Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΟ παράγοντας ασφάλεια στην επιβίωση μιας επιχείρησης

Ο παράγοντας ασφάλεια στην επιβίωση μιας επιχείρησης

Με τις περισσότερες επιχειρήσεις να κινδυνεύουν λόγω διαφόρων παραγόντων είναι σημαντικό οι ιδιοκτήτες και τα στελέχη σε θέσεις κλειδιά να μπορούν να τις προστατέψουν επιτυχώς και να είναι ενημερωμένοι για τους διαχρονικούς, αλλά και για τους επίκαιρους κινδύνους που παραμονεύουν.

Είναι ευρέως γνωστό ότι η επιτυχία των επιχειρήσεων δεν βασίζεται πάνω στην τύχη, αλλά χτίζεται πάνω σε γερές βάσεις και ακολουθεί κάποιους κανόνες. Με τις περισσότερες επιχειρήσεις να κινδυνεύουν λόγω διαφόρων παραγόντων είναι σημαντικό οι ιδιοκτήτες και τα στελέχη σε θέσεις κλειδιά να μπορούν να τις προστατέψουν επιτυχώς και να είναι ενημερωμένοι για τους διαχρονικούς, αλλά και για τους επίκαιρους κινδύνους που παραμονεύουν. Ένας από τους παράγοντες που μπορεί να καταστρέψει κυριολεκτικά μια επιχείρηση στις μέρες μας είναι οι κυβερνο-επιθέσεις. Με βάση το σοκαριστικό αποτέλεσμα της παγκόσμιας μελέτης που διεξάχθηκε από το US’ National Cyber Security Association, 60 από τις 100 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δέχτηκαν επιθέσεις από τους χάκερ έκλεισαν μέσα σε 6 μήνες από τη μέρα της επίθεσης. Κάτι που, όπως αντιλαμβάνεστε, κατατάσσει την ασφάλεια της επιχείρησής σας ως απόλυτη προτεραιότητα για την επιβίωσή της.
 
Το πιο βασικό ερώτημα που πρέπει να κάνετε γνωρίζοντας το πιο πάνω δεδομένο είναι:
 
Πόσο μεγάλη είναι η πιθανότητα να επηρεαστείτε από μια τόσο καταστροφική σε επιπτώσεις επίθεση στην επιχείρησή σας;
 
Με βάση μια έρευνα της ΙΒΜ, 62 επιθέσεις από τις 100 στοχεύουν μικρό-μεσαίες επιχειρήσεις, αυτό περίπου σημαίνει 4000 επιθέσεις τη μέρα. Με τόσα παραδείγματα επιθέσεων ανά το παγκόσμιο όλοι πλέον γνωρίζουν ότι οι επιθέσεις σε επιχειρήσεις είναι η προτεραιότητα των χάκερ. Συγκεκριμένα, ένα από τα πιο σημαντικά δεδομένα, τα οποία πρέπει να έχετε υπόψη σας, αποτελεί το γεγονός ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες βρίσκονται στη δεύτερη θέση στους χώρους όπου εδρεύουν και εργάζονται οι χάκερ, ενώ την πρώτη θέση καταλαμβάνουν τα αεροδρόμια. Όπως αντιλαμβάνεστε, ο τουριστικός τομέας αποτελεί πόλο έλξης για τη δράση των χάκερ και βρίσκεται στο επίκεντρο των επιθέσεων. Για τον λόγο αυτό είναι απόλυτα αναγκαίο και επείγον να προετοιμαστείτε για να αποφύγετε και να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τέτοιου είδους επιθέσεις.
 
Μπορείτε να επωμιστείτε το κόστος μιας επίθεσης στην επιχείρηση σας; 
 
Το μέσο κόστος μιας επίθεσης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέρχεται στις 100.000 δολάρια, από τις οποίες οι 68.000 θεωρούνται μη ανακτήσιμες με βάση τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ψηφιακής Ασφάλειας (European Cyber Security Organization). 
 
Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι σε αυτό το κόστος δεν περιλαμβάνονται: 
• χρεώσεις με βάση τις νέες νομοθεσίες για την προστασία δεδομένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση (αφορά εταιρείες που έχουν δεχτεί επίθεση). 
• το κόστος από νομικές αγωγές πελατών
• το μακροχρόνιο κόστος της επίθεσης λόγω της μη αναστρέψιμης ζημιάς που γίνεται στην υπόληψη μιας επιχείρησης και η απόλυτη καταστροφή (το κλείσιμο της επιχείρησης σας), η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο αλλά και το συχνότερο αποτέλεσμα μιας επίθεσης στην επιχείρησή σας. 
 
Είναι αναστρέψιμη η διαδικασία εφόσον αναλάβετε άμεσα την ασφάλεια της επιχείρησής σας; Από πού πρέπει να ξεκινήσετε; 
 
Η διαδικασία είναι αναστρέψιμη με την προϋπόθεση ότι αντιμετωπίζεται στο σωστό χρονικό πλαίσιο, ΠΡΙΝ από την επίθεση. Μπορείτε να το πετύχετε αυτό μόνο με την κατάλληλη προετοιμασία.  
 
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο λόγος για τον οποίο οι συγκεκριμένες επιχειρησιακές ομάδες πέφτουν θύματα των χάκερ είναι λόγω της εύκολης πρόσβασης εφόσον δεν έχουν καλυφθεί ούτε τα βασικά επίπεδα της ασφάλειάς τους. Ο πρωταρχικός σας στόχος πρέπει να είναι η εισαγωγή των σωστών βάσεων για την προστασία της επιχείρησής σας, έτσι ώστε να γίνει πιο δυσχερές το έργο των χάκερ και να μπει μια τροχοπέδη στην καταστροφή της επιχείρησης σας.  
 
Είναι οι επιχειρήσεις έρμαιο των χάκερ και των εγκληματιών;
 
Κυκλοφορεί η λανθασμένη εντύπωση ότι οι επιχειρήσεις είναι έρμαιο των χάκερ. Η εντύπωση αυτή έχει σχηματιστεί ως αποτέλεσμα των αποτυχημένων μεθόδων υποβολής ασφάλειας που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν. Στην πραγματικότητα με την νέα προσέγγιση η ασφάλεια μπορεί να είναι εύκολη, απλή και υποστηρικτική στη διεκπεραίωση των καθηκόντων τόσο από τους ιδιοκτήτες όσο και από τους υπαλλήλους των επιχειρήσεων. Το κλειδί είναι να αλλάξει η σχέση των εμπλεκομένων με την ασφάλεια που θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της ασφάλειας της επιχείρησης. 
 
Οι ιδιοκτήτες καθώς και τα ουσιώδη στελέχη μιας επιχείρησης μπορούν να αποτρέψουν τις επιθέσεις και να προστατέψουν την επιχείρηση εφαρμόζοντας τη σωστή διαδικασία. Επιπλέον, μπορούν να ελέγξουν και να αποφύγουν τις αλυσιδωτές καταστροφικές συνέπειες στην επιχείρηση.
 
Η ασφάλεια της επιχείρησής σας αποτελεί τον πιο ουσιαστικό πυλώνα της επιβίωσης της επιχείρησής σας. Σας καλώ λοιπόν να δοκιμάσετε αυτό το μοντέλο προστασίας που βασίζεται στη στρατηγική προετοιμασία αποφυγής και αντιμετώπισης τόσο των επιθέσεων όσο και των επιπτώσεων αυτών και να επιβεβαιώσετε από μόνοι σας την αποτελεσματικότητά του. Άλλωστε, η στρατηγική είναι αυτή που καθορίζει την έκβαση ενός πολέμου και όχι τα όπλα και ο αριθμός των στρατιωτών, κάτι το οποίο ως Έλληνες γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά.
 
Αν βρίσκετε ενδιαφέροντα όλα τα παραπάνω μπορείτε να παρευρεθείτε στο σεμινάριο του TravelDailyNews με τίτλο “Στρατηγικός σχεδιασμός ασφάλειας τουριστικών επιχειρήσεων”, που διοργανώνεται την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018 στο ξενοδοχείο AIROTEL Parthenon Hotel (Μακρή 6, Αθήνα).
 
 
 
Η Γιώτα Νικολαΐδου είναι σε αποστολή τερματισμού της τρομοκρατίας και των επιθέσεων ασφάλειας (τόσο ψηφιακών όσο και φυσικών) σε επιχειρήσεις απομυθοποιώντας την ασφάλεια και διευκολύνοντας την προστασία τους.
 
Η Γιώτα έχει διατελέσει «Επικοινωνιακός ακόλουθος διπλωματικών υποθέσεων» για την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι σύμβουλος για κρίσιμες υποδομές ασφάλειας και Διευθύντρια περιφερειακού κέντρου ελέγχου επιχειρήσεων για την Πολιτική Άμυνα Κύπρου. Επιτελεί καθήκοντα αναλυτή και εκπαιδευτή ασφάλειας πληροφοριών για τον Κυπριακό οργανισμό Κυβερνοασφάλειας (CyCSO) και είναι Πρέσβειρα και ανταποκρίτρια για τον Διεθνή οργανισμό «Olbios Network for Action». Επιπλέον, είναι η ιδρύτρια και διευθύντρια της Secure World Vision, μιας διεθνούς εταιρείας με σκοπό την προστασία των κρίσιμων εταιρικών δεδομένων.
 
Η Γιώτα έχει ειδικευτεί στην προστασία υποδομών ζωτικής σημασίας και εμπιστευτικών δεδομένων. Έχει χαρακτηριστεί ως η καλύτερη φοιτήτρια υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Δόκτορα Dhiraj Pradhan, ο οποίος έχει βραβευτεί από το ACM και επιτελεί σύμβουλος της NASA μεταξύ άλλων. Τα ακαδημαϊκά της προσόντα περιλαμβάνουν πτυχίο στον Σχεδιασμό Υλικού, μεταπτυχιακό στην «Προηγμένη Μικροηλεκτρονική Μηχανική Συστημάτων» με περαιτέρω ειδίκευση στην ανοχή σφάλματος συστημάτων, την ασφάλεια υλικού, την ευχρηστία ασφάλειας καθώς και στην λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024