Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΦΛΑΣ στην Επικαιρότητα:Θολό, ανησυχητικό και οπισθοδρομικό τοπίο … του Περικλή Ν. Λύτρα

ΦΛΑΣ στην Επικαιρότητα:Θολό, ανησυχητικό και οπισθοδρομικό τοπίο … του Περικλή Ν. Λύτρα

ΦΛΑΣ στην Επικαιρότητα:
Θολό, ανησυχητικό και οπισθοδρομικό τοπίο …
του Περικλή Ν. Λύτρα

Προ δεκαπενθημέρου το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων ( ΙΤΕΠ ) δίνοντας στη δημοσιότητα τη φετινή μελέτη για την «Ελληνική Οικονομία και τον Τουρισμό», γνωστοποίησε προς πάσα κατεύθυνση στη σχετική εκδήλωση, ότι :

  • η μείωση της ροής συναλλάγματος ανέρχεται στο 10 % ,
  • η μείωση των αφίξεων κυμαίνεται στο – 2 % για το 2003,
  • η τελική πτώση στις διανυκτερεύσεις θα κρατηθεί στο 10 % ,
  • η διετία 2002-2003 είχε οικονομικές απώλειες 2 δισ. ευρώ ,
  • οι ανταγωνιστές μας με τις ίδιες αντιξοότητες εξακολουθούν
    να αναπτύσσονται, έστω και με βραδύτερο ρυθμό.

Όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία του Ι.Τ.Ε.Π. για τον τουρισμό μας θα πρέπει να επισημανθεί, ότι:

α) πιστοποιούνται την προ-ολυμπιακή χρονιά για την Ελλάδα, κάτι που ο οποιοσδήποτε καλόπιστος παρατηρητής μπορεί να διαπιστώσει με βάση τα επίσημα σχετικά στοιχεία , ότι δεν συνέβη ούτε το 2000 στο Σίδνεϋ, ούτε το 1996 στην Ατλάντα, ούτε τέλος στη Βαρκελώνη το 1992, όπου παρουσιαζόταν αύξηση από 4 – 23,5%.

β) λίγες μόνο ημέρες μετά, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη, δημιούργησαν νέα δεδομένα, τα οποία ενδεχομένως αντί να βοηθήσουν, μπορεί να συντείνουν και σε παραπέρα απώλειες του τουρισμού μας.
Διότι οι Τούρκοι πιστοί στο δόγμα, ότι μόλις δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα ‘ρίχνουμε τις τιμές, αυξάνουμε τη διαφήμιση στο εξωτερικό και έξω από τον έλεγχο του ευρώ ’ , είναι σε θέση να κρατήσουν τον τουρισμό τους σε ικανοποιητικά επίπεδα με αλλαγές μόνο στη σχέση των προορισμών ( Κων/πολη – παράκτιες περιοχές ). Κάπως έτσι έφθασαν άλλωστε τον τουρισμό τους από τα 5 στα 11 εκατ. τουρίστες σε ελάχιστα χρόνια και με αυξητικές τάσεις.

γ) το τουριστικό περιβάλλον στους γείτονές μας φαντάζει οξύτατα ανταγωνιστικό καθώς Ρουμανία και Βουλγαρία μέσα από τόσα προβλήματα «καλπάζουν» τουριστικά, ενώ η Κροατία τα τελευταία χρόνια δεσπόζει στην ευρωπαϊκή αγορά τόσο με την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει όσο και με τιμές της που είναι φθηνότερες κατά 20 – 30% σε σχέση με την Ελλάδα, 5 – 7% φθηνότερες από την Τουρκία, δίνοντας το στίγμα του τουριστικού τοπίου στη γειτονιά μας, τη στιγμή που εμείς κάνουμε ότι είναι δυνατό για να μη χορηγούμε τουριστική βίζα…

δ) τα στοιχεία από τις μεγάλες τουριστικές δεξαμενές μας (τη Βρετανία, Γερμανία) για το 2004 – την Ολυμπιακή χρονιά για εμάς – δυστυχώς τον τελευταίο καιρό μόνο ευοίωνα δεν είναι, παρά τις προσδοκίες των ανθρώπων του τουρισμού αφού καταγράφεται μία όλως σημαντική πτώση της κίνησης της τάξης του 20 % αυτή τη στιγμή, η οποία μπορεί να αποβεί και καταστροφική στη συνέχεια, αν κάτι δεν αλλάξει θεαματικά και γρήγορα αναστρέφοντας το κλίμα.

ε) η κυβερνητική ανησυχία για τις υψηλές ολυμπιακές ξενοδοχειακές τιμές, για τις οποίες τιμές τις τελευταίες ημέρες ο υφυπουργός, κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος ασχολείται ιδιαίτερα, πιστεύοντας ότι οι τιμές είναι « διογκωμένες » και τόσο φουσκομένες, που μπορεί να κάνουν ακόμα μεγαλύτερο κακό στον τουρισμό μας του χρόνου που είναι η Ολυμπιάδα, ενώ μπορεί να βοηθήσει και την Τουρκία υπό όρους.

Αν αυτό το τουριστικό τοπίο δεν είναι θολό, ανησυχητικό και οπισθοδρομικό, τότε τι είναι ;

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024