Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΜελέτες και ΈρευνεςGrant Thornton: Μελέτη επίδρασης του Covid-19 στις ελληνικές επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία

Grant Thornton: Μελέτη επίδρασης του Covid-19 στις ελληνικές επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία

Η μελέτη της Grant Thornton επιχειρεί να παρουσιάσει την πρώτη αποτίμηση των επιδράσεων της πανδημίας και των συνακόλουθων μέτρων που υιοθετήθηκαν και ειδικότερα, να εκτιμήσει το μέγεθος της ύφεσης που αναμένεται συνολικά για την ελληνική οικονομία.

Μελέτη, αναφορικά με την επίδραση που άσκησε η πανδημία του Covid-19 στις ελληνικές επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία, εκπόνησε η Grant Thornton. Η μελέτη, η οποία φέρει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, το κύρος και την αξιοπιστία της Grant Thornton, επιχειρεί να παρουσιάσει την πρώτη αποτίμηση των επιδράσεων της πανδημίας και των συνακόλουθων μέτρων που υιοθετήθηκαν και ειδικότερα, να εκτιμήσει το μέγεθος της ύφεσης που αναμένεται συνολικά για την ελληνική οικονομία, αλλά και την επίδραση σε βασικά μεγέθη των επιχειρήσεων και των επιμέρους κλάδων του ελληνικού επιχειρείν. 
 
Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω μελέτη της Grant Thornton εξετάζει τις αναμενόμενες επιπτώσεις των οικονομικών συνθηκών, όπως διαμορφώθηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης εστιάζοντας σε κρίσιμα μεγέθη και παρουσιάζοντας τις εμπεριστατωμένες εκτιμήσεις της εταιρείας αναφορικά με την επίδραση στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας και στη ρευστότητα των επιχειρήσεων το 2020 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
 
Σύμφωνα με τη μελέτη, επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το 69% του συνολικού κύκλου εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων επλήγησαν άμεσα από την πανδημία ως αποτέλεσμα του περιορισμού ή και της επιβαλλόμενης διακοπής της λειτουργίας τους. Ειδικότερα, επιχειρήσεις που παράγουν κύκλο εργασιών ποσού 32,9 δισ. € (11% επί του συνολικού κύκλου εργασιών) και απασχολούν περίπου 1,1 εκ. εργαζομένους (25% επί του συνόλου) διέκοψαν τη δραστηριότητά τους λόγω της πανδημίας.
 
Από την αρχική εκτίμηση των στοιχείων εκτιμάται, ότι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) αναμένεται να σημειώσει μείωση της τάξεως του 8,5% το 2020. Η επίδραση της πανδημίας σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας για την οικονομία, που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως οι μεταφορές, τα καταλύματα και η εστίαση είναι εκείνες που συντελούν στη μείωση του ΑΕΠ της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα δε, αποτελεί, το ότι ο κρίσιμος κλάδος του τουρισμού αναμένεται να συρρικνωθεί το 2020 κατά 52%.
 
Επιπλέον, αναλύθηκε δείγμα 17.000 επιχειρήσεων που αντιπροσωπεύουν κύκλο εργασιών άνω του 50% των οικονομικών μονάδων της χώρας, στη βάση του κοστολογικού τους προφίλ (σταθερά vs μεταβλητά έξοδα) αλλά και της εποχικότητας της δραστηριότητάς τους, τα οποία καθορίζουν και το βαθμό επίδρασης της διακοπής/μείωσης/αύξησης της δραστηριότητάς τους λόγω της πανδημίας. Ως αποτέλεσμα εκτίμησε η Grant Thornton ότι για τις επιχειρήσεις αυτές, αναμένεται μείωση στον κύκλο εργασιών τους το 2020 κατά 12,4% και παράλληλα μείωση της λειτουργικής τους κερδοφορίας (EBITDA) κατά 39%. Συνακόλουθα, εκτιμάται ότι η ρευστότητα τους το 2020 θα μειωθεί κατά 5,6 δισ. €, λόγω του περιορισμού της λειτουργίας τους και της οικονομικής επίπτωσης της πανδημίας στην δραστηριότητας τους.
 
Η Grant Thornton ήταν παρούσα καθ’ όλη τη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων περιορισμού και συνεχίζει να δηλώνει «παρών» και σήμερα μένοντας στο πλευρό των επιχειρήσεων και επενδύοντας στην πεποίθηση, ότι η διαχείριση του σήμερα και η προετοιμασία του αύριο αποτελούν τον ορθολογικό μονόδρομο των υγιών επιχειρήσεων. Συμπερασματικά, η μελέτη της επίδρασης του Covid-19 στις ελληνικές επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία αποτελεί το επιστέγασμα των αναλύσεων της εταιρείας και  ταυτόχρονα οδηγό για το ελληνικό επιχειρείν στο στρατηγικό σχεδιασμό και υλοποίηση του πλάνου της επόμενης μέρας. 
 
Ολόκληρη η μελέτη της Grant Thornton ΕΔΩ.
Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024