Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΤο Θέμα της ΕπικαιρότηταςΠως 'βλέπει' η ελληνική τουριστική αγορά τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμoύ

Πως 'βλέπει' η ελληνική τουριστική αγορά τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμoύ

Ο τουρισμός υπηρετεί τον άνθρωπο, εξυπηρετώντας μια από τις βασικότερες ανάγκες του, που είναι η κοινωνικοποίηση και η ψυχική ανάταση.

Μάνος Κόνσολας: “Ο Τουρισμός είναι η δημιουργική Ελλάδα που ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο”

“Για την Ελλάδα, η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έννοια της ανάπτυξης και της δημιουργίας. Αυτό ακριβώς εκφράζει ο τουρισμός, είναι η Δημιουργική Ελλάδα”, αναφέρει ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας, σε δήλωδή του για τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

“Αυτή που στάθηκε όρθια στα χρόνια της μεγάλης κρίσης, η Ελλάδα της εξωστρέφειας και της ευελιξίας, η Ελλάδα που μπορεί και στέκεται στα πόδια της και ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο.

H σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή, στην Ελλάδα, όμως ο τουρισμός κυριαρχεί καθημερινά. Είναι η βαριά μας βιομηχανία, η ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό και κερδίζει. Είναι ο τομέας που συνεισφέρει στην αύξηση του ΑΕΠ, στην απασχόληση.

Η δική μας ευθύνη είναι να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για να συνεχίσει να είναι ο τουρισμός το μεγάλο και συγκριτικό πλεονέκτημα αυτής της χώρας.

Με τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και την προσέλκυση επενδύσεων μεγάλης κλίμακας, με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την ουσιαστική αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης”.

FedHATTA: “Οι επαγγελματίες του τουρισμού καλούνται να ακολουθήσουν τις αλλαγές στις προτιμήσεις των τουριστών”
“Από το 1800 που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ο όρος “tourist” στην Αγγλία, και το 1963 που πραγματοποιήθηκε η πρώτη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για να εξετάσει “τα διεθνή ταξίδια”, μέχρι και σήμερα, οι άνθρωποι αγαπούν να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

Πριν πολλά χρόνια, τα ταξίδια διακοπών ήταν “προνόμιο” των λίγων, σήμερα όμως θεωρείται ανάγκη και επιλογή για όλους, αφού συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.

Το τουριστικό προϊόν εξελίχθηκε, διαχωρίστηκε σε θεματικές κατηγορίες, όπως ο συνεδριακός τουρισμός, ο αγροτουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός κ.ά. – έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στα ειδικά ενδιαφέροντα των ταξιδιωτών, ενώ διαμορφώθηκε με το πέρασμα του χρόνου και η ιδιοσυγκρασία του τουρίστα, όπως μελετάται σε εξειδικευμένες έρευνες ανάλογα με το προφίλ, την ηλικία, τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντά του. Άλλαξαν οι επιλογές του, οι προτιμήσεις του, και φυσικά αυξήθηκαν οι απαιτήσεις του.

Οι επαγγελματίες του τουρισμού διεθνώς, καλούνται να ακολουθήσουν τις αλλαγές στις προτιμήσεις των διεθνών τουριστών, ανανεώνοντας τις παροχές και τις υπηρεσίες τους και αναβαθμίζοντας τις γνώσεις τους. Ο τουρισμός αποτελεί επίσης και ένα από τα βασικά καθήκοντα της Πολιτείας, καθώς και της εκπαίδευσης. Γιατί ο τουρισμός υπηρετεί τον άνθρωπο, εξυπηρετώντας μια από τις βασικότερες ανάγκες του, που είναι η κοινωνικοποίηση και η ψυχική ανάταση.

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, γιορτάζει όλος ο κόσμος του τουρισμού, και κατ’επέκταση όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη.
Εμείς από την πλευρά μας, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, όπως πάντα, να κάνουμε τα όνειρα των ταξιδιωτών πραγματοποιήσιμα, με τον καλύτερο τρόπο. Συζητάμε, διεκδικούμε, σχεδιάζουμε.

Ευχόμαστε σε όλους τους ταξιδιώτες του κόσμου, καλά ταξίδια!”

ΠΟΞ: “Αντί μιας παγκόσμιας γιορτής έχουμε ένα μείζον εθνικό θέμα”
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γρηγόρης Τάσιος, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, έκανε την ακόλουθη δήλωση: “H σημερινή μέρα δεν προσφέρεται για εορτασμούς καθώς βρίσκει τον παγκόσμιο τουρισμό σε κατάσταση σοκ μετά την κατάρρευση της Thomas Cook και θυγατρικών της. Το πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό είναι πρωτόγνωρο και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία που η χώρα προσπαθεί να κάνει τα πρώτα βήματά της προς την κανονικότητα.

Ο τουρισμός, όπως αποδείχθηκε και μέσα στην κρίση, είναι η “καρδιά” της πραγματικής οικονομίας και ο “αιμοδότης” των τοπικών κοινωνιών που στηρίζονται σε αυτόν. Αρρυθμίες ή πολύ περισσότερο ένα “έμφραγμα” στον τουρισμό, μπορούν να επιφέρουν συστημικούς κλυδωνισμούς μεγάλης έκτασης και έντασης, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία.

Η ΠΟΞ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συναδέλφους, αλλά και την προσπάθεια της χώρας να σταθεί στα πόδια της, μαζί με όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους του κλάδου, βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε “ανοιχτή γραμμή” με το Υπουργείο Τουρισμού και τα συναρμόδια υπουργεία.

Είναι ώρα άμεσης δράσης. Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα. Η γρήγορη και αποφασιστική στήριξη του κλάδου είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την ανάπτυξη, την απασχόληση, τη λειτουργία της αγοράς, το τραπεζικό σύστημα, την κοινωνική συνοχή. Ο τουρισμός μας αφορά όλους και τα ξενοδοχεία πρέπει να αντέξουν και να μείνουν όρθια.

Η κοινή βούληση όλων να μην επιτρέψουμε την ανακοπή της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας, επιβάλλει άμεσες και πρακτικές λύσεις που θα περιορίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο την έκταση της ζημιάς και κυρίως, θα δημιουργούν τα κατάλληλα “αντισώματα” ώστε να αποτραπεί η μετάδοση του προβλήματος στο σύνολο της οικονομίας. Διαφορετικά, θα είναι τέτοιας έκτασης η ζημιά που δύσκολα θα μπορέσει να συνέλθει η ελληνική οικονομία σε αυτή τη φάση που βρίσκεται.

Συνεπώς αντί μιας παγκόσμιας γιορτής έχουμε ένα μείζον εθνικό θέμα. Γι’αυτό και απαιτείται εθνική διαχείριση. Όλοι μαζί, με πίστη στις δυνατότητές μας, μπορούμε για άλλη μια φορά να τα καταφέρουμε.

Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.: “Τα τουριστικά καταλύματά η πραγματική ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού”
“Με φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2019 το ‘Τουρισμός και Εργασία: Ένα καλύτερο μέλλον για όλους’, ο παγκόσμιος οργανισμός αποφάσισε να αναδείξει και να υπογραμμίσει τον καίριο ρόλο του τουρισμού στην απασχόληση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του UNWTO για την απασχόληση παγκοσμίως στον τουρισμό, το ποσοστό είναι 10% διεθνώς, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη χώρα μας φτάνει το 25,9%.

Για τη Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, η φιλοξενία και η απασχόληση είναι προσωπική υπόθεση. Εμείς, ως αυτοαπασχολούμενοι, ξέρουμε τις ανάγκες των εργαζομένων αφού μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες και τις ίδιες ανάγκες.

Γνωρίζουμε καλά πως να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες, στηριζόμαστε στους συνεργάτες μας για να καταφέρουμε να έχουμε ικανοποιημένους επισκέπτες. Δημιουργούμε φίλους και αυτό μας επιτρέπει να συμβάλλουμε καθοριστικά στην εθνική, περιφερειακή και τοπική οικονομία τροφοδοτώντας μια σειρά από άλλα επαγγέλματα.  

Στο πλαίσιο αυτό, για πρώτη φορά η ΣΕΤΚΕ υπέγραψε συλλογική σύμβαση εργασίας με την Π.Ο.Ε.Ε.Τ. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού) με σκοπό και στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τα τουριστικά καταλύματα είναι θεματοφύλακες της Ελληνικής φιλοξενίας, είναι το τελευταίο προπύργιο που αντιστέκεται στην ραγδαία αυξανόμενη παγκόσμια βιομηχανοποίηση του τουρισμού, αφού εδώ και δεκαετίες προσελκύουμε και φιλοξενούμε εκατομμύρια επισκέπτες.

Η ΣΕΤΚΕ με αίσθημα ευθύνης έναντι στον πολύ σημαντικό της ρόλο, συντάσσεται και τιμά την φετινή παγκόσμια ημέρα, τους εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού αφού εδώ και δεκαετίες είναι η κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή της ελληνικής οικονομίας.

Ο τουρισμός είναι ζωοδότης για την οικονομία μας, όπως όμως δυστυχώς διαπιστώσαμε για μια ακόμη φορά με το πρόσφατο παράδειγμα της Thomas Cook οι επιπτώσεις από μια κατάρρευση είναι αλυσιδωτές. Γι’αυτό, από κοινού, πρέπει να εργαζόμαστε για την ευημερία της κοινωνίας και των επιχειρήσεων μας”.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024