Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Τα ηλεκτρονικά τιμολόγια έρχονται και στην ελληνική τουριστική αγορά

15 April 2019, 15:37

Αν υπάρχει ένας τομέας στον οποίο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές βρίσκονται σε διαρκή άνοδο, αυτός είναι ο τουριστικός. Σύμφωνα με στοιχεία της baVel, ένας διεθνής ξενοδοχειακός όμιλος μπορεί να διαχειριστεί από 3 ως 6 εκατ. τιμολόγια το χρόνο, ενώ ένα ταξιδιωτικό γραφείο ή ένας T.O. ξεπερνά το 1 εκατ. τιμολόγια και ένα διεθνές bedbank μπορεί να επεξεργαστεί πάνω από 10 εκατ. τιμολόγια ετησίως.


Η baVel, η πλατφόρμα ηλεκτρονικών συναλλαγών της Voxel Group, κορυφαία στον τουριστικό κλάδο, παρουσιάζει το Πανόραμα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στην Ευρώπη, ένα διαδραστικό χάρτη στον οποίο περιγράφεται λεπτομερώς το νομικό πλαίσιο κάθε χώρας αναφορικά με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια. Ο διαδραστικός χάρτης επίσης προσδιορίζει την εφαρμογή νέων νόμων και ενημερώνεται διαρκώς με τις νέες υποχρεώσεις που αφορούν στην ηλεκτρονική τιμολόγηση σε κάθε χώρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο χάρτης αυτός περιλαμβάνει ένα λεπτομερή οδηγό των προϋποθέσεων χρήσης των ηλεκτρονικών τιμολογίων σε κάθε κράτος.

Στις 18 Απριλίου 2019 όλοι οι δημόσιοι φορείς των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι έτοιμοι να λάβουν και να επεξεργαστούν ηλεκτρονικά τιμολόγια, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 2014/55/UE. Για αυτό το λόγο, και αποσκοπώντας να προσφέρει σε όλες τις εταιρείες ένα εργαλείο υποστήριξης για το μεταβαλλόμενο ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, η baVel παρουσιάσει αυτόν το διαδραστικό χάρτη.

Η ευρωπαϊκή Οδηγία είναι μόνο ένα πρώτο βήμα προς την ομαλοποίηση και της χρήσης των ηλεκτρονικών τιμολογίων σε όλους τους τομείς (B2G, B2B, B2C). Μάλιστα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ατζέντα, η ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι μια πολιτική προτεραιότητα. Για τον ιδιωτικό τομέα αυτή η ρύθμιση δεν προβλέπει κάποια υποχρέωση, αναφέρει όμως την πιθανότητα να ξεκινήσει η χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων προς όλους τους ευρωπαϊκούς δημόσιους φορείς.

”Η τυποποίηση της χρήσης των ηλεκτρονικών τιμολογίων βρίσκεται πιο κοντά από ό,τι νομίζουμε. Τώρα είναι η σειρά των δημοσίων φορέων, αλλά πλέον υπάρχουν πολλές ιδιωτικές εταιρίες που έχουν εδώ και χρόνια ενσωματώσει ένα αξιόπιστο σύστημα ηλεκτρονικής τιμολόγησης”, εξηγεί ο Àngel Garrido, CEO της Voxel Group. “Το να κατανοηθεί η νομοθετική πολυπλοκότητα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, προσδίδει στις εταιρίες μια μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη ισχύ στη λήψη επιχειρησιακών αποφάσεων”, καταλήγει ο Garrido.

Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο στον τουριστικό τομέα
Αν υπάρχει ένας τομέας στον οποίο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές βρίσκονται σε διαρκή άνοδο, αυτός είναι ο τουριστικός. Πρόκειται για έναν τομέα όπου κυριαρχούν οι συναλλαγές, το οποίο σημαίνει ότι από τη φύση του παράγει κάθε χρόνο εκατομμύρια τιμολόγια και άλλου είδους συναλλαγές. Η διαχείριση και χειρωνακτική επεξεργασία όλου αυτού του όγκου αποτελεί πηγή σημαντικής και χρόνιας λειτουργικής αναποτελεσματικότητας για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της baVel, ένας διεθνής ξενοδοχειακός όμιλος μπορεί να διαχειριστεί από 3 ως 6 εκατ. τιμολόγια το χρόνο, ενώ ένα ταξιδιωτικό γραφείο ή ένας Tour Operator ξεπερνά το 1 εκατ. τιμολόγια και ένα διεθνές bedbank μπορεί να επεξεργαστεί πάνω από 10 εκατ. τιμολόγια ετησίως.

Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας τιμολόγησης αποφέρει πολλαπλά οφέλη στις επιχειρήσεις: αυτοματοποίηση χειρωνακτικών διαδικασιών, μείωση λαθών, αύξηση της παραγωγικότητας, έλεγχο εγγράφων, περιορισμό στη χρήση του χαρτιού, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις πληρωμές, κ.ά.

Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο στην Ευρώπη
Η ραγδαία άνοδος της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στην Ευρώπη είναι γεγονός. Σύμφωνα με την  EESPA (European E-Invoicing Service Providers Association), η χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων αυξήθηκε κατά 23% το 2017, το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 1,9 δισ. περισσότερα e-invoices σε σχέση με το 2016. Μάλιστα, στην Ιταλία είναι ήδη υποχρεωτικά τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, τόσο τύπου B2G, όσο και B2B.

Στην Ελλάδα, τον περασμένο Οκτώβριο, η κυβέρνηση αποφάσισε ένα Σχέδιο Νόμου, με το οποίο μεταθέτει την Οδηγία 2014/55/UE για το 2020, έτος κατά το οποίο όλες οι εταιρείες θα πρέπει να χρησιμοποιούν υποχρεωτικά τα ηλεκτρονικά τιμολόγια προς τις δημόσιες υπηρεσίες.
Η Voxel Group δραστηριοποιείται στο χώρο της τεχνολογίας ηλεκτρονικών συναλλαγών για επιχειρήσεις. Είναι κορυφαία σε λύσεις eBilling, ePayments και supply chain, μέσω της πλατφόρμας baVel και προσφέρει τεχνολογία ανάκτησης του ΦΠΑ των εταιρικών εξόδων, μέσω των των υπηρεσιών Devoluiva και Taxsecure. Η Voxel Group δημιουργήθηκε το 1998 στη Βαρκελώνη και πρωταγωνιστεί εδώ και 20 χρόνια στις διαδικασίες ψηφιοποίησης της τιμολόγησης στον Τουριστικό τομέα, όπου διαχειρίζεται πάνω από 70 εκατ. συναλλαγές ετησίως. Πλέον αινοτομεί και στις διαδικασίες εφοδιασμού, τιμολόγησης και πληρωμών σε όλους τους τύπους επιχειρήσεων, προάγοντας την αποτελεσματικότητα, τη βελτίωση και την τεχνολογική καινοτομία.

Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top