Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραWorkation και δωμάτια ξενοδοχείων που μετατρέπονται σε γραφεία – Οι νέες τάσεις που φέρνει η πανδημία

Workation και δωμάτια ξενοδοχείων που μετατρέπονται σε γραφεία – Οι νέες τάσεις που φέρνει η πανδημία

Οι νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας έδωσαν μια νέα μεγάλη ώθηση στο 'Workation' Ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο και κυρίως στις ΗΠΑ προσφέρουν πλέον υπηρεσίες και πακέτα 'Workation', ενώ προορισμοί όπως η Μάλαγα και η Τενερίφη προωθούν επικοινωνιακά το είδος αυτό των διακοπών.

Η προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του COVID-19 εξακολουθεί να φέρνει σημαντικές αλλαγές παγκοσμίως στις συνθήκες εργασίας. Για πρώτη φορά εκατομμύρια άνθρωποι καλούνται να αφήσουν τα γραφεία τους και αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, να εργαστούν από το σπίτι τους. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι από αυτούς, -για διαφορετικούς λόγους-, αναζητούν επιλογές για εργασία έξω από το σπίτι, διαμορφώνοντας σιγά-σιγά μια νέα κατηγορία πελατών για την τουριστική βιομηχανία. Πολλές επιχειρήσεις αναγνώρισαν σε αυτό μια ευκαιρία, η οποία οδήγησε σε νέες υπηρεσίες, προσαρμοσμένες στις νέες αυτές ανάγκες.

Workation
Ο όρος “workation” πρωτοεμφανίστηκε για πρώτη φορά μόλις πριν λίγα χρόνια, περιγράφοντας το συνδυασμό εργασίας (work) και διακοπών (vacation). Πρόκειται για το είδος διακοπών που αξιοποιώντας την τεχνολογία, επιτρέπει σε κάποιον να κάνει διακοπές μακριά από τον τόπο εργασίας του, χωρίς όμως ουσιαστικά να σταματήσει να εργάζεται. Να συνδυάσει δηλαδή την εργασία και την παραγωγικότητα με τον ελεύθερο χρόνο μακριά από το σπίτι.

Η βασική ιδέα πίσω από το workation είναι να ενσωματώσει κάποιος στις απαιτήσεις της εργασίας του στοιχεία, που θα τον βοηθήσουν να ξεκουραστεί, να χαλαρώσει και τελικά να γίνει πιο παραγωγικός.

Οι δυνατότητες που προσφέρει σήμερα η τεχνολογία, αλλά και η διαπίστωση ότι ο συνδυασμός εργασίας και χαλάρωσης μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων, οδήγησαν τα τελευταία χρόνια πολλές εταιρίες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη -κυρίως στη Βρετανία και στη Γερμανία-να προσφέρουν στους εργαζομένους τους αυτήν την επιλογή.
 
Εξειδικευμένα ταξιδιωτικά γραφεία, αλλά και μεγαλύτερα πρακτορεία, άρχισαν να προσφέρουν προϊόντα workation. Το niche στο οποίο στοχεύουν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και στελέχη μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κυρίως νεότερης ηλικίας, ευέλικτοι και χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, οι οποίοι επιθυμούν να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας για να μπορέσουν να απολαύσουν ένα άλλο μέρος, χωρίς να χρησιμοποιήσουν μέρες από τις προγραμματισμένες διακοπές τους.

Ωστόσο, οι νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας έδωσαν μια νέα μεγάλη ώθηση στο Workation. Η καθημερινή παρουσία των εργαζομένων στους χώρους εργασίας αρχικά προβλημάτισε έντονα και στη συνέχεια οδήγησε παγκοσμίως σε ένα διαφορετικό μοντέλο εργασίας. Η εξ αποστάσεως ή εκ περιτροπής εργασία καθιερώθηκε στην πλειοψηφία των εταιριών, επιτρέποντας στους εργαζομένους να επιλέξουν εάν θέλουν πια να εργάζονται από το σπίτι τους ή ακόμα και μακριά από αυτό. Συγκεκριμένα να εργάζονται από κάπου, που υπό άλλες συνθήκες θα έκαναν διακοπές.

Ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο και κυρίως στις ΗΠΑ προσφέρουν πλέον υπηρεσίες και πακέτα “Workation”, ενώ προορισμοί όπως η Μάλαγα και η Τενερίφη προωθούν επικοινωνιακά το είδος αυτό των διακοπών. Άλλοι, όπως τα Μπαρμπέιντος και οι Βερμούδες σχεδίασαν ειδική visa 12 μηνών για όσους θέλουν να εργαστούν από εκεί (remote work visa).

Οι τιμές εξαρτώνται βεβαίως από τον προορισμό και το ξενοδοχείο, ξεκινώντας από οικονομικά πακέτα και φτάνοντας τις δεκάδες χιλιάδες δολάρια την εβδομάδα σε Resorts πέντε αστέρων. Για παράδειγμα, το “Workation Package” του The Nautilus Maldives που ξανάνοιξε αρχές Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει ένα γραφείο με θέα στον Ωκεανό, προσωπική γραμματέα και τεχνολογική υποστήριξη για την τιμή των 23.250 δολ. την εβδομάδα για δύο άτομα.

Δωμάτια και σουίτες-γραφεία
Από τη μια η αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών για ανθρώπους που κλήθηκαν να εργαστούν ξαφνικά αποκλειστικά εξ αποστάσεως και από την άλλη η χαμηλή πληρότητα των ξενοδοχείων, οδήγησαν στη δημιουργία ενός νέου ξενοδοχειακού προϊόντος. Με ονομασίες όπως “Home-away-from-home-Office”, ξενοδοχεία προσφέρουν δωμάτια για day-use, σε όσους επιλέγουν να εργαστούν έξω από το σπίτι. Το πλεονέκτημα είναι η ιδιωτικότητα, η ησυχία και η δυνατότητα αποκλειστικής χρήσης μπάνιου, κάτι που δεν ισχύει στους άλλους χώρους γραφείων που μπορεί κανείς να ενοικιάσει ανά μέρα/ ώρα. Μερικά από τα ξενοδοχεία που προχώρησαν σε αυτό στην άλλη πλευρά του Ωκεανού, είναι το The Sawyer στην Καλιφόρνια, το The Hamilton στην Ουάσινγκτον, το The Ballantyne στη Νότια Καρολίνα και το Intercontinental Times Square στη Νέα Υόρκη, μετατρέποντας δωμάτια και σουίτες τους σε χώρους γραφείων για day-use. Στις υπηρεσίες περιλαμβάνεται γρήγορο WiFi, δωρεάν parking και κάποιες φορές πρωινό. Οι τιμές ξεκινούν από τα 110 δολ. περίπου για day-use δωματίου και από 500δολ. την εβδομάδα για ένα μικρό meeting room.

Η Ελίνα Παυλάκη σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Ψυχολογία και Διεθνές Δίκαιο (M.A.) στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Επικοινωνία, στη Βρετανία. Έχει πιστοποιηθεί από το International Coach Federation (ICF) με Diploma in Personal & Executive Coaching. Επίσης, από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με πιστοποιητικό Εκπαιδευτή Ενηλίκων, ενώ έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα “Science of Wellbeing” στο Yale University. Εργάζεται ως σύμβουλος επικοινωνίας, με εξειδίκευση σε θέματα τουρισμού. Έχει συνεργαστεί με σημαντικές επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς και με τουριστικούς φορείς σε μεγάλα projects. Πιστεύει στη δύναμη της επικοινωνίας και επιδιώκει πάντα να την αξιοποιεί με γνώμονα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τους επιλεγμένους στόχους των πελατών της.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024