Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΠυξ Λαξ: Μπορεί μία μουσική μπάντα να είναι όλη η Ελλάδα;

Πυξ Λαξ: Μπορεί μία μουσική μπάντα να είναι όλη η Ελλάδα;

30 χρόνια Πυξ Λαξ: 30 χρόνια γιορτάζοντας θάλασσες, δειλινά σε νησιά, ένα στίχο καλοκαίρι και την πιο όμορφη αφηγημένη Ελλάδα.

Ανάφη

Βελούδινος καλοκαιρινός ουρανός πάνω από τη θάλασσα κάποιο ηλιοβασίλεμα του Ιουλίου. Εκεί που το χρυσαφί του ηλιοβασιλέματος δίνει σκυτάλη στη σερενάτα του φεγγαρόφωτος. Εκεί… στο πιο όμορφο μέρος που συχνάζουν τα παιδιά, το σπίτι της γιαγιάς. Θα τη δεις να τη λέει “νεράιδα” της και “κοκόνα” της. Θα τη δεις να της πλέκει κάθε πρωί τα μαλλιά, να της αγοράζει κάθε απόγευμα παγωτό από το μπακάλικο της Χώρας, να της φτιάχνει για βραδινό αβγό τηγανιτό στο γκαζάκι από αυτά που μαζέψανε μαζί από τις κότες της στην αυλή, να της διαβάζει κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί το αγαπημένο της παραμύθι, να της χαρίζει κάθε μέρα από μία παιδική ανάμνηση, δηλαδή από μία πατρίδα, να την αγαπάει με όλη της την καρδιά.

Το “λιόγερμα” όπως εκείνη συνηθίζει να λέει το απόγευμα, την πηγαίνει να παίξει στη διπλανή αυλή με τα εγγόνια της γειτόνισσας φίλης της και μετά φοράνε τα καλά τους για να πάνε στην εκκλησούλα του χωριού για τον Εσπερινό. Και λίγο πιο πριν, τα ζεστά μεσημέρια του καλοκαιριού κοιμούνται και οι δύο ευτυχισμένες. Η μεγάλη Μεταξένια στο ντιβάνι στην αυλή κάτω από τον παχύ ίσκιο της μουριάς και η μικρή Μεταξένια στο μικρό κρεβατάκι ακριβώς έξω από το μπάνιο του σπιτιού, που είναι ξεχωριστό δωματιάκι από το υπόλοιπο σπίτι, και δίπλα ακριβώς από την κούνια που της κρεμάει η γιαγιά της κάθε καλοκαίρι από τη μουριά. Εκεί που παίζει ανέμελη, καλοκαιρινή, μικρούλα και είναι “χάρμα η ξιπολιά σε καλοκαίρια ρωμαίικα!” (Νίκος Καρούζος).

Είναι “καρδιά καλοκαιριού… Κατακόκκινο ανοιχτό καρπούζι στα χέρια μικρού παιδιού καβάλα στα καπούλια του ήλιου… Φωτοχυσία… Μέρα ξανθή, του ήλιου ανταμοιβή και του Έρωτα… Πυρόξανθο μαστίγωμα… Στο στεντόρειο μεσημέρι τα τζιτζίκια μαίνονται…”  Οδυσσέας Ελύτης ~ “Το ελληνικό καλοκαίρι κατά τον Ε. Teriade
 
Και εκεί η μικρή και η μεγάλη Μεταξένια σε κάποιο μικρό κατάλευκο σπιτάκι της Ανάφης φτιάχνουν στιγμές, αναμνήσεις, καλοκαίρια ελληνικά, καλοκαίρια αγαπημέναº καλοκαίρια ελληνικά όμορφα.
 
Ο ήλιος πέφτει. Ολόκληρο το νησί κάνει ησυχία. Είναι σούρουπο, καλοκαίρι, η εποχή του μεγάλου έρωτα. Η μικρή Μεταξένια έχει πια μεγαλώσει. Τη γνωρίζεις σε ένα μπαρ του καλοκαιριού, σε μια παραλία ερωτική, σε ένα μπαλκόνι του ονείρου… εκεί που σκάνε τα πιο όμορφα κύματα της αρχαίας θάλασσας. Ανταλλάσετε τις πρώτες σας συζητήσεις με το φως των κεριών να στολίζει κάθε λέξη και τη μαγεία του καλοκαιριού στην Ελλάδα να πέφτει σαν πέπλο σε μια στιγμή μαγική. Οι Πυξ Λαξ από πίσω να ηχούν…

Ιστορίες που μένουν για πάντα μαζί μας και ένας στίχος που παίζει στο ραδιόφωνο, πίσω στην πόλη, και σε κάνει να χαμογελάς… 
 
“Βγες στο μπαλκόνι να δεις
το φεγγάρι που φέγγει την πόλη
και θυμήσου δικές μας στιγμές
δες στα μάτια μου μπογιές
που χρωματίζουν θάλασσες
 
Και τρέξε με τη σκέψη σου
πιο γρήγορα απ’ το φως
μ’ ανάσα γρήγορη, ζεστή
αγάπησέ με…”
 
Αστυπάλαια

Φτάνει Δεκαπενταύγουστος, το αποκορύφωμα της γιορτής του καλοκαιριού. Παίρνεις το πλοίο της γραμμής από τον Πειραιά μαζί με όλα σου τα όνειρα. Οι βαλίτσες μικρές, η παρέα μεγάλη, ο προορισμός ο πιο ελληνικός, ο πιο αγαπημένος. Κυκλάδες.
 
Έχεις νοικιάσει το πιο μικρό δίκλινο με θέα το λιμάνι.
 
“Είσαι στο νησί, έχεις γυρίσει από θάλασσα, έχεις κάνει μπάνιο, όλοι οι άλλοι την έχουν πέσει για μισάωρο ύπνο πριν την έξοδο κι εσύ βγαίνεις στη βεράντα του δωματίου, μ’ ένα δροσιστικό ποτό και το βιβλίο σου.” En lefko fm


 

Το βράδυ, η πιο όμορφη συναυλία της ζωής σου. Βάζετε μπουφανάκια, ανηφορίζετε προς το κάστρο. Ο Φίλιππος και ο Μπάμπης στη σκηνή και οι φωνές όλων να γίνονται ένα και να στέλνονται στα αστέρια με τις μυρωδιές του γιασεμιού του καλοκαιριού και το σφύριγμα του πλοίου που μόλις έδεσε στο λιμάνι.
 
“Θα ‘θελα μια νύχτα στ’ ανέμου το νησί
να ‘βρισκα της μοίρας το ψεύτικο κρασί
εκείνο που σε βγάζει απ’ την παγωνιά
να το πιω και να φύγω μακριά
 
Για να σε βρω στης Σμύρνης την άσβεστη φωτιά
να μου φανερώνεις του Αιγαίου τα μυστικά
να μου τραγουδήσεις πράγματα γνωστά
και να νιώθω πως σε ξέρω από παλιά”
 
Να περπατάς μέσα σε ηλιοστάλακτα καλοκαίρια, να ακούς Ιουλιανές αποσπερίδες από γιαγιάδες σε γρήγορα, μουσικά νησιώτικα των Δωδεκανήσων και σε μικρές αυλές, να νιώθεις την αλμύρα του Αιγαίου πελάγους, να ερωτεύεσαι με το πρώτο φεγγάρι του Αυγούστου. Να πετάς τα ρούχα σου ψηλά σε ένα στίχο διπλό “πετάς τα ρούχα σου ψηλά, γυμνός μες στη χαρά σου“. Να ζεις το καλοκαίρι όπως το έχεις φανταστεί.


 

Το καλοκαίρι θα σβήσει όπως και εκείνο το αστέρι πάνω από το Αιγαίο. Μέσα σου όμως θα σου έχουν μείνει οι πιο σημαντικοί θησαυροί:
Μία σταγόνα Αιγαίο, η ανάσα της θάλασσας, το πιο μικρό δίκλινο με θέα το λιμάνι, οι “έρωτες” της ζωής στα πιο μικρά της πράγματα που αξίζουν… Στο τέλος του καλοκαιριού και της συναυλίας που όλο το νησί έχει γίνει μια παρέα… Και σε έναν επίλογο που λέει “Ο,τι αξίζει πονάει κι είναι δύσκολο» για να σου θυμίζει πόσο αγαπήθηκες και πόσο αγαπάς…
 
Και οι Πυξ Λαξ, όπως και τα ταξίδια, θα είναι αυτά που πάντα θα σε κάνουν να αναρωτηθείς “σε πόσα σ’ αγαπώ τελειώνει ο κόσμος;”. Σε ταξίδια “από την αρχή” και “σε κάτι καλοκαίρια μακρινά“.


 

*Το κείμενο αυτό είναι αφιερωμένο στην επανένωση των Πυξ Λαξ, από την αρχή και 30 χρόνια μετά, σε μελωδικά δάχτυλα που θα πιάσουν ξανά το ακορντεόν (Δήμητρα Καραμεροπούλου), το μπάσο (Νίκος Γιαννάτος), την κιθάρα (Παναγιώτης Σπυρόπουλος)° ο Γιαννόπουλος στην ντραμς, ο Φίλιππος και ο Μπάμπης στη σκηνή και ο Μάνος να συγκινείται από χαρά παρακολουθώντας από τα αστέρια…

Η Αλεξία Χαρούπα είναι απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου με κατεύθυνση Marketing και Επικοινωνία. Αρθρογραφεί ως Hospitality Writer στο Travel Daily News, στο διεθνές Hospitality Net ενώ είναι Guest Experience Expert στην The Cloud Keys. Έχει διατελέσει Guest Relations Manager στο Rocabella Hotel Santorini, Concierge στην ξενοδοχειακή μονάδα Costa Navarino καθώς και Concierge d’hôtel στο Katikies Hotel Santorini. Είναι η εμπνευστής και συγγραφέας του “The Storytelling Hotel”, για το οποίο βραβεύθηκε με Silver Bραβείο στην κατηγορία Ερευνητικό & Συγγραφικό έργο για τον τουρισμό (ενότητα: Στρατηγική & Καινοτομία) στα Tourism Awards 2016.

Για το “The Storytelling Hotel” διακρίθηκε ανάμεσα στους TOP 10 European Finalists στον Τρίτο Ετήσιο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Edcom της EACA (European Association of Communication Agencies) για την καλύτερη πτυχιακή εργασία στον τομέα Commercial Communications, όπου και εκπροσώπησε την Ελλάδα. Συστηματική της ενασχόληση είναι το branding narrative management ξενοδοχείων, το experience economy, καθώς και η δημιουργία storytelling και wow factors στο πεδίο της φιλοξενίας.

Αντιμετωπίζει τα ξενοδοχεία σαν αφηγηματικές πλατφόρμες και με κάθε hospitality brand που δουλεύει προσπαθεί να αυξήσει τη μοναδικότητά του με καινοτομία εξυπηρέτησης (service innovation), προσωποποιημένη παροχή εμπειρίας (personalization) και τη συναισθητική σύνδεση του πελάτη με το brand. Τέλος, μέρος της δουλειάς της στο experiential and narrative hospitality έχει δημοσιευτεί στο “International Association of Hotel General Managers”, το “Hospitality Sales and Marketing Association International (HSMAI)” καθώς και το Luxury Hoteliers magazine.

Τέλος, το 2016 αναδείχθηκε “Best Hotel Management Consultant” (silver award) στα Hospitality Awards 2016 ενώ σήμερα είναι σπουδάστρια του Stanford Innovation and Entrepreneurship Professional Certificate.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024