Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Στοχευμένα μέτρα για την ανάπτυξη, με μεγάλο 'ασθενή' τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες

Γιώργος Λύχνος - 01 Δεκέμβριος 2020, 12:13

Με μεγάλο ασθενή τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, τα προγράμματα δεν πρέπει να αποτελούν απλά μια 'διασωλήνωση' του ασθενή, αλλά ένα ισχυρό 'ηλεκτροσόκ', εάν θέλουμε να μην του θρηνήσουμε ως 'θύματα της οικονομίας'.


Στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία βρίσκεται η χώρα μας που μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, η υγειονομική κρίση δείχνει τα “δόντια της” και φαίνεται να αποτελειώνει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες του τουρισμού και όχι μόνον.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μελετούν για ακόμη μια φορά με προσοχή τις δημοσκοπήσεις και βλέπουν την περιορισμένη, όπως εκτιμούν, φθορά που υφίσταται η ΝΔ, η οποία διατηρεί υψηλά διψήφια τα ποσοστά της και τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. Με αυτό το δεδομένο, μελετώντας τον σφυγμό της κοινωνίας, η κυβέρνηση εκτιμά ότι με την προμήθεια και τη διανομή των εμβολίων κατά το 1ο τρίμηνο θα είναι εφικτή η επιστροφή στη κανονικότητα το 2ο τρίμηνο του επόμενου έτους και αυτό γιατί η οικονομία χρειάζεται ένα διάστημα να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και των λοιπών ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και με ένα ισχυρό τουριστικό ρεύμα το καλοκαίρι του 2021, παρ‘όλο που θα είναι χαμηλότερο από τα προ κορονοϊού επίπεδα- λόγω και της ανεργίας που προέκυψε στα κράτη δεξαμενές του τουριστικού μας ρεύματος - υπάρχει η πεποίθηση για ανάπτυξη άνω του 4,5-5% το 2021.

Φυσικά, πρέπει να παρθούν σοβαρά μέτρα και γρήγορα μέτρα που προανήγγειλε η κυβέρνηση και έχουν ως εξής:
1) Μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων
2) Σχέδιο για ισχυρό τουριστικό ρεύμα το καλοκαίρι
3) Επίτευξη ανάπτυξης άνω του 4%
4) Προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων
5) Πρωτοβουλίες για μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων
6) Μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ
7) Αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Με μεγάλο ασθενή τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες λοιπόν, τα προγράμματα δεν πρέπει να αποτελούν απλά μια “διασωλήνωση” του ασθενή, αλλά ένα ισχυρό “ηλεκτροσόκ” εάν θέλουμε να μην τους θρηνήσουμε ως “θύματα της οικονομίας”.

Όλα δείχνουν το οικονομικό επιτελείο κινείτε προς τη σωστή κατεύθυνση - μένει να το δούμε στην πράξη εάν δηλαδή ξεπεραστεί η γραφειοκρατία και το “ηλεκτροσόκ” πιάσει τόπο.
Ο Γιώργος Λύχνος είναι oικονομολόγος Τουριστικής Αναπτυξης, με ΜΒΑ στην οργάνωση επιχειρήσεων και οργανισμών και πρώην αντιδήμαρχος Παξών.

Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top