Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΗ πανδημία του κορονοϊού και ο ελληνικός τουρισμός

Η πανδημία του κορονοϊού και ο ελληνικός τουρισμός

Το βασικό ζητούμενο είναι πότε θα αρχίσει η τουριστική περίοδος δηλαδή πότε θα ανοίξουν οι τακτικές πτήσεις αλλά και οι πτήσεις charter. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ακριβής και σαφής απάντηση.

Η επιδημία του κορονοϊού (COVID-19) που έπληξε την παγκόσμια κοινότητα στις αρχές του 2020, εχει επιπτώσεις πέρα από την παγκόσμια υγεία και στις οικονομίες όλων των χωρών, πλήττοντας έντονα κλάδους, όπως ο τουρισμός, που για πολλές χώρες όπως η Ελλαδα αποτελεί τομέα ιδιαιτερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.  

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τις συνέπειες της πανδημίας του κορονωϊού στον ελληνικό τουρισμό θα πρέπει να έχουμε υποψιν μας τα χαρακτηριστικά του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Τα χαρακτηριστικά του ελληνικού τουριστικού προϊόντος

Τα τελευταία 40 χρόνια, η Ελλάδα όπως και πολλοί άλλοι μεσογειακοί προορισμοί, υιοθέτησαν το πρότυπο του μαζικού τουρισμού των 4S (Sea, Sun , Sand, Sex), που στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη ζήτηση για τουρισμό διακοπών, κυρίως κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου και που αποτελεί και το κυρίαρχο μεταπολεμικό πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έντονη εποχικότητα οσον αφορα τη τουριστική δραστηριότητα και τη μεγάλη εξάρτηση του ελληνικού τουρισμού από τους Tour Operators, που, ουσιαστικά, είναι και οι διακινητές του μεγαλύτερου όγκου των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα.

Επίσης η κυριαρχία των καταλυμάτων χαμηλών κατηγοριών, καθώς και η χωρική ανισοκατανομή του ξενοδοχειακού δυναμικού στο εσωτερικό της χώρας.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, είναι η απώλεια από την Ελλάδα του συγκριτικού πλεονεκτήματος της χαμηλής τιμής του τουριστικού προϊόντος ως αποτέλεσμα της τουριστικής δραστηριοποίησης άλλων χωρών με χαμηλό εργατικό κόστος και με τα ίδια φυσικά κυρίως χαρακτηριστικά.

Οι επιπτώσεις του κορονοϊού
Στα πλαίσια των μέτρων καταπολέμησης της επιδημίας η κυβέρνηση έλαβε μέτρα όπως η αναστολή λειτουργίας των ταξιδιωτικών γραφείων, των ξενοδοχείων, καθώς και πάσης φύσεως καταστήματος εστίασης.
 
Επίσης, από τη πλευρά των άλλων χωρών υπήρξαν μέτρα απαγόρευσης ταξιδιών, με συνέπεια τον αποκλεισμό χωρών που συνδέουν αεροπορικώς την Αθήνα, όπως η Αγγλία και η Ιταλία, που συγκαταλέγονται στις τροφοδότες χώρες για τον ελληνικό τουρισμό.

Εδώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας την απροθυμία πλέον πολλών πολιτών να πραγματοποιήσουν ταξίδα αεροπορικώς και ταξίδια εν γένει ξένων αρχικά και εν συνεχεία Ελλήνων, που τέθηκαν σε περιορισμούς μετακινήσεων με το “μένουμε σπίτι”.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών είχαν ως συνέπεια η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου τον Μάρτιο, να ανέλθει σε περίπου 640.000 ταξιδιώτες, καταγράφοντας απότομη πτώση της τάξης του 61,3%.

Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι περίπου 10 εκατ. θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο, με τις απώλειες της τουριστικής βιομηχανίας να υπολογίζονται σε 552 δισ. δολ.

Η επιδημία δοκιμάζει και τη ελληνική αγορά ακινήτων, αφού οι Κινέζοι  αποτελούν περίπου το 70% των επενδυτών ακίνητης περιουσίας που αξιοποιούν το πρόγραμμα Golden Visa (αγορά άνω των 250.000 ευρώ).

Το βασικό ζητούμενο είναι πότε θα αρχίσει η τουριστική περίοδος, δηλαδή πότε θα ανοίξουν οι τακτικές πτήσεις αλλά και οι πτήσεις charter. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ακριβής και σαφής απάντηση και φυσικά προέχει η υγεία των ταξιδιωτών, των εργαζόμενων στο τουριστικό κλάδο και των τοπικών κοινωνιών.

Ο δρ. Δημήτρης Προκοπίου είναι οικονομολόγος καθηγητής – εκπαιδευτής ενηλίκων, Ναυτιλιακών Σπουδών και Τουριστικών και Ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Είναι σύμβουλος τουρισμού στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έχει εργαστεί για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου, στον Δήμο Ικαρίας και την Δήμο Πόρου. Πέρυσι εργάστηκε στον Δήμο Πάρου. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Wessex Institute, στο Southampton της Βρετανίας.

Ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος είναι καθηγητής Τουριστικών επιχειρησεων και εκπαιδευτής ενηλίκων, κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος (MSc.) του Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο “Εκπαιδευτική τεχνολογία και ανάπτυξη ανθρώπινων πόρων”, καθώς και κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος (MSc.) από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με τίτλο “Σχεδιασμός, Διοίκηση και Πολιτική του Τουρισμού”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024