Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΤο Θέμα της ΕπικαιρότηταςΠάφος 2017: "Συνδέοντας ηπείρους, γεφυρώνοντας πολιτισμούς"

Πάφος 2017: "Συνδέοντας ηπείρους, γεφυρώνοντας πολιτισμούς"

Η Κύπρος, αυτό το νησί των 800.000 μόλις κατοίκων, έλαβε για πρώτη φορά στην ιστορία της την τιμητική αυτή διάκριση της πολιτιστικής πρωτεύουσας, με τον ρόλο του οδοιπόρου σε αυτό το καινούριο μονοπάτι να τον έχει η Πάφος.

Είναι γεγονός πως η φετινή χρονιά είναι πολύ σημαντική για την Κύπρο, καθώς η Πάφος, η μικρή αυτή πόλη, αποτελεί εδώ και μερικές μέρες μαζί με το Aarhus της Δανίας, Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Έτσι οι δύο αυτές πόλεις βρίσκονται σε πυρετώδεις ρυθμούς για να σταθούν αντάξια των προσδοκιών που φέρει μια τέτοια διάκριση.

Ο θεσμός αυτός έχει τις ρίζες του στο 1985, όταν η Μελίνα Μερκούρη, η τότε υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, εμπνεύστηκε την ιδέα αυτή με σκοπό να αναδείξει την μεγαλειότητα της εκάστοτε πόλης. Η Κύπρος λοιπόν, αυτό το νησί των 800.000 μόλις κατοίκων, έλαβε για πρώτη φορά στην ιστορία της την τιμητική αυτή διάκριση της πολιτιστικής πρωτεύουσας, με τον ρόλο του οδοιπόρου σε αυτό το καινούριο μονοπάτι να τον έχει η Πάφος.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό το γεγονός για μια πόλη, η οποία αν μη τι άλλο, είναι κάπως πιο παραγκωνισμένη στο κομμάτι του τουρισμού και των υποδομών, καθώς οι μεγάλες αλλαγές και τα έργα γίνονταν μέχρι πρότινος στις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου, όμως αυτή η επιλογή της ως Πολιτισμική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, έρχεται να αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα, και να της προσδώσει έναν νέο αέρα.


(Credit foto LARKO, Πάφος).

Έχουν αρχίσει οι ανακαινίσεις στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης, με σκοπό να αναδειχθούν όλες αυτές οι ομορφιές για τις οποίες είναι γνωστή. Η Πάφος έχει μια εξαιρετικά πλούσια αρχαία ιστορία, η οποία μάλιστα συνέβαλε σημαντικά στο να αναδειχθεί ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Όπως σημείωσε και ο δρ Χρήστος Πατσαλίδης, πρόεδρος του Οργανισμού Πάφος 2017, “θέλουμε να επενδύσουμε στην αλλαγή της νοοτροπίας τόσο των ντόπιων όσο και των επισκεπτών, θέλουμε να στραφούν στον πολιτισμό, γι’αυτό δηλαδή το οποίο βραβεύτηκε η Πάφος, την ιστορία και την κουλτούρα της”.

Το πρώτο βήμα που έγινε για την ανάδειξη αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς, ήταν μια φαντασμαγορική τελετή έναρξης το Σάββατο 28 Ιανουαρίου, την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες άνθρωποι, τόσο ντόπιοι κάτοικοι όσο και άνθρωποι του τουρισμού. Είναι αξιοσημείωτες οι άρτια οργανωμένες κινήσεις των Κυπριακών Αρχών, που κατάφεραν να προσκαλέσουν 700 και πλέον δημοσιογράφους απ’ όλο τον κόσμο για να καλύψουν την τελετή αυτού του σπουδαίου γεγονότος.


(Credit foto LARKO, Πάφος).

Στην τελετή έναρξης σημαντική ήταν επίσης η παρουσία 40 αντιπροσώπων από άλλες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες, μεγάλου αριθμού ξένων Ευρωπαϊκών Πρεσβειών στην Κύπρο, όπως επίσης και 100 ξένων μέσων και δημοσιογράφων από την Ευρώπη και την Ασία. Πέραν από τους επίσημους προσκεκλημένους, στην τελετή παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Βουλής και προεδρεύων της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και αρχηγοί κομμάτων.

Με το σύνθημα “Συνδέοντας ηπείρους, γεφυρώνοντας πολιτισμούς”, το οποίο εκφωνήθηκε τόσο από τον κ. Χρήστο Στυλιανίδη, Ευρωπαίο Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας όσο και από τους κ.κ. Φαίδωνα Φαίδωνος, δήμαρχο Πάφου και Χρήστο Πατσαλίδη, ξεκίνησε η λαμπρή τελετή.


Ο δρ Χρήστος Πατσαλίδης, πρόεδρος του Οργανισμού Πάφος 2017.

Μιλώντας πρώτος στην εκδήλωση, φανερά συγκινημένος και περήφανος, ο κ. Πατσαλίδης, όντας Παφίτης, τόνισε: “Η Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης είναι η ευκαιρία για την Πάφο μας να γίνει μια σύγχρονη δυναμική πόλη, που παράγει και στηρίζει πολιτισμό”.

Χαρακτηριστικής σημασίας ήταν τα λόγια του κ. Στυλιανίδη, ο οποίος σημείωσε πως η Πάφος στέλνει μήνυμα “ανοιχτοσύνης” και αποδοχής της διαφορετικότητας και των άλλων πολιτισμών σε μια περίοδο που τα εθνικά ήθη τίθενται υπό αμφισβήτηση.
 
Λόγω της εξαιρετικής της οργάνωσης, αλλά και του κάλους που παρείχε, η εκδήλωση αυτή απέσπασε εξαιρετικά σχόλια και άφησε μια εξαιρετικά γλυκιά επίγευση σε όσους την παρακολούθησαν. Οι εκδηλώσεις όμως δεν σταματούν εκεί, καθώς έχει προγραμματιστεί μια σειρά από εκδηλώσεις σημαντικού ενδιαφέροντος κατά την διάρκεια ολόκληρου του χρόνου μέσα από μια γκάμα θεματικών ενοτήτωνa όπως οι μύθοι και η θρησκεία, η γαστρονομία, το θέατρο, και γενικότερα ο πολιτισμός.

Στόχος των διοργανωτών είναι να μετατρέψουν την μικρή Πάφο σε ένα πολιτιστικό κέντρο, και αναμφίβολα βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο διότι η πόλη αυτή έχει μακρά ιστορία και σημαντική κουλτούρα που μπορεί και πρέπει να αναδείξει. Μέσα από μουσικά φεστιβάλ, εκδρομές, αναβαθμίσεις στις υποδομές και εκδηλώσεις παντός τύπου θα μπορέσουν να προωθηθούν οι ομορφιές που έχει να προσφέρει η Πάφος.

Είναι γεγονός άλλωστε πως ο τουρισμός με θεματική τον πολιτισμό αυξάνεται σημαντικά, και θα ήταν κρίμα να μην τον εκμεταλλευτεί η Πάφος, σε συνδυασμό με την εξαιρετικά σημαντική διάκριση που έλαβε. Έτσι, δίνεται βάση σε αγορές που έρχονται για τέτοιου είδους τουρισμό, όπως είναι οι ασιατικές. Η Ιαπωνική Ένωση Ταξιδιωτικών Πρακτόρων για παράδειγμα προωθεί σημαντικά τέτοιες ενέργειες, δημιουργώντας πακέτα διακοπών κατευθείαν σε πολιτιστικές πρωτεύουσες, είτε αυτές είχαν εκλεγεί παλαιότερα, είτε έχουν εκλεγεί για τα επόμενα χρόνια. Επίσης σπουδαία προβολή γίνεται από μεγάλα μέσα ενημέρωσης και εφημερίδες του  κόσμου, που προβάλουν την Πάφο ως προτεινόμενο προορισμό για το φετινό έτος.

Τέλος, δε θα μπορούσαμε να μην αναγνωρίσουμε την τεράστια συμβολή των κυπριακών αρχών σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις, οι οποίες κατάφεραν με ένα αρκετά περιορισμένο προϋπολογισμό να σχεδιάσουν ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τόσες πολλές εκδηλώσεις και θα αναδεικνύει τη χώρα γενικότερα, και την Πάφο ειδικότερα, με τόσο ολοκληρωμένο τρόπο.
 
Είναι λοιπόν ζήτημα εξαιρετικής σημασίας να διαχειριστεί σωστά η διάκριση που κέρδισε η Πάφος. Είναι μια ευκαιρία το 2017 να δημιουργηθεί μια παρακαταθήκη, για να διατηρηθεί η πόλη αυτή ως φορέας πολιτισμού και ιστορίας για τα επόμενα χρόνια.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024