Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Ένα καλό μάθημα

Δημήτρης Σούκουλης - 29 Ιούνιος 2020, 12:12

Μην ξεχνάμε ότι η ανάπτυξη νέων προϊόντων βασιζόταν και βασίζεται πάντα σε ανθρώπινες καταστάσεις, όπως τα συναισθήματα, οι επιθυμίες και η αποτίμηση των εμπειριών.


Απρόσμενη τουριστική χρονιά. Ο λόγος ευδιάκριτος, γνωστός αναλυτικός. Μόνο που αυτή την φορά το πρόβλημα δε φαίνεται να γνωρίζει όρια. Ο τουριστικός κόσμος όμως είχε επιτρέψει εδώ και πολύ καιρό μακροπρόθεσμα μία δυναμική που είχε ακυρώσει παραδοσιακές δυνάμεις της εγχώριας τουριστικής αγοράς - τα παραδοσιακά μας πλεονεκτήματα.

Αποτέλεσμα να επιθυμούσαμε το δυνατό που “δημιουργεί αγορά” χωρίς να προβλέψουμε τις επιπτώσεις κυρίως κοινωνικά και περιβαλλοντικά , κυριαρχώντας ολοκληρωτικά με μοντέλα που έχουν αποτελέσματα όλες οι προσπάθειες για κάποιο προϊόν καινοτομικό η ίσως ανθρωποκεντρικό να φαντάζει σε “αδύναμο” και συγχρόνως αναχρονιστικό. Τώρα βλέπουμε όμως ότι όλα αυτά τα συστήματα δεν μπορούν να δώσουν λύσεις και να επιβάλλουν κατευθύνσεις (το βιώνουμε άλλωστε). Ειδικά στη χώρα μας που το ΑΕΠ βασίζεται (τυπικά η άτυπα ) στον τουρισμό σε ποσοστό 60% σε οριζόντια η κάθετη οργάνωση.

Τώρα όμως είναι η ευκαιρία να ενταχθούν άμεσα νέοι θεσμοί σε σχέση με τη ζήτηση τουριστών με εμπειρία, ιδιαίτερα στο κομμάτι του μάρκετινγκ της χώρας, ως γνωστοποίηση των ιδιαιτεροτήτων της, αλλά και στην αλλαγή φιλοσοφίας, ευελιξία, με σεβασμό στο περιβάλλον και στον πολιτισμό. Ρομαντικό μεν, αλλά μην ξεχνάμε ότι η ανάπτυξη νέων προϊόντων βασιζόταν και βασίζεται πάντα σε ανθρώπινες καταστάσεις, όπως τα συναισθήματα, οι επιθυμίες και η αποτίμηση των εμπειριών. Όλα αυτά, αν θέλουμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί καινοτόμοι και επιτέλους μία χώρα με υψηλό δείκτη μορφωτικού και βιοτικού επιπέδου επισκεπτών.

Ο κ. Δημήτρης Σούκουλης είναι εκπαιδευτικός Τουρισμού και διοικητικό στέλεχος ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top