Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Ελληνική γαστρονομία: Πράσινη σαλάτα με σύκο, ψητό ταλαγάνι και λιαστή ντομάτα/Μανιτάρια σωτέ με θυμάρι, σπανάκι και σουσάμι

21 Σεπτέμβριος 2020, 11:13

Συνταγές του σεφ Κωνσταντίνου Κωβαίου (ξενοδοχεία London και Athens Coast).


Η εποχή του σύκου έφτασε κι είναι μια καλή ευκαιρία να “τιμήσουμε” το αγαπημένο και πολυδιάστατο φρούτο με μια δροσερή σαλάτα, μιας κι ο καιρός παραμένει ζεστός.

Πράσινη σαλάτα με σύκο, ψητό ταλαγάνι και λιαστή ντομάτα



Υλικά:
Για τη σαλάτα

  • Μια μεγάλη μπασίνα πράσινα φύλλα (σπανάκι,ρόκα,λόλα,ραντίτσιο κτλ)
  • 2-3 ώριμα σύκα κομμένα σε τέταρτα
  • 3-4 λιαστές ντομάτες σε λωρίδες
  • 1 φέτα Ταλαγάνι (80-100 γρ)
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο (το λευκό μέρος)
  • 2-3 ντοματίνια βελανίδια κομμένα στη μέση

Για τη βινεγκρέτ σύκου

  • 2 σύκα καθαρισμένα και κομμένα σε τέταρτα
  • 1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
  • 1 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ χτυπώντας καλά όλα τα υλικά σε μούλτι. Αν μας βγεί πολύ δεμένη η σάλτσα αραιώνουμε με λίγο νερό. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Πλένουμε καλά τα λαχανικά,τα σουρώνουμε και τα στεγνώνουμε καλά. Ψήνουμε το τυρί σε αντικολλητικό τηγάνι ή γκρίλ για 2’ από κάθε πλευρά σε δυνατή φωτιά. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε τη σαλάτα,την λιαστή ντομάτα,και τα ντοματίνια με την βινεγκρέτ και τοποθετούμε σε σαλατιέρα. Τελειώνουμε το σερβίρισμα διακοσμώντας με τα σύκα,το φρέσκο κρεμμυδάκι και το τυρί κομμένο σε τρίγωνα.

Μανιτάρια σωτέ με θυμάρι, σπανάκι και σουσάμι

Υλικά:

  • 4 λευκά μανιτάρια
  • 4 καφέ μανιτάρια
  • 200 γρ. πλευρότους
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 50 ml λευκό κρασί
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 50 ml ζωμό λαχανικών
  • 3-4 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
  • αλάτι-πιπέρι
  • 50 γρ. φύλλα σπανάκι
  • σουσάμι λευκό και μαύρο για το γαρνίρισμα
  • κρέμα βαλσάμικου

Εκτέλεση:
Κόβουμε τα μανιτάρια σε μεγάλα κομμάτια και σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σωτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο σε δυνατή φωτιά για 2΄και προσθέτουμε τα μανιτάρια.Τα σωτάρουμε όλα μαζί για 3-4’ και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά και προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών,το θυμάρι και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Τα αφήνουμε να γλασάρουν και στο τέλος προσθέτουμε το σπανάκι. Γαρνίρουμε με την κρέμα βαλσάμικο και το σουσάμι.


Chef’s bio

Ο Κωνσταντίνος Κωβαίος είναι Executive Chef στα ξενοδοχεία London και Athens Coast, ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής “Acropolis” και συνιδρυτής των Hospitality Ambassadeurs. Συνταγογραφεί για ποικίλα περιοδικά μαγειρικής και ιστότοπους. Είναι απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου, με πληθώρα σεμιναρίων στη γαστρονομία και την υγιεινή τροφίμων.







Ο κ. Κωβαίος προβάλλει τα δημιουργικά του πιάτα και μέσω της ιστοσελίδας HospitalityAmbassadeurs, η οποία έχει ως στόχο την ανάδειξη και προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Η ομάδα αποτελείται από επαγγελματίες του επισιτιστικού, αλλά και του ξενοδοχειακού κλάδου, με κοινό όραμα την αγάπη για τη φιλοξενία, καθώς και τους ανθρώπους που την απαρτίζουν.

Share |
Σχολίασε κι εσύ...












* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top