εντός μιας εβδομάδας, αποφασίστηκε να αλλαχθεί η διαδικασία έκδοσης των εισητηρίων στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Προς κάθε ενδιαφερόμενο: Στη χώρα που ο τουρισμός είναι η βαριά –και ασήκωτη όπως αποδεικνύεται- βιομηχανία, αποφασίζεται ελαφρά –πολύ όμως- τη καρδία, εν μέσω σεζόν, καί εντός μιας εβδομάδας, να αλλαχθεί η διαδικασία έκδοσης των εισιτηρίων στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, για νά λύσουν –λέει- το πρόβλημα “της πολύωρης και άσκοπης έκθεσης των επισκεπτών σε διάφορες καιρικές συνθήκες”.

Πολύ καλά μέχρι εδώ. Τί κάνετε λοιπόν; Καταργείτε το ταμείο των γκρουπ στα εκδοτήρια της Ακρόπολης και ανοίγετε ένα καινούργιο για γκρουπ στο πάρκινγκ του εστιατορίου “Διόνυσος”. Ώπα! Ένα λεπτό! Να σας εξηγήσουμε εδώ, ότι οι μεγάλες ουρές στά εκδοτήρια των εισιτηρίων δε δημιουργούνται από τά γκρουπ, τα οποία δεν περιμένουν στην ουρά, αλλά στη σκιά καί οι ξεναγοί τους αγοράζουν τα εισιτήρια του γκρούπ από τό ειδικό ταμείο πού είναι (ήταν) μόνο για γκρουπ, ή υπάλληλοι των αντίστοιχων τουριστικών γραφείων (ειδικά της κρουαζιέρας) μοίραζαν στους πελάτες τά -προαγορασμένα- εισιτήρια. Οι ουρές δημιουργούνται από τους μεμονωμένους τουρίστες, οι οποίοι δεν έχουν επιλογή, παρά να σταθούν στην ουρά για την αγορά, μιάς και δυνατότητα αγοράς εισιτηρίου μέσω διαδικτύου δεν υφίσταται, ούτε αγορά μέσω κινητού.

Η λύση λοιπόν για να μη δημιουργούνται ουρές θα ήταν αυτές, όπως και -όπως θα περίμενε κανείς σε έναν τόσο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο- ή ύπαρξη περισσοτέρων των τριών (3) ταμείων που υφίστανται τώρα.

Αλλά όχι! Δημιουργούμε τό νέο εκδοτήριο, ΜΟΝΟ για γκρουπ, αλλά όχι με μετρητά. Μόνο με προπληρωμή μέσω τραπέζης ή με πιστωτική κάρτα. Ώπα! Ένα λεπτό! Εάν ό ξεναγός έχει πάρει μετρητά από το γραφείο; (σε περιπτώσεις μικρών γκρουπ των 2, 3 ή 4 ατόμων;) Ή εάν οι πελάτες πληρώνουν μόνοι τους; Α, τότε δεν μπορείς νά εξυπηρετηθείς από το συγκεκριμένο ταμείο. Θα πρέπει να πας στα παλιά  εκδοτήρια. Τα οποία όμως δεν εξυπηρετούν πια γκρούπ. Άρα θα πρέπει να σταθείς στην ουρά, ενώ καθυστερεί τό πρόγραμμά σου. Χμ… Μα αυτό δεν επιβαρύνει τις ουρές καί την αναμονή;

Και άντε και έχεις πιστωτική κάρτα και πας στο εν λόγω εκδοτήριο σε ένα απογευματινό τουρ που ξεκινά στις 4 ή στις 5 το απόγευμα. Α, λυπάμαι, τό νέο εκδοτήριο λειτουργεί ΜΟΝΟ μέχρι τις 4 τό απόγευμα! Μα ή Ακρόπολη είναι ανοιχτή μέχρι τίς 8. Ε, μετά τίς 4 που ο υπάλληλος κλειδώνει και φεύγει, αγοράζεις εισιτήρια από τα παλιά εκδοτήρια, στην ΟΥΡΑ! Μάλιστα… Γιά ένα λεπτό όμως, εάν το γκρουπ ξεκινήσει το προγραμμά του από Αρχαία Αγορά καί ανέβει από τη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης (περιοχή Πλάκας), αλλά δεν έχει αγοράσει τό ενιαίο εισιτήριο (30 ευρώ), αλλά αγοράζει τα εισιτήρια Αγοράς (8 ευρώ) καί Ακρόπολης (20 ευρώ); Ε τότε, ο ξεναγός, παρατάει το γκρουπ στην είσοδο της Ακρόπολης, τρέχει του σκοτωμού κάτω στο πάρκινγκ του Διονύσου, αγοράζει τα εισιτήρια και ξανα-ανεβαίνει του σκοτωμού στην είσοδο να συναντήσει το γκρουπ ή σιχτιρίζει που βρίσκεται σε μια χώρα που δε σκέφτεται, τα παρατάει όλα και πάει σπίτι του. Καί όλες αυτές οι αλλαγές εντός μιας εβδομάδας παρακαλώ, γιατί βιαζόμαστε κι όλας.

Όλα αυτά βέβαια είναι η χαρά των παράνομων ξεναγών, οι οποίοι, με την απουσία ελέγχων αλωνίζουν και οι οποίοι, χρόνια τώρα, λένε στα θύματά τους –συγνώμη, στούς πελάτες τους, που νομίζουν ότι έχουν νόμιμο ξεναγό- “μην ανησυχείτε, θα σας πώ όλες τίς λεπτομέρειες απ’έξω από τον αρχαιολογικό χώρο και έτσι δε χρειάζεται νά σκαρφαλώνετε μέσα στη ζέστη, ούτε να περιμένετε στην ουρά στον ήλιο. Να, δεστε μέχρι που φτάνει η ουρά -και γλιτώνετε και τα 20 ευρώ”.

Μην έχετε μετά απορίες για πτώση επισκεψιμότητας αγαπητό Κράτος της βαριάς -ασήκωτης- βιομηχανίας του τουρισμού…

Ο Κρίτων Πιπέρας είναι πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών.

Πρόεδρος - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ) | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Ο κ. Κρίτων Πιπέρας είναι Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ).

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024