Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΑκούει κανείς;

Ακούει κανείς;

Ο κλάδος των ξεναγών σβήνει. Η απογοήτευση είναι διάχυτη σε όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό, οι διπλωματούχοι ξεναγοί όμως είναι από τους κλάδους που επλήγησαν καθολικά, αλλά υποστηρίχθηκαν λιγότερο.

Οι γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, των Φώτων, πέρασαν. Οι διπλωματούχοι ξεναγοί βίωσαν και βιώνουν τη χειρότερη εργασιακή τους περίοδο. Το 2020 “έκλεισε” με 100% ανεργία στον κλάδο. Ακόμα και αυτήν τη στιγμή, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι είναι κλειστοί, μη δίνοντας την πιθανότητα ούτε κάν ενος μεροκάματου. οι προοπτικές εργασίας μέσα στο 2021 όλο και μετατίθενται για αργότερα, μέσα ή τέλος καλοκαιριού, ακόμα και αρχές Φθινοπώρου.

Η κατάσταση για τις οικογένειες των διπλωματούχων ξεναγών είναι πια τραγική. Τα χρέη συσσωρεύονται, τα έξοδα τρέχουν, και η γενική αίσθηση ειναι οτι είμαστε ξεχασμένοι. Μέσα στο 2020, οι ξεναγοί έλαβαν 800 ευρώ τέλη Μαΐου για τον Μισό Μάρτιο και τον Απρίλιο. Με τον περιηγητικό τουρισμό “στον πάγο”, ακόμα και τον Ιούλιο που εγινε επανεκίννηση του τουρισμού, με την πανδημία να επανακάμπτει απο τον Αύγουστο και την έξαρση απο τον Οκτώβριο, η τουριστική περίοδος τελείωσε για εμάς πρίν καν αρχίσει.

Μετά από πολλές προσπάθειες, μας δώθηκαν 534+534 ευρώ για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Τα 1.868 ευρώ που λάβαμε συνολικά για το 2020, δεν φτάσαμε καν στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα μονογονεϊκής οικογένειας. Οι φετινές γιορτές εφεραν απόγνωση και απελπισία.

Τα φώτα του 2021, δεν μπόρεσαν να φωτίσουν τη ζωή μας. Ο κλάδος των ξεναγών σβήνει. Η απογοήτευση είναι διάχυτη σε όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό, οι διπλωματούχοι ξεναγοί όμως είναι από τους κλάδους που επλήγησαν καθολικά, αλλά υποστηρίχθηκαν λιγότερο. Χωρίς ούτε ένα ευρώ εισόδημα εδώ πιά και 15μήνες, χρειάζεται απο την Πολιτεία ουσιαστική βοήθεια για να επιβιώσουμε. Τα αναδρομικά για Μάιο, μέχρι και Αυγουστο που ποτέ δεν δόθηκαν, και τα 534 ευρώ απο Νοέμβριο και μετά, μεχρι τουλάχιστον τέλος της άνοιξης.

Η “βαριά βιομηχανία” της χώρας επένδυσε και επενδύει στους διπλωματούχους ξεναγούς και στην απαιτητική εκπαίδευσή τους, μέσα απο τις σχολές ξεναγών. Όσοι εμπλέκονται στον τουρισμό, γνωρίζουν και αναγνωρίζουν τη συμβολή του επαγγελματία ξεναγού, που βοήθησε και βοηθά στο “κτίσιμο” του τουριστικού προιόντος, προβάλλοντας τις αξίες και την ομορφιά του ελληνικού πολιτισμού, τη σημασία της ιστορίας της Ελλάδας στην παγκόσμια κοινότητα.

Μην απαξιώσετε ούτε τη σημασία του επαγγέλματος, ούτε τους ίδιους τους ξεναγούς. Μην τους κάνετε να εκλιπαρούν για βοήθεια. Το κράτος πρέπει να σκύψει πάνω από τους ξεναγούς και να τους στηρίξει στη δυσκολότερη περίοδο της καριέρας τους, τη δυσκολότερη περίοδο της ζωής τους, για να υπάρχουμε στο αύριο του τουρισμού. Αγαπάμε τη χώρα μας και τη στηρίζουμε, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε.

Ο κ. Κρίτων Πιπέρας είναι πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024