Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςFocus σε ένα ΘέμαΑλ. Βασιλικός (ΕΞΑΑΑ): 'Είμαστε η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα σε θέματα ρύθμισης της sharing economy'

Αλ. Βασιλικός (ΕΞΑΑΑ): 'Είμαστε η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα σε θέματα ρύθμισης της sharing economy'

Ο πρόεδρος της ΕΞΑΑ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην τεχνολογία λέγοντας ότι 'το πιο σημαντικό από όλα είναι να σταματήσουμε να βλέπουμε την τεχνολογία ως disruption και να τη βλέπουμε ως ευκαιρία'.

Ο πρόεδρος της ΕΞΑΑ, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, απαντώντας σε ερώτηση του TravelDailyNews για την οικονομία διαμοιρασμού δήλωσε: “Όσον αφορά στους μεγάλους όμιλους δεν υπάρχει διαφοροποίηση στην επένδυση ενός μεγάλου ή ενός μικρού ξενοδοχείου, η επένδυση είναι επένδυση. Κατά την άποψή μου κακώς διαφοροποιούμε τον Έλληνα και τον ξένο επενδυτή. Ο επενδυτής είναι επενδυτής και εκεί αναφερόταν αν θέλετε και η προηγούμενη έρευνα που κάναμε όπου αυτό ακριβώς θέλαμε να αναδείξουμε, ότι ο Έλληνας ξενοδόχος, όχι ο νέος που εισέρχεται στην αγορά – ξένος ή Έλληνας. Οι ανακαινίσεις, δηλαδή ο ξενοδόχος που θα βάψει, που θα αλλάξει μοκέτα, που θα ανακαινίσει μια αίθουσα συνεδρίων ή ένα ξενοδοχείο ή έναν όροφο δωματίων, αυτές οι επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο είναι 1,6 δισ. ευρώ στα δύο χρόνια. Ο Έλληνας ξενοδόχος είναι επενδυτής, δεν μπορούμε να τον διαφοροποιήσουμε από τον όποιο ξένο επενδυτή έρθει σήμερα, χθες ή θα έρεθει αύριο.

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά την οικονομία διαμοιρασμού, ναι πιέζεται, όμως πιέζεται διότι αυτήν τη στιγμή είμαστε η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα, η οποία δεν έχει κάνει ρύθμιση στον τομέα αυτό και το ξέρω από πρώτο χέρι όντας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κορτεκ και μιλώντας με τους συναδέλφους από όλη την Ευρώπη. Όλες οι χώρες έχουν καταλάβει ότι χρειάζεται ρύθμιση. Δεν είμαστε απέναντι στην οικονομία διαμοιρασμού. Ναι, είναι μια καινούργια τάση της αγοράς, η οποία είναι εδώ για να μείνει και πρέπει να είναι εδώ και το λέω και δημοσίως ότι θεωρώ ότι έχει θέση στον τουρισμό. Αλλά πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός: είναι άλλο η οικονομία διαμοιρασμού όπου θα αφήσω εγώ το σπίτι μου ένα μήνα για να πάω διακοπές και θα το νοικιάσω και άλλο να πάω εγώ να νοικιάσω ένα κτίριο, δύο κτίρια κ.λπ. και να λέω ότι κάνω οικονομία διαμοιρασμού. Δεν κάνω οικονομία διαμοιρασμού. Εκεί υπάρχει μια διαφοροποίηση και αυτό είναι το οποίο έχουν ρυθμίσει όλες οι χώρες και εδώ εμείς δεν το έχουμε ακόμα ρυθμίσει”.

Όσον αφορά στους TOs, αλλά και την τεχνολογία και τη σχέση τους με την ελληνική αγορά φιλοξενίας, ο κ. Βασιλικός υπογράμμισε: “Είχα πει προ ετών ότι πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσουμε τους μεγάλους ομίλους, όπως αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν μεγάλους Tour Operators. Πάλι με δεσπόζουσες θέσεις, με θέματα τα οποία θα αγγίζουν τους κανόνες ανταγωνισμού, τη βιωσιμότητα των ξενοδοχείων, τη δύναμη που έχουν αυτοί οι προμηθευτές ξενοδοχείων να κάνουν ό,τι έκαναν παλιότερα. (…) Θεωρώ ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περιθώρια να υπάρξει εξέλιξη στην τεχνολογία. Νομίζω όμως το πιο σημαντικό από όλα – και δεν θα έλεγα μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαικό επίπεδο – είναι να σταματήσουμε να βλέπουμε την τεχνολογία ως disruption και να τη βλέπουμε ως ευκαιρία. Ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες start-up να στέλνουν αιτήσεις στον Accelerator και φαίνεται ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Υπάρχει και ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο στην Ελλάδα, κεφάλαιο νέων, οι οποίοι δημιουργούν καινοτομία, δημιουργούν τεχνολογία. Αυτοί λοιπόν πρέπει να την εκμεταλλευτούμε προκειμένου να σταματήσουμε να βλέπουμε την τεχνολογία αρνητικά, αλλά να κάνουμε συμμαχίες, προκειμένου να μπορέσουμε να επιβιώσουμε σε έναν κόσμο ο οποίος αναμφισβήτητα εξελίσσεται τεχνολογικά πολύ πιο γρήγορα από ότι νομίζουμε ή εισπράττουμε στην καθημερινότητά μας. Η τεχνολογία είναι στις προτεραιότητες μας, νομίζω το έχουμε δείξει”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024