Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΣκύρος και τουρισμός την 'επόμενη μέρα'

Σκύρος και τουρισμός την 'επόμενη μέρα'

Το μοντέλο του μαζικού τουρισμού πού γίνεται μέσα σεμεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στα οποία συνωστίζονται οι πελάτες τους σε απέραντα εστιατόρια κοινόχρηστους χώρους και ασφυκτικά γεμάτα παραλιακά μέτωπα δε θα προκρίνεται πλέον ως φρόνιμη λύση ανεξάρτητα από τις προσφορές θα ακολουθήσουν. Αντίθετα, προορισμοί που εγγυώνται περισσότερη ατομικότητα, επαφή με τη φύση, αίσθηση ελευθερίας και πιο 'ιδιωτικές' παροχές, θα καταστούν ελκυστικοί.

Παρατηρώντας και προσπαθώντας να αναλύσω την κατάσταση που όλοι ζούμε με την εμφάνιση του κορωνοιού έχω καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα σχετικά με τον τουρισμό που αποτελεί η αποτελούσε μέχρι τώρα το βασικό κινητήριο μοχλό της οικονομίας μας.

Η πανδημία διαμορφώνει νέες τάσεις και συμπεριφορές που όλοι μας διαπιστώνουμε και έχουν να κάνουν με προφυλάξεις και συνήθειες που έχουμε ήδη αποκτήσει και δεν αποτελούσαν μέρος του προηγούμενου τρόπου ζωής μας.

Η στροφή σε μεγαλύτερη επαφή με τη φύση τα ανοιχτά πεδία και τις ελεγχόμενες συναθροίσεις θα αποτελέσουν τους κύριους λόγους για την επιλογή του τόπου και του τρόπου των διακοπών από εδώ και πέρα.

Αυτονόητο είναι ότι το μοντέλο του μαζικού τουρισμού πού γίνεται μέσα σεμεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στα οποία συνωστίζονται οι πελάτες τους σε απέραντα εστιατόρια κοινόχρηστους χώρους και ασφυκτικά γεμάτα παραλιακά μέτωπα δε θα προκρίνεται πλέον ως φρόνιμη λύση ανεξάρτητα από τις προσφορές θα ακολουθήσουν.

Ανάλογα κριτήρια που θα υπαγορεύουν πιο εξατομικευμένες επιλογές, θα επιβάλουν την αποσυμφόρηση σε προορισμούς που ήδη θεωρούνται κορεσμένοι. Και γνωρίζουμε πολλούς τέτοιους. Αντίθετα, προορισμοί που εγγυώνται περισσότερη ατομικότητα, επαφή με τη φύση, αίσθηση ελευθερίας και πιο “ιδιωτικές” παροχές, θα καταστούν ελκυστικοί.

Για τους λόγους αυτούς και λαμβάνοντας υπόψιν ότι η επιδημία ήρθε για να μείνει, με εξάρσεις και υφέσεις, προβλέπω ότι εφόσον βρεθεί γρήγορα ένα σχετικά στιγμιαίο τεστ ανίχνευσης του ιού που θα γίνεται πριν και μετά τα ταξίδια από-προς το εξωτερικό και θα επιτρέψει το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων, τότε οι τομείς που θα κληθούν να δείξουν ετοιμότητα και να ανταποκριθούν πρώτοι στη ζήτηση θα είναι:

1. Η ενοικίαση κατοικιών, η θα προτιμηθεί έναντι της διαμονής σε ξενοδοχεία και μάλιστα μεγάλα.

2. Ο θαλάσσιος τουρισμός και ενοικίαση ιστιοπλοϊκών κ.α σκαφών που εξασφαλίζουν ιδανικές διακοπές, απομόνωση, επαφή με τη φύση και ‘υγειονομική΄ ασφάλεια.

3. Οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων και άλλων μέσων ατομικής μετακίνησης θα υπερισχύσουν έναντι των μαζικών μεταφορών στους τόπους των διακοπών

4. Οι επιχειρήσεις εστίασης που θα έχουν κάνουν χρήση μεγάλων εξωτερικών χώρων σε περιοχές που δεν υπάρχει συνωστισμός και παράλληλα θα έχουν δυνατότητα απομακρυσμένης εξυπηρέτησης.

5. Τα τοπικά βιολογικά προϊόντα και τα αλιεύματα τα οποία θα αποτελέσουν μέρος και μιας διατροφικής αλλαγής που θα ακολουθεί την τάση του πιο φυσικού, παρά του μαζικού τρόπου ζωής – όσο μπορεί ο καθένας από την πλευρά του να εφαρμόσει- και πάντα σε σχέση με τις οικονομικές του δυνατότητες.

6. Ο εναλλακτικός τουρισμός, στις μορφές οι οποίες εξασφαλίζουν την επαφή με τη φύση και την αναζωογόνηση του σώματος και της ψυχής.

Και πολλά αλλά που μπορούν ταυτιστούν με τις νέες  συνήθειες και απαιτήσεις που διαμορφώνονται.

Θεωρείται βέβαιη η αύξηση της ζήτησης οικοπέδων στην Ελληνική περιφέρεια και τα νησιά για την ανέγερση κατοικιών, κυρίως από αλλοδαπούς σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια που θα εξασφαλίζουν τις «αποδράσεις» και τις  διακοπές  χωρίς χρονικά όρια διαμονής ενώ παράλληλα θα εγγυώνται την σχετική απομόνωση της παρέας – οικογένειας.

Κάτι τέτοιο θα αυξήσει την οικοδομική δραστηριότητα ιδιαίτερα σε περιφέρειες και νησιωτικούς τόπους που διαθέτουν φυσική καλλονή και δεν θεωρούνται κορεσμένοι.

Σε ότι αφορά τη Σκύρο η οποία διαθέτει τα προσόντα για να ανακάμψει, θα πρέπει να γίνει η ανάλογη προετοιμασία ώστε το τουριστικό μοντέλο να επεκταθεί με βάση τις διαμορφούμενες νέες προτιμήσεις.

Τα χρηματοδοτικά πακέτα που ανακοινώνονται πρέπει να “πιάσουν τόπο”!

Η διάνοιξη νέων δρόμων που θα αναδείξουν νέες προσβάσεις σε παραλίες, η επιμέλεια του φυσικού περιβάλλοντος, η βελτίωση του οδικού δικτύου, η ανάδειξη δικτύων μονοπατιών και περιπατητικών διαδρομών στο δάσος, η δημιουργία λιμενικών υποδομών για την αντιμετώπιση της αύξησης του θαλάσσιου τουρισμού, η κατασκευή γλιστρών για την ανέλκυση καθέλκυση μικρών σκαφών, η δημιουργία δικτύων κοινωφελών υποδομών για το ‘άπλωμα’ των δραστηριοτήτων, η βελτίωση του αεροδρομίου και η οργάνωση των ομάδων παραγωγών που θα κληθούν να καλύψουν τη ζήτηση για τα προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής, η οποία θα παίξει καθοριστικό ρόλο- σε επίπεδο τόπου και Χώρας- θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητες της επόμενης μέρας για τον Τουρισμό στο Νησί.

Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στις θετικές εξαιρέσεις ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας και της μελλοντικής της διασποράς, η κοινωνική συνοχή θα βγει αλώβητη και η οικονομική ζημιά θα είναι αναστρέψιμη.

Φυσικά, τουρισμός δε σημαίνει απαραίτητα  καλοκαίρι, θάλασσα και παραλίες. Αν η επιδημία επιμένει να μας επισκέπτεται, ο χειμερινός τουρισμός θα αντιμετωπίσει προβλήματα στο επίπεδο της φιλοξενίας επισκεπτών σε κλειστούς κλιματιζόμενους χώρους. Και θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την μείωση των επιπτώσεων.

Το νέο μοντέλο του τουρισμού πρέπει να βασιστεί στο σεβασμό της ανθρώπινης προσωπικότητας, και των πραγματικά αναζωογονητικών αναγκών που πρέπει να προσφέρουν οι διακοπές. Η μαζικότητα που και πριν από την υγειονομική κρίση δεν ήταν επιθυμητή και ήταν συνδεδεμένη με φθηνές και αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες, προς το παρόν θεωρείται αποτρεπτική.

Αυτά που πρέπει να μπουν στον τάφο οριστικά, είναι η νοοτροπία της αρπαχτής, του εύκολου κέρδους, η στείρα κριτική του καφενείου, η διαρκής καχυποψία και οι πολιτικές της εξαπάτησης και της τσαπατσουλιάς.

Και να επικρατήσουν, η ποιότητα, οι έντιμες συναλλαγές, η κάλυψη των πραγματικών αναγκών, η κοινωνική και επαγγελματική αλληλεγγύη, η συμμετοχικότητα, και η προσήλωση στις πραγματικές αξίες.


Ο κ. Κυριάκος Αντωνόπουλος είναι ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024