Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΤο Θέμα της ΕπικαιρότηταςΌλοι στην Ελλάδα θεωρούν ότι μπορούν να γίνουν ξεναγοί. Ακούει κανείς;

Όλοι στην Ελλάδα θεωρούν ότι μπορούν να γίνουν ξεναγοί. Ακούει κανείς;

Ανοιχτή επιστολή του προέδρου του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών κ. Κρίτωνα Πιπέρα, για το φλέγον ζήτημα των παράνομων ξεναγήσεων.

Ανοιχτή επιστολή προς το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ, τη ΗΑΤΤΑ, την Τουριστική Αστυνομία, την Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, το Υπουργείο Οικονομικών, το ΣΔΟΕ, αλλά και υποψηφίους “όλων των αποχρώσεων”, όπως λέει, απέστειλε ο πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών κ. Κρίτωνας Πιπέρας.

“Να συστηθώ: Ειμαι επαγγελματίας διπλωματούχος ξεναγός. Tι σημαίνει αυτό; Ότι σπούδασα ένα νομικά κατοχυρωμένο επάγγελμα, το οποίο διέπεται απο νόμους. Το σπούδασα, οπως ολοι εχουν σπουδάσει ενα επαγγελμα και το εξασκώ. Σπουδές για τις οποίες ξόδεψα χρόνο, χρήματα, κόπιασα, μα το πιό σημαντικό, ενα επάγγελμα που αγάπησα, και ΕΠΙΛΕΞΑ να ακολουθήσω. Ένα επάγγελμα, που πίστεψα ότι επειδή ζω σε μιά ευνομούμενη χώρα, το Κράτος θα μου παρέχει και την ανάλογη επαγγελματική προστασία. Ένα επάγγελμα δύσκολο, απαιτητικό, που κουβαλάει την Ελλάδα μεσα του. Τον πολιτισμό, την ιστορία, τον πόνο, το φώς και το σκοτάδι, το κάλλος τον ξεσηκωμό, αλλά και τον ξεριζωμό, την ανδρεία , την γενναιότητα, τον θαυμασμό ολόκληρου του πλανήτη. Ένα επάγγελμα λειτούργημα. Πρέπει να εχεις φωτιά για να μεταδώσεις. Πρέπει να έχεις πάθος για να δώσεις.

Τριαντα οκτώ χρόνια προσφέρω σ’αυτήν τη χώρα. Οι διαπιστευμένοι ξεναγοί εκπαιδεύονται. Γιατί το κράτος θεωρεί την εκπαίδευση αναπόσπαστο κομμάτι της σωστής, ολοκληρωμένης παρουσίασης αυτής της χώρας στους επισκέπτες. Το επαγγελμά μου είναι εποχιακό, το οποίο πολύ απλά σημαίνει οτι πρέπει να δουλέψουμε σκληρά στη διάρκεια της τουριστικής περιοδου, για να μπορέσουμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογενειές μας. Ταξιδεύουμε συνεχώς. Με τουριστικά λεωφορεία, με πλοία, με αεροπλάνα. Κοιμόμαστε μακρια απο τα σπίτια μας, είμαστε με μια βαλίτσα στο χέρι. Γυρνάμε όλη την Ελλάδα. Παρουσιαζουμε συνεχώς την Ελλάδα, τη γεωγραφία της, την πανίδα και τη χλωρίδα, την ιστορία, τα μνημεία. Καλύπτουμε τα στραβά-που είναι πάρα πολλά- γιατί αγαπάμε αυτό τον τόπο. Γατί δεν λέμε ‘ένα ποίημα’ και τέλος. Δεν υπάρχουν ωράρια. Δεν πάμε σπίτι μας μόλις τελειώσει το 8ωρο. Δείχνουμε τι σημαίνει Ελλάδα. Αλλά για μαντέψτε! Οσα χρόνια κι αν περάσουν, εμείς παραμένουμε στην ίδια θέση. Δεν υπάρχουν προαγωγές, δεν υπάρχει καλύτερη θέση, δεν αποκτάς βοηθό, γραμματείς. Δεν αμοίβεσαι καλύτερα. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, όπου παντού άλλωστε, τα μεροκάματα πέφτουν.

Ενα επάγγελμα πρεσβευτής της χώρας. Αυτός που ζεί με τον επισκέπτη. Ακούμε τα παραπονά του για τα πάντα. Αντιμετωπίζουμε αγένεια, αδιαφορία, αμάθεια, ατυχήματα, ασθένειες, ακόμα και θανάτους. Εχουμε γνωρίσει ολα τα νοσοκομεία της χώρας. Από την άλλη, και αυτό μας κρατάει σε αυτό το επάγγελμα, τις περισσότερες φορές, βλέπουμε στα μάτια των επισκεπτών μας τον θαυμασμό για αυτή τη μικρή χώρα την τόσο μεγάλη. Την τόσο όμορφη, την τόσο μοναδική.
Και όμως, αυτό το τόσο σημαντικό για τον τουρισμό λειτούργημα, το Κράτος το ιδιο το απαξιώνει. Οι σχολές ξεναγών ήταν αναγνωρισμένες σαν οι καλύτερες επαγγελματικές σχολές της Ευρώπης. Τι εκανε το Ελληνικό κράτος; Τις εκλεισε και με μεγάλο κόπο και προσπαθεια καταφέραμε με τη συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού, να επαναλειτουργήσουν.
 
Ο νόμος 710/77 περί ξεναγών, ορίζει ότι, για να ξεναγήσει κάποιος, πρέπει να είναι διαπιστευμένος απο το ελληνικό Κράτος. Με απλά λόγια, το νομοθετημένο επαγγελμά μου προστατεύεται. Δεν μπορώ για παράδειγμα, αν δεν είμαι συμβολαιογράφος να ασκήσω το επάγγελμα αυτό, επειδή θεωρώ ότι έχω τις γνώσεις. Πολύ ωραία ως εδώ.

Τι γίνεται στην περίπτωση του δικού μου επαγγέλματος; Πολύ απλά, όλοι στην Ελλάδα θεωρούν ότι μπορούν να γίνουν ξεναγοί! Για ποιο λόγο θα μου πείτε… Πολύ απλά, γιατι μπορούν! Γιατί είναι μαύρη εργασία, γιατί το Κράτος αδιαφορεί, γιατί ουσιαστικά όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τουρισμό αδιαφορούν. Ένα επάγγελμα τόσο ουσιαστικό και σημαντικό για τον τουρισμό, απαξιώνεται καθημερινά απο μια τουριστική χώρα! Έχουμε λοιπόν ταξιτζήδες-ξεναγούς. Έχουμε δημοσιογράφους που –με το αζημίωτο φυσικά- κανουν ‘εκπαιδευτικούς περιπάτους’ στην ιστορική Αθήνα. Εχουμε εκατοντάδες πιά παράνομους, που μέσα απο το διαδίκτυο, προσφέρουν ξεναγήσεις, με το αζημίωτο φυσικά, σε ανυποψίαστους τουρίστες που δεν μπορούν να διανοηθούν οτι σε μιά ευρωπαϊκή χώρα μπορεί να υπάρχει τόση παρανομία. Ιρλανδοί, Ρώσοι, Νοτιοαφρικάνες, Ολλανδοί, Αμερικανοί και Ελληνες, με λίγα αγγλικούλια, με λίγη εως ανύπαρκτη γνώση, ‘δείχνουν’ την Αθήνα στούς επισκέπτες. Τώρα και νέο φρούτο, ‘εθελοντές’ που μιλάνε για την Αθήνα, με τις ευλογίες μάλιστα του Δήμου Αθηναίων, που ‘αγκάλιασε’ την πρωτοβουλία (!) αυτή!

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι ακούν;”

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024