Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΤο Θέμα της ΕπικαιρότηταςBrexit χωρίς συμφωνία: Μέτρα για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων στους πολίτες

Brexit χωρίς συμφωνία: Μέτρα για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων στους πολίτες

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε χθες, Τετάρτη 13 Μαρτίου, μέτρα για τα ταξίδια, τις μεταφορές, το Erasmus, την κοινωνική ασφάλιση και την αλιεία, για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις.

Κατόπιν αιτήματος του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε έκτακτα μέτρα για το μετριασμό των επιπτώσεων της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς την επίτευξη συμφωνίας.

Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν νομικές δικλείδες για τους σπουδαστές και καθηγητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus στο Ην. Βασίλειο και αυτούς που προέρχονται από αυτό, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις δραστηριότητές τους. Προβλέπεται επίσης η συνέχιση της χρηματοδότησης των διασυνοριακών και διακοινοτικών προγραμμάτων στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς και η διατήρηση βασικών υπηρεσιών αεροπορικών και οδικών μεταφορών ανθρώπων και αγαθών μεταξύ της ΕΕ και του Ην. Βασιλείου. Θα πρέπει ακόμη να επιτραπεί σε αλιευτικά της ΕΕ και του Ην. Βασιλείου να συνεχίσουν προσωρινά να δραστηριοποιούνται σε ύδατα και των δύο πλευρών.

Τα μέτρα αυτά δεν εξομοιώνουν τα οφέλη της ιδιότητας του κράτους-μέλους ή της προτεινόμενης μεταβατικής συμφωνίας. Έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια και υιοθετούνται μονομερώς από την ΕΕ, ενώ κάποια από αυτά υπό την προϋπόθεση ότι το Ην. Βασίλειο θα υιοθετήσει παρόμοια μέτρα (αμοιβαιότητα).

Τα νομοθετικά μέτρα-δικλείδες ασφαλείας που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ είναι:

  • Συνέχιση του Ευρωπαϊκού προγράμματος διασυνοριακής συνοχής και συνεργασίας (PEACE IV) μεταξύ της Ιρλανδίας, της Βορείου Ιρλανδίας και της Σκωτίας.
  • Άδεια στους μαθητές και τους καθηγητές, που είτε είναι Βρετανοί πολίτες και βρίσκονται στην ΕΕ μέσω του προγράμματος Erasmus, είτε είναι Ευρωπαίοι πολίτες και έχουν μετακινηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος, να ολοκληρώσουν τις υφιστάμενες εκπαιδευτικές τους διαδικασίες.
  • Διασφάλιση ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες στο Ην. Βασίλειο και οι Βρετανοί πολίτες στην ΕΕ των 27 θα διατηρήσουν τα προνόμια κοινωνικής ασφάλισης που απέκτησαν πριν την αποχώρηση.
  • Προσωρινά μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες μεταφορών θα αποφύγουν την πλήρη διακοπή των δραστηριοτήτων τους μεταξύ του ΗΒ και της ΕΕ, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις εμπορευματικών μεταφορών και τις επιχειρήσεις αστικών και τουριστικών λεωφορείων να παρέχουν υπηρεσίες μεταξύ της ΕΕ και του Ην. Βασιλείου, εφόσον το Ην. Βασίλειο παρέχει ισοδύναμη πρόσβαση στις εταιρείες που προέρχονται από χώρες της ΕΕ.
  • Προσωρινά μέτρα για να συνεχίσουν οι αεροπορικές εταιρείες του Ην. Βασιλείου να παρέχουν υπηρεσίες μεταξύ του ΗΒ και της ΕΕ, από τη στιγμή που το ΗΒ παράσχει και αυτό αντίστοιχη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές εταιρείες.
  • Προσωρινά μέτρα για την επέκταση της ισχύος των αδειών σιδηροδρομικής ασφάλειας για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των σιδηροδρομικών υπηρεσιών μεταξύ της ΕΕ και του Ην. Βασιλείου.
  • Χορήγηση άδειας για την εξαγωγή ορισμένων ειδών που χρησιμοποιούνται για πολιτικούς και στρατιωτικούς σκοπούς από την ΕΕ στο Ην. Βασίλειο.
  • Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.391/2009 για την εκτίμηση των φορέων επιθεώρησης πλοίων, που θα υποβληθεί στην ολομέλεια την Τετάρτη στις 17.00 (τοπική ώρα).
  • Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1316/2013 για την επανευθυγράμμιση του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών για να διασφαλιστεί η δημιουργία νέων θαλάσσιων συνδέσεων μεταξύ της Ιρλανδίας και άλλων χωρών της ΕΕ, καθώς και η συνέχεια της χρηματοδότησης για τις υποδομές, που θα υποβληθεί στην ολομέλεια την Τετάρτη στις 17.00 (τοπική ώρα).
  • Η χορήγηση άδειας αλιείας για αλιευτικά σκάφη της ΕΕ στα βρετανικά ύδατα και αλιευτικές δραστηριότητες βρετανικών αλιευτικών σκαφών στα ύδατα της ΕΕ.
Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024