Η ταραμοσαλάτα κι η λαγάνα αποτελούν τα κυρίαρχα εδέσματα στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και συνοδεύουν ιδανικά τα παραδοσιακά νηστίσιμα αυτών των ημερών.
Η σαμιώτικη εκδοχή θέλει τον ταραμά “βαφτισμένο” με το εξαίσιο σαμιώτικο γλυκό μοσχάτο κρασί Samos Vin Doux ή το παλαιωμένο και λιαστό Samos Nectar, σε ένα συνδυασμό που θα σας μείνει αξέχαστος. Ο Σαμιώτης executive chef Ευάγγελος Μπιλιμπάς, μοιράζεται μαζί μας τα μικρά μυστικά επιτυχίας της σαμιώτικης ταραμοσαλάτας με μοσχάτο, καθώς και της τραγανής, πεντανόστιμης σπιτικής λαγάνας:
Υλικά
Εκτέλεση:
Αρχικά, μουλιάζουμε τα παξιμάδια στο γλυκό κρασί του Συνεταιρισμού της Σάμου. Στη συνέχεια πολτοποιούμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι, προσθέτουμε τον ταραμά με λίγες σταγόνες λεμόνι και λίγο-λίγο το ελαιόλαδο εναλλάξ με το υπόλοιπο λεμόνι. Αναμιγνύουμε μέχρι να έχουμε μια αφράτη και λαχταριστή ταραμοσαλάτα. Εάν μας φαίνεται σφικτή, προσθέτουμε λίγο νεράκι ή σαμιώτικο κρασί. Σοτάρουμε την κάπαρη σε ελαιόλαδο, μέχρι να γίνει τραγανή. Σερβίρουμε.
Σπιτική Λαγάνα
Χρόνος προετοιμασίας: 15-20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 1 ώρα
Υλικά:
Εκτέλεση
Ψήστε τις λαγάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 15-20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.Ο executive chef κ. Ευάγγελος Μπιλιμπάς γεννήθηκε και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο νησί της Σάμου. Αγάπησε πολύ νωρίς τη μαγειρική τέχνη μέσα από τις παραδοσιακές συνταγές της γιαγιάς του και της μητέρας του. “Ταξιδεύει” την ελληνική δημιουργική κουζίνα σε πολλές χώρες του κόσμου, συνδυάζοντας μαγευτικά τις ξεχασμένες νοστιμιές με τις σύγχρονες τεχνικές, αλλά και τις διατροφικές επιταγές του σήμερα. Στόχος της ζωής του είναι η ανάδειξη της “Πυθαγόρειας διατροφής” και ως επίλεκτο μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, την προωθεί με κάθε ευκαιρία.