Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςFocus σε ένα ΘέμαΔραστηριοποίηση του Ελληνο-Ταϊλανδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στον τουρισμό

Δραστηριοποίηση του Ελληνο-Ταϊλανδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στον τουρισμό

Στο άμεσο μέλλον του Ελληνο-Ταϊλανδικό Εμπορικό Επιμελητήριο θα δραστηριοποιεί έντονα και στον χώρο του τουρισμού. Ο τουρισμός παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της μεγάλης ανάπτυξης του εξερχόμενου τουρισμού από τις χώρες της νοτιο-ανατολικής Ασίας προς την Ευρώπη και την Μεσόγειο, και της υπάρχουσας δραστηριοποίησης ορισμένων ελληνικών τουριστικών γραφείων στην Ταϋλάνδη.

Το Ελληνο-Ταϊλανδικό Εμπορικό Επιμελητήριο (Hellenic-Thai Chamber of Commerce – HTCC) που ιδρύθηκε πρόσφατα στην Ταϋλάνδη, με στόχο την στήριξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μεταξύ Ελλάδας και Ταϋλάνδης, αλλά και των γύρω χωρών της νοτιο-ανατολικής Ασίας, δραστηριοποιείται παρουσιάζοντας τις επαγγελματικές του υπηρεσίες και τις δυνατότητες υποστήριξης συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και ταϋλανδικών επιχειρήσεων. Από το Καταστατικό του εστιάζει στους κλάδους του Εμπορίου, Βιομηχανίας και Επενδύσεων, του Τουρισμού και Ταξιδιών, της Τεχνολογίας της Πληροφορικής και του Διαδικτύου και των Τροφίμων, Ποτών και Αγροτικών Προϊόντων.

Το HTCC που έχει ιδρυθεί από Ταϋλανδούς και Έλληνες επιχειρηματίες, που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ταϋλάνδη και στην Νοτιο-Ανατολική Ασία γενικότερα, εκτός από την στήριξη του Ελληνικού κράτους, μέσω της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ταϋλάνδη, περιλαμβάνει στους ιδρυτικούς στόχους του, την δημιουργία δικτύου συνεργατών και στις άλλες χώρες της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, προκειμένου να εξυπηρετεί καλύτερα τα μέλη του με το να συμβάλλει και να συνεπικουρήσει στη διευκόλυνση και ανάπτυξη των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των επιχειρήσεων/μελών του στην Ταϊλάνδη και την Ελλάδα.

Μέλη δύνανται να είναι όχι μόνο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ταϋλάνδη, και στις γύρω χώρες, αλλά και Ελληνικές επιχειρήσεις, σε όλους τους κλάδους και τομείς της οικονομίας, και εφόσον ενδιαφέρονται το Επιμελητήριο μπορεί να τους φέρει σε επαφή με Έλληνες ή Ταϋλανδούς που μπορούν να αναλάβουν την τοπική εκπροσώπηση τους.

Στις αρχές Οκτωβρίου 2017, το HTCC υπέγραψε Συμφωνία Συνεργασίας με τον Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών – ΕΟΑΕΝ, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των μελών του ΕΟΑΕΝ που έγινε στις Οινούσες Χίου. Ο ΕΟΑΕΝ περιλαμβάνει όλα τα ελληνικά επιμελητήρια με νησιωτικές περιοχές. Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΕΟΑΕΝ και HTCC προβλέπει κοινούς στόχους, μεταξύ των οποίων:

  • Συγκέντρωση και διάχυση πληροφοριών σχετικά με την ανάπτυξη επενδύσεων, εισαγωγών/εξαγωγών, τουρισμού σε Ταϊλάνδη και Ελλάδα
  • Διερεύνηση ευκαιριών και ανάπτυξη δράσεων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και ανάπτυξη νέων αγορών (για παράδειγμα ήδη εξελίσσονται δράσεις στην Μυανμάρ),
  • Διοργάνωση εκδηλώσεων στην Ταϊλάνδη για τη δικτύωση ελληνικών επιχειρήσεων με αντίστοιχες ταϊλανδικές
  • Παροχή υποστήριξης και πληροφοριών σε θέματα νομοθεσίας, φορολογίας, στατιστικών της αγοράς μέσω των μελών και του δικτύου συνεργατών,
  • Συγκέντρωση πληροφοριών και διευκόλυνση σε θέματα θέσεων εργασίας
  • Διοργάνωση επιχειρηματιών και δημοσιογραφικών αποστολών στην Ταϊλάνδη και την Ελλάδα.

Την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος και μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου HTCC κ. Θόδωρος Κουμέλης, έκανε σε κλειστή συνάντηση επιχειρηματιών και επαγγελματιών του τουρισμού, την παρουσίαση του Επιμελητηρίου, της δομής του, των υπηρεσιών που παρέχονται προς τα μέλη, και κυρίως αναφέρθηκε στις προοπτικές συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και ταϊλανδικών επιχειρήσεων.

Τομείς προτεραιότητας για τέτοιες επιχειρηματικές συνεργασίες αναφέρθηκαν ο κλάδος των τροφίμων, των προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής (κατά προτίμηση συσκευασμένων λόγω της απόστασης) και του τουρισμού. Ο τουρισμός παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της μεγάλης ανάπτυξης του εξερχόμενου τουρισμού από τις χώρες της νοτιο-ανατολικής Ασίας προς την Ευρώπη και την Μεσόγειο, και της υπάρχουσας δραστηριοποίησης ορισμένων ελληνικών τουριστικών γραφείων στην Ταϋλάνδη.
 
Όσον αφορά στον τουρισμό, οι χώρες της νοτιο-ανατολικής Ασίας παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυναμική εξερχόμενου τουρισμού και μέχρι το 2020 εκτιμάται ότι θα καλύπτουν μέχρι και 50 εκατ. εξερχόμενους τουρίστες, από τους οποίους μεγάλο ποσοστό επιλέγει Ευρωπαϊκούς προορισμούς, άρα πρέπει η Ελλάδα να φροντίσει να έχει την σωστή παρουσία και προβολή στην περιοχή για να καρπωθεί μέρος αυτής της τουριστικής κίνησης.

Ο κ. Κουμέλης έκανε ειδική αναφορά σε δύο σημαντικές εκδηλώσεις που συνδιοργανώνει το Επιμελητήριο μέσα στο 2018:
1. το Φεστιβάλ Γαστρονομίας, για την ανάδειξη ελληνικών εδώδιμων προϊόντων, που προγραμματίζεται για το τέλος του 2018 στην Μπανγκόκ στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ασίας (και δέκατο σε μέγεθος στον κόσμο), που έχει ήδη γίνει για άλλες χώρες, και προβλέπεται να αναδείξει στην Ταϋλανδική αγορά τα ελληνικά προϊόντα
2. την Εκδήλωση Εξερχόμενου Τουρισμού από την Ταϋλάνδη και την ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο μεγάλης Τοπικής Τουριστικής Έκθεσης της περιοχής Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, με επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων και Τουριστικών Γραφείων Εξερχόμενου Τουρισμού της Ταϊλάνδης, που προγραμματίζεται για τον Φεβρουάριο του 2018.
 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Ελληνο-Ταϊλανδικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο contact@greekthai.com για περισσότερες πληροφορίες.

Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας. Αριστερά ο εκπρόσωπος του HTCC με τον πρόεδρο του ΕΟΑΕΝ κ. Θράσο Καλογρίδη (δεξιά και μέσο) και τον αντιπρόεδρο του ΕΟΑΕΝ κ. Νίκο Τσίπηρα (δεξιά) στις Οινούσσες.

Special Features Editor - TravelDailyNews Media Network | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Ο Χρήστος Πετρέας είναι συνεργάτης Σύνταξης – Special Features Editor του Travel Daily News Media Network. Ως επιστημονικός / επιχειρησιακός / τουριστικός / στρατηγικός / εκπαιδευτικός / σύμβουλος σε υπουργεία, φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και επιχειρήσεις, επαγγελματικά ασχολείται με θέματα στρατηγικής επιχειρηματικής, τουριστικής και περιφερειακής ανάπτυξης και μάρκετινγκ προορισμών καθώς και ειδικών – εναλλακτικών μορφών, με υπέρ 25ετή εμπειρία στην Ελλάδα και σε ξένες χώρες (Βαλκάνια, Ευρώπη, ΗΠΑ, Αφρική, Μεσόγειο). Έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ και έχει εκτεταμένο επιστημονικό, συγγραφικό και αρθρογραφικό έργο, από το 1988 (>200 συγγραφές – εργασίες – δημοσιεύσεις), στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024