Η ελληνική οικονομία, στενά συνδεδεμένη με τον τουρισμό, βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις. Μετά την πολυετή οικονομική κρίση, η πανδημία του covid-19 έφερε νέα αβεβαιότητα και ανασφάλεια, έπληξε την επιχειρηματική δραστηριότητα και αναμένεται να εκτοξεύσει την ανεργία.
Το οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα του τουρισμού είναι μεγαλύτερο από οποιασδήποτε άλλης οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό τον καθιστά ταυτόχρονα ευάλωτο και ισχυρό. Ενώ είναι ο τομέας που πλήττεται περισσότερο, την ίδια στιγμή μπορεί να υποστηρίξει ουσιαστικά την οικονομία και την κοινωνική συνοχή, δημιουργώντας ευκαιρίες απασχόλησης και ανάπτυξης, συμβάλλοντας τα μέγιστα σε ένα ευρύτερο πλάνο οικονομικής ανασυγκρότησης.
Ο τουρισμός θα ανακάμψει, όπως τόσες φορές στο παρελθόν, μετά από πολέμους, πανδημίες, οικονομικές κρίσεις. Η πρόκληση είναι η γρήγορη επανεκκίνησή του. Αυτό που πρέπει να αποκατασταθεί γρήγορα είναι το αίσθημα της ασφάλειας. Σε επίπεδο ΕΕ, απαιτείται ένα Κοινό Ευρωπαϊκό Πρωτόκολλο για ελεγχόμενες υγειονομικά μετακινήσεις. Η Ελλάδα, από πλευράς εξέλιξης της πανδημίας, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με άλλες χώρες και κυρίως τις ανταγωνίστριές της στον τουρισμό (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Τουρκία). Ο ελληνικός τουρισμός, αν και επηρεαζόμενος από τις διεθνείς εξελίξεις, ενδέχεται να ανακάμψει γρηγορότερα.
Τα σημεία στα οποία πρέπει να εστιάσουμε σε πρώτο χρόνο είναι:
Τα παραπάνω, βέβαια, απαιτούν στενή συνεργασία κράτους, τουριστικών φορέων/ επιχειρήσεων και συναφών κλάδων.
Η μαζικότητα στον τουρισμό και τα all inclusive πακέτα διακοπών, δε θα αποτελούν μέρος της νέας τουριστικής πραγματικότητας. Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ευέλικτα μοντέλα εξυπηρέτησης ταξιδιωτών, με παροχή εξατομικευμένων διακοπών και εμπειριών προσαρμοσμένων στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις επιθυμίες τους. Η ευελιξία θα αφορά βέβαια και την ακύρωση κρατήσεων λόγω αστάθμητων παραγόντων (π.χ. πανδημία, φυσική καταστροφή, ασθένεια).
Ο καλός συντονισμός και διακίνηση της πληροφορίας ανάμεσα σε όλους τους παράγοντες διαμόρφωσης και πραγματοποίησης της τουριστικής εμπειρίας (π.χ. tour operators, ξενοδοχεία, καταλύματα, αεροπορικές-ακτοπλοϊκές εταιρείες) είναι θεμελιώδεις. Το ίδιο η ταξιδιωτική ασφάλιση και η χρήση νέων τεχνολογιών.
Η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, ο ιαματικός, ο ιατρικός, είναι ο ιδανικός τρόπος για να επιτύχουμε:
Ασφάλεια και αειφορία, σεβασμός στο περιβάλλον, βιώσιμο τουριστικό προϊόν και χρήση νέων τεχνολογιών, είναι οι νέες τάσεις και τα κύρια ζητούμενα στα οποία πρέπει να επικεντρωθούν κράτος, τουριστικοί φορείς και επιχειρήσεις. Προϋπόθεση όλων, βέβαια, είναι να εγγυηθεί η Πολιτεία την επιβίωση επιχειρήσεων και εργαζομένων, ώστε να υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για ταξίδια και διακοπές.
Ο κ. Γιώργος Σ. Φραγγίδης είναι βουλευτής του Νομού Κιλκίς με το Κίνημα Αλλαγής.