Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςFocus σε ένα ΘέμαΤα πλαστικά απόβλητα απειλούν τον παγκόσμιο τουρισμό

Τα πλαστικά απόβλητα απειλούν τον παγκόσμιο τουρισμό

Αν οργανώσετε το επόμενο ταξίδι σας βασιζόμενοι στις γενικές αρχές του βιώσιμου τουρισμού, μπορείτε να βοηθήσετε στην προστασία του περιβάλλοντος και να βοηθήσετε συνανθρώπους σας σε άλλα μέρη του κόσμου, απολαμβάνοντας παράλληλα τις διακοπές σας.

Ο τουρισμός συνεισφέρει κατά 10% στο παγκόσμιο ΑΕΠ και εξασφαλίζει μια στις δέκα θέσεις εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτιμάται ότι το 80% της τουριστικής δραστηριότητας διεξάγεται σε παραθαλάσσιες περιοχές και η πιο δημοφιλής μεταξύ αυτών είναι η Μεσόγειος, με πάνω από 220 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.
 
Τον Ιούνιο του 2018 το WWF (World Wildlife Fund) ανέφερε ότι στη διάρκεια της τουριστικής σεζόν αυτά τα 220 εκατομμύρια ανθρώπων προκαλούν μια αύξηση της τάξης του 40% στα πλαστικά απόβλητα, μέσα σε τρεις μόλις μήνες. Λόγω της περίκλειστης μορφολογίας της και με δεδομένο ότι δέχεται τα νερά πολλών μεγάλων ποταμών, όπως ο Νείλος, ο Έβρος, ο Πο και ο Σεϊχάν, η Μεσόγειος έχει γίνει μια πραγματική «χαβούζα πλαστικών», με την έννοια ότι περιέχει το 7% των μικροπλαστικών του πλανήτη, ενώ περιέχει μόνο το 1% του υδάτινου όγκου της Γης. 
 
Με αυτά τα δεδομένα είναι επιτακτικό να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι την επόμενη φορά που θα απολαύσουμε έναν καφέ ή ένα αναψυκτικό ποντάροντας σε ένα από τα τυχερά παιχνίδια που προτείνει το NetBet καζίνο online, με μεγάλες αποδόσεις και ασφάλεια στις συναλλαγές, θα πρέπει να έχουμε φροντίσει για μια ανακυκλώσιμη συσκευασία του ροφήματος, που δεν θα συμβάλλει στην υπερσυσσώρευση πλαστικού.
 
Το φαινόμενο αυτό δεν περιορίζεται στη Μεσόγειο. Άλλοι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, όπως η Ταϊλάνδη και η Ινδονησία, έχουν επίσης σοβαρότατο πρόβλημα και συχνά αναγκάζονται να απαγορεύσουν την προσέλευση τουριστών σε ολόκληρα νησιά ή θέρετρα, για να τα καθαρίσουν από τα πλαστικά σκουπίδια και να επιτρέψουν στο φυσικό περιβάλλον να ανακάμψει.
 
Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν την απαραίτητη υποδομή για να αντιμετωπίσουν αυτή την αληθινή πλημμύρα πλαστικών, κάτι που σημαίνει ότι απορρίπτονται ανεξέλεγκτα και με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία. Η ελεύθερη καύση των πλαστικών σε αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής και της Ασίας, προκαλεί την παραγωγή μαύρου άνθρακα, ο οποίος επικάθεται παντού και μολύνει τόσο τις σοδειές όσο και τον υδροφόρο ορίζοντα.
 
Ίσως να έχετε δει κάποιες θλιβερές φωτογραφίες με χελώνες ή ιππόκαμπους που έχουν μπλεχθεί σε πλαστικές σακούλες και να έχετε αγανακτήσει, αλλά ποια είναι η επίδραση του πλαστικού στον ανθρώπινο οργανισμό; Τα μικροπλαστικά βρίσκονται πια μέσα στα πιάτα μας, μελέτες έχουν δείξει την παρουσία τους σε όλη την τροφική αλυσίδα και σε προϊόντα όπως το αλάτι, η ζάχαρη, το μέλι, τη μπύρα, τα θαλασσινά, κτλ. 
 
Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τα πλαστικά απόβλητα;
Η χρήση ανακυκλούμενων μπουκαλιών νερού και σκευών χωρίς πλαστικό είναι σίγουρα μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση, όπως επίσης και να το συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι δεν μπορούμε να αφήνουμε τα σκουπίδια μας στην παραλία ή την φύση, αλλά επιβάλλεται να τα παίρνουμε μαζί μας για να τα πετάξουμε σε ενδεδειγμένους τόπους αποκομιδής. Όμως πρόκειται μάλλον για συμβολικές κινήσεις περιορισμένης εμβέλειας και πρέπει να ληφθούν και επιπρόσθετα μέτρα.
 
Πολλές αεροπορικές εταιρείες και αλυσίδες ξενοδοχείων έχουν επιβάλλει απόλυτη απαγόρευση στα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης και μερικές ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κρουαζιέρας έχουν καταργήσει το πλαστικό στα πλοία τους, αλλά είναι αυτό αρκετό για να μπορούμε να ταξιδεύουμε χωρίς τύψεις;
 
Αν οργανώσετε το επόμενο ταξίδι σας βασιζόμενοι στις γενικές αρχές του βιώσιμου τουρισμού, μπορείτε να βοηθήσετε στην προστασία του περιβάλλοντος και να βοηθήσετε συνανθρώπους σας σε άλλα μέρη του κόσμου, απολαμβάνοντας παράλληλα τις διακοπές σας. 
Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024