Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςFocus σε ένα ΘέμαΗ FedHATTA συνεχίζει να διεκδικεί για τα τουριστικά γραφεία

Η FedHATTA συνεχίζει να διεκδικεί για τα τουριστικά γραφεία

Ο κλάδος των τουριστικών γραφείων, δεν έχει τη δυνατότητα (και είναι άγνωστο για πόσο ακόμη δε θα την έχει) να αντλήσει έσοδα από πουθενά και έχει πληγεί στον πυρήνα του από την πρωτοφανή κρίση της πανδημίας του COVID-19.

Στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, και μέχρι να υπάρξουν επιτέλους οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν ένα νέο πραγματικό ξεκίνημα για την οικονομία της χώρας μας συνολικά και θα σημάνουν την επιστροφή στην κανονικότητα για τις ζωές όλων μας, η FedHATTA συνεχίζει να διεκδικεί στήριξη και διευκολύνσεις αυτονόητες για τα τουριστικά γραφεία, τον πλέον πληγέντα και πληττόμενο κλάδο παγκοσμίως από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, ο οποίος μπαίνει στον δωδέκατο μήνα χωρίς έργο, χωρίς εισπράξεις και, συνεπώς, χωρίς έσοδα.

Η εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες του κλάδου των τουριστικών γραφείων είναι αυτονόητη, γι’αυτό και ζητάμε για μία ακόμη φορά από την Πολιτεία τη συνέχιση και τη διεύρυνση της στήριξής τους με όλους τους διαθέσιμους τρόπους, για να καταστεί δυνατό να επιβιώσουν και να δουν την επόμενη ημέρα αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης, και να αγωνιστούν στη συνέχεια για να φέρουν και πάλι τον τουρισμό μας στο επίπεδο που μπορεί και του αξίζει να βρίσκεται.
 
Τα αιτήματά μας:
1. Παράταση επιδοτήσεων, ευνοϊκών ρυθμίσεων και αναστολών πληρωμών κάθε είδους
Είναι το βασικότερο αίτημα αυτήν τη στιγμή, όταν οι επιχειρήσεις του κλάδου δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν σε καμία από τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Μέχρι το τέλος της συγκεκριμένης κρίσης στον τουρισμό, το οποίο ακόμη και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις δεν αναμένεται να αρχίσει να φαίνεται πριν από τον Μάιο του 2021, θεωρούμε απολύτως αναγκαία τα παρακάτω:

  • Παράταση επιδότησης των τόκων υφιστάμενων δανείων (έχει δοθεί μέχρι 31.08.2020).
  • Αναστολή πληρωμών τοκοχρεολυσίων για όλη τη διάρκεια της κρίσης. Αναδιάρθρωση δανείων (ενήμερων και μη), με επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής ίση με το διάστημα της κρίσης.
  • Παράταση μέχρι το τέλος της κρίσης της αναστολής των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων οφειλόμενων από επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, και ιδιαίτερα από τα τουριστικά γραφεία. Στα μέτρα στήριξης θα πρέπει να συμπεριληφθούν η αναστολή τοκοχρεωλυσίων σε τράπεζες (όχι μόνο χρεωλυσίων), η αναστολή δόσεων ρύθμισης κάθε μορφής leasing (π.χ. ακίνητα, τουριστικά λεωφορεία, rent-a-car) και η αναστολή γραμματίων σε εταιρείες πώλησης εξοπλισμού.
  • Παράταση της ευνοϊκής ρύθμισης της μείωσης του μισθώματος των επαγγελματικών μισθώσεων κατά 80%, και για τα τουριστικά γραφεία, τουλάχιστον μέχρι τις 31.05.2021. Αναμένεται ακόμη η δημοσίευση της Κ.Υ.Α. με τους ΚΑΔ και τις σχετικές ρυθμίσεις όσον αφορά τα μισθώματα του Ιανουαρίου 2021.
  • Κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών (μερικής και πλήρους απασχόλησης). Σε διαφορετική περίπτωση, παράταση καταβολής των τρεχουσών οφειλών ασφαλιστικών εισφορών από επιχειρήσεις για τους απασχολούμενους μισθωτούς τους, για την οποία δεν έχει υπάρξει καμία αναφορά ως τώρα. Με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στον τομέα του τουρισμού, η παράταση αυτή κρίνεται απαραίτητη, και μάλιστα για όσο χρόνο θα εξακολουθήσει να υφίσταται το πρόβλημα.
  • Παράταση για όσο χρόνο κριθεί αναγκαίο, με βάση τις εξελίξεις στον τομέα του τουρισμού, της καταβολής των δόσεων των ενεργών ρυθμίσεων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων για τους απασχολούμενους μισθωτούς τους, αλλά και των αντίστοιχων δόσεων που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.
  • Κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό και των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών ή αυτοαπασχολούμενων (εισφορές μη μισθωτών στον ΕΦΚΑ) του κλάδου μας.
  • Εξακολούθηση της παροχής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου των τουριστικών γραφείων, η οποία δόθηκε έως τον Μάιο 2020. Τα τουριστικά γραφεία, αν και δεν έκλεισαν με εντολή της Πολιτείας, δεν έχουν έργο όλο αυτό το διάστημα και δεν αναμένεται να έχουν για καιρό, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη τουριστική περίοδο. Τίθεται, επομένως, θέμα επιβίωσης όχι μόνο των επιχειρήσεων, αλλά και των ίδιων των αυτοαπασχολούμενων ιδιοκτητών τους.
  • Επιδότηση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων των τουριστικών γραφείων, διότι είναι αδύνατη με τις δεδομένες συνθήκες η ανταπόκρισή τους σε αυτές. Σε διαφορετική περίπτωση, αναστολή των συγκεκριμένων υποχρεώσεων και μη σύνδεση της αναστολής με τη διατήρηση της απασχόλησης.
  • Διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ της τρέχουσας τουριστικής περιόδου στις μεταφορές και άλλες τουριστικές υπηρεσίες -με ευκταία και τη μείωση του συντελεστή του τουριστικού πακέτου- για μία τριετία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος.
  • Αναδιάρθρωση, μέσω δόσεων, όλων των μη απολεσθεισών ρυθμίσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις. Θα πρέπει να προβλεφθεί η αναστολή των δόσεων μέχρι το τέλος της κρίσης. Η νομοθετική πρόβλεψη που ισχύει αυτή τη στιγμή, για όσους έχουν απωλέσει δόσεις ρυθμίσεων από τον Φεβρουάριο του 2020 και μετά, είναι ότι εάν καταβάλουν την δόση του Δεκεμβρίου 2020 η ρύθμισή τους παραμένει ενεργή. Εκτός από το γεγονός ότι η υλοποίηση της πρόβλεψης αυτής δεν έχει γίνει ακόμη εμφανής στην πράξη για εκείνους που κατέβαλαν την δόση του Δεκεμβρίου, η πρόσφατη Κ.Υ.Α. υπ’ αρ. οικ. 47/9/04.01.2021 (ΦΕΚ Β 4) παρατείνει κατά ένα (1) μήνα την προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων, οι οποίες είναι απαιτητές μέχρι τη δημοσίευσή της (04.01.2021), συνεπώς και εκείνων του Δεκεμβρίου. Υπάρχει μία σύγχυση εδώ, η οποία είναι απαραίτητο να διευκρινισθεί. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επειδή ακόμη και μετά την επανεκκίνηση του τουρισμού τα τουριστικά γραφεία δεν θα είναι σε θέση, για αρκετό καιρό, να εξυπηρετήσουν τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις τους, όπως και όλες τις άλλες, αλλά δεν θέλουν να απωλέσουν τις ρυθμίσεις τους, η πλέον εύλογη κίνηση θα ήταν να ανακοινωθεί επίσημα η επανέναρξη όλων των σχετικών καταβολών από τον Ιούνιο του 2021.
  • Αναστολή όλων των δόσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Είναι απολύτως αδύνατο να πληρωθούν οποιεσδήποτε δόσεις από τα τουριστικά γραφεία μέσα στον χειμώνα και την επόμενη άνοιξη. Η δε επιβάρυνση των απλήρωτων δόσεων με τιμωρητικά επιτόκια της τάξεως του 15% ανά μήνα δεν είναι αποδεκτή, αφού οι επιχειρήσεις τιμωρούνται με αυτό τον τρόπο για κάτι που δεν συνιστά δική τους ευθύνη.
  • Μετάπτωση όλων των ενεργών πάγιων ρυθμίσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία σε ευέλικτα προγράμματα δόσεων. Ύπαρξη δυνατότητας ένταξης νέων τρεχουσών υποχρεώσεων σε ξεχωριστές πάγιες ρυθμίσεις με διαφορετική ταυτότητα πληρωμής, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων. Σε περίπτωση απώλειάς τους, να υπάρχει η δυνατότητα να ρυθμιστούν εκ νέου.
  • Απαλλαγή των τουριστικών επιχειρήσεων από την προκαταβολή φόρου, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου καταγράφει ζημίες, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του επόμενου οικονομικού έτους να υπάρχει συμψηφισμός της καταβληθείσας προκαταβολής.
  • Παροχή της έκπτωσης 2% για την εφάπαξ εξόφληση φόρου και στα νομικά πρόσωπα.

2. Στήριξη απασχόλησης

  • Παράταση της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζόμενων στα τουριστικά γραφεία τουλάχιστον μέχρι τις 31.05.2021, με έγκαιρη ανακοίνωση των ΚΑΔ των επιχειρήσεων τις οποίες αφορά το μέτρο κάθε φορά. Ήδη και τώρα δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη οι ΚΑΔ για τις αναστολές του Ιανουαρίου 2021, με συνέπεια οι επιχειρήσεις να μη γνωρίζουν τι θα πρέπει να κάνουν σχετικά.
  • Παράταση του Προγράμματος “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, καθώς και της κάλυψης του συνόλου των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Το εποχικό προσωπικό των τουριστικών γραφείων (υπάλληλοι και οδηγοί τουριστικών λεωφορείων) χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης να τύχει της ίδιας μεταχείρισης με εκείνο των εποχικών καταλυμάτων (π.χ. όσον αφορά το ταμείο ανεργίας και κάθε άλλη διευκόλυνση, μέχρι να μπορέσουν να προσληφθούν).

3. Παροχή ρευστότητας

  • Εκ νέου χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στις τουριστικές επιχειρήσεις, για κεφάλαιο κίνησης, μέχρι το τέλος της κρίσης. Δεδομένων των ιδιαίτερα χαμηλών ποσών που δικαιούνται τα τουριστικά γραφεία στην τελευταία επιστρεπτέα προκαταβολή, και προφανώς και στις επόμενες, τα οποία δεν καλύπτουν τις πραγματικές τους ανάγκες, είναι ανάγκη να επανεξετασθεί το θέμα και να βρεθεί τρόπος να χορηγηθούν τα ποσά που πραγματικά θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις στην ιδιαίτερα δύσκολη αυτή συγκυρία. Δεδομένων δε των οικονομικών υποχρεώσεων που θα συσσωρευθούν μετά το τέλος της κρίσης για τα τουριστικά γραφεία, χωρίς αυτά να έχουν -άγνωστο για πόσον καιρό- την αντικειμενική δυνατότητα να ανταποκριθούν σε αυτές, ίσως θα πρέπει να εξετασθεί σοβαρά το ενδεχόμενο αυτά τα ποσά, που αφορούν την ίδια την επιβίωση των επιχειρήσεων, να είναι μη επιστρεπτέα.
  • Σημειώνουμε για μία ακόμη φορά ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου μας αποτελούνται στην πλειοψηφία τους από μικρές εταιρείες, με προσωπικό έως 20 άτομα. Για τον λόγο αυτόν, ζητάμε να τροποποιηθεί ο όρος για την επιστροφή του 60% της επιστρεπτέας προκαταβολής Ι ΙΙ και ΙΙΙ, ώστε να περιλάβει και τις επιχειρήσεις με κάτω από 20 άτομα προσωπικό.
  • Παροχή ρευστότητας σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις του κλάδου μας, οι οποίες δεν έχουν επωφεληθεί από κανένα εργαλείο χρηματοδότησης μέχρι σήμερα. Πρόκειται για επιχειρήσεις κατά βάση οικογενειακές, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, με αντικείμενο εργασίας αμιγώς τουριστικό. Το ποσό θα πρέπει να είναι ικανό να καλύψει τις πάγιες υποχρεώσεις μιας επιχείρησης τέτοιου μεγέθους, για παράδειγμα 18.000 ευρώ (μη επιστρεπτέο), ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν ενεργές μέχρι την ερχόμενη τουριστική περίοδο.

4. Ασφαλιστική ενημερότητα

  • ΕΦΚΑ – τ. ΤΑΝΤΠ ΟΑΕΕ: Είναι απόλυτη ανάγκη να επαναλειτουργήσει άμεσα το ασφαλιστικό ταμείο των τουριστικών πρακτόρων. Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την υπερβολικά μακροχρόνια υπολειτουργία του είναι ιδιαίτερα σοβαρό και έχει επηρεάσει πολύ μεγάλο αριθμό επαγγελματιών. Το ταμείο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον σε θέση να χορηγεί άμεσα ασφαλιστικές ενημερότητες για τους ασφαλισμένους που τις χρειάζονται για διάφορους λόγους και δεν μπορούν να τις λάβουν από κανέναν άλλο φορέα.

Όπως διαμορφώνεται μέχρι στιγμής η κατάσταση, θεωρούμε τις ως άνω παρεμβάσεις απολύτως απαραίτητες για την ίδια την επιβίωση του κλάδου των τουριστικών γραφείων, ο οποίος δεν έχει την δυνατότητα (και είναι άγνωστο για πόσο ακόμη δε θα την έχει) να αντλήσει έσοδα από πουθενά και έχει πληγεί στον πυρήνα του από την πρωτοφανή κρίση της πανδημίας του COVID-19. Μόνο αν στηριχθεί κατάλληλα, για όσο χρόνο αυτό απαιτηθεί από την κατάσταση, θα είναι σε θέση να συνεχίσει να υπάρχει μέχρι να επανεκκινήσει πραγματικά ο τουρισμός, οπότε και θα επιστρέψει στην ομαλότητα της καθημερινότητάς του.


Στη φωτογραφία, ο πρόεδρος της FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024