Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΤο Θέμα της ΕπικαιρότηταςΙΤΒ Berlin: Δέκα αξιοσημείωτα απορρέοντα για την τουριστική Κύπρο

ΙΤΒ Berlin: Δέκα αξιοσημείωτα απορρέοντα για την τουριστική Κύπρο

Διά μέσου των κοινών προσπαθειών της διαχειρίστριας εταιρείας αεροδρομίων Hermes Airports και του ΚΟΤ, έχει επιτευχθεί μια αύξηση της τάξης του 120% για τις αεροπορικές θέσεις της αγοράς, ωστόσο για να τελεσφορήσει η προσπάθεια και, κυρίως, να έχει διάρκεια, πρέπει να επιτευχθούν ικανοποιητικές πτητικές πληρότητες.

Τις τελευταίες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας διάφορες ανταποκρίσεις και συμπεράσματα, ως απόρροια συμμετοχής και επαφών στην Internationale Tourismus-Börse Berlin (ITB), μια έκθεση-βαρόμετρο για την τουριστική βιομηχανία. Η ITB θεωρείται μια σοβαρή έκθεση, η κρισιμότητα και η σημασία της οποίας προστάζει αντίστοιχα ενδελεχή αποτίμηση και αξιολόγηση,  χωρίς επιφανειακές προσεγγίσεις ή γενικόλογες εκτιμήσεις.

Ανασκοπώντας, λοιπόν, τα δεδομένα και τα ζητήματα που έχουν διαφανεί μετά από μια σειρά συναντήσεων με τους σημαντικότερους στρατηγικούς συνεργάτες του ΚΟΤ στην αγορά, όπως Οργανωτές Ταξιδίων, Αεροπορικές Εταιρείες και άλλους, ο κ. Άγγελος Λοΐζου, πρόεδρος του Δ.Σ. του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, επιχειρεί να συνοψίσει τα κυριότερα εξ’αυτών, επιδιώκοντας την αποτύπωση μιας, κατά το δυνατό, ολοκληρωμένης εικόνας:

1. Διαπιστώνεται σαφέστατα ότι έχει δημιουργηθεί μια απτή, θετική δυναμική και από τη Γερμανική αγορά, με έκδηλα  ενισχυμένο ενδιαφέρον για την τουριστική Κύπρο.

2. Είναι ξεκάθαρο ότι η αυξητική τάση των τουριστικών ροών από τη γερμανική αγορά, δεν είναι απλά αποτέλεσμα γεωπολιτικών εξελίξεων, αλλά και επιστέγασμα των  ανανεωμένων μεσοπρόθεσμων (και μετρήσιμων) στρατηγικών συνεργασιών μας, που είχαν τεθεί σε εφαρμογή εδώ και τρία χρόνια. Επισημαίνεται ότι έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αγορά, προβαίνοντας, κατά κανόνα, σε συγκριτικά μεγαλύτερες επενδύσεις σε σχέση με το αριθμητικό μέγεθος της Γερμανικής αγοράς.

3. Ο προορισμός ‘Κύπρος’ υπόκειται σε ένα διαρκές τεστ ικανοποίησης των ψηλών προσδοκιών των ιδιαίτερα απαιτητικών Γερμανών επισκεπτών, με το βαθμό επιτυχίας να αποτελεί ‘κλειδί’ και για άλλες, παρεμφερείς αγορές εξερχόμενου τουρισμού. Για αυτό πρέπει να εγκύψουμε, συλλογικά, σε θέματα προσφερόμενου προϊόντος, παροχής αξιόλογων ευκαιριών για δημιουργική ενασχόληση και ψυχαγωγία, παροχής ποιότητας, καθώς και στα ζητήματα ορθής επιχειρηματικής συμπεριφοράς και τουριστικής συνείδησης.

4. Οι αξιολογήσεις της Κύπρου από τους στρατηγικούς εταίρους μας, είναι αισίως θετικότερες από εκείνες άλλων ανταγωνιστικών Μεσογειακών προορισμών, κυρίως όσον αφορά στην ποιότητα, στα επίπεδα εξυπηρέτησης και στην αξιοπιστία του προορισμού.

5. Στη δυνητική επιτυχία του γερμανικού ‘πειράματος’ αντικατοπτρίζεται και η προσπάθειά μας για σταδιακή απεξάρτηση από την κυριαρχία των αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας και για διεύρυνση του μίγματος του χαρτοφυλακίου των τουριστικών αγορών μας.

6. Η δυσκολία εξεύρεσης διαθέσιμων δωματίων για την καλοκαιρινή περίοδο, τόσο από Οργανωτές Ταξιδίων όσο και ανεξάρτητους ταξιδιώτες, αποτελεί τη μεγαλύτερη τροχοπέδη στους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς για την αγορά. Δυστυχώς, φαίνεται ότι η ξενοδοχειακή μας βιομηχανία είναι εγκλωβισμένη σε δεσμευμένες και συχνά συμβατικές συνεργασίες με δεσπόζοντες παίχτες των δύο μεγαλυτέρων σε μέγεθος αγορών μας, προβάλλοντας αδυναμία να τροφοδοτήσει τους Γερμανούς Οργανωτές με τα ζητούμενα δωμάτια για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο και τούτο παρά τον υπερδιπλασιασμό των αεροπορικών θέσεων από Γερμανία προς Κύπρο.

7. Είναι εξαιρετικά κρίσιμο να γίνουν μεγαλύτερα επιχειρηματικά ανοίγματα προς την αγορά από τη ξενοδοχειακή μας βιομηχανία, έστω και αν οι όροι συνεργασίας με Οργανωτές άλλων αγορών (π.χ. προπληρωμές δωματίων) θεωρούνται, επί του παρόντος, πιο ευνοϊκοί.

8. Η Γερμανία αποτελεί αγορά-βαρόμετρο στις προσπάθειες μας για επιτυχή επέκταση της τουριστικής μας  περιόδου και άμβλυνση του προβλήματος της εποχικότητας, καθότι οι Γερμανοί τουρίστες ταξιδεύουν καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου, ιδιαίτερα δε κατά το μήνα Οκτώβριο. Η ανάδειξη της Πάφου ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, φαίνεται να έχει θετικό αντίκτυπο στις προσπάθειες για διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.

9. Διά μέσου των κοινών προσπαθειών της διαχειρίστριας εταιρείας αεροδρομίων Hermes Airports και του ΚΟΤ, έχει επιτευχθεί μια αύξηση της τάξης του 120% για τις αεροπορικές θέσεις της αγοράς, ωστόσο για να τελεσφορήσει η προσπάθεια και, κυρίως, να έχει διάρκεια, πρέπει να επιτευχθούν ικανοποιητικές πτητικές πληρότητες.

10. Έχει διαπιστωθεί αξιόλογο ενδιαφέρον για επενδυτικά ανοίγματα στην Κύπρο, γεγονός που δυνητικά μπορεί να προβεί προς όφελος του προορισμού, μέσω της μεγαλύτερης διασύνδεσης των επιχειρηματικών συμφερόντων των στρατηγικών εταίρων μαζί του.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024