Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΠαρουσιάσεις εξοπλισμούΣτο τραπέζι της 25ης Μαρτίου: Μπακαλιάρος με χόρτα, σταφίδες και σαμιώτικο κρασί

Στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου: Μπακαλιάρος με χόρτα, σταφίδες και σαμιώτικο κρασί

Συνταγή από τον exeutive chef Ευάγγελο Μπιλιμπά.

Το “εθνικό μας φαγητό” για τη μεγάλη ιστορική επέτειο της επανάστασης του 1821, την 25η Μαρτίου, είναι ο μπακαλιάρος που κατά παράδοση δεσπόζει στο γιορτινό τραπέζι της ημέρας. Κάποτε, ήταν το μόνο ψάρι που έφτανε σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς πουλιόταν στα “εδώδιμα και αποικιακά”. Επίσημα πάντως στο τραπέζι των Ευρωπαίων μπήκε τον 15ο αιώνα, όπου έγινε δημοφιλές πιάτο τόσο λόγω της νοστιμιάς του, όσο της οικονομικής τιμής του. Στην Ελλάδα λένε ότι τον έφεραν οι Άγγλοι, οι οποίοι τον αντάλλασσαν με σταφίδες.

Με σταφίδες λοιπόν, θα τον συνδυάσουμε σε αυτήν την άκρως απολαυστική και υγιεινή συνταγή (καθώς δεν τηγανίζεται) αλλά συνοδεύεται από χόρτα και το μυρωδάτο, λευκό, ξηρό μοσχάτο κρασί “Ψηλές Κορφές” του Συνεταιρισμού της Σάμου, που δίνει έναν άλλο “τόνο” στην πλούσια γεύση του.

Υλικά:

  • 1 κιλό φιλέτο παστό μπακαλιάρο, ξαλμυρισμένο
  • 500 γρ. φύλλα από φρέσκο σπανάκι, καθαρισμένο και πλυμένο
  • 500 γρ. φρέσκα σέσκουλα
  • 500 γρ. σταμναγκάθι
  • 1 καρότο
  • 8 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 100 γρ. μαύρη σταφίδα
  • 2 κουταλιές της σούπας τοματοπολτό
  • 10 τοματίνια
  • 300 ml λευκό, ξηρό, μοσχάτο κρασί Σάμου
  • 100 ml. ελαιόλαδο
  • πιπέρι
  • αλάτι

Αρχική διαδικασία:
Ξαλμύρισμα 24 ώρες πριν. Ξεκινάμε το ξαρμύρισμα του μπακαλιάρου τουλάχιστον 1 ημέρα νωρίτερα. Πλένουμε το φιλέτο μπακαλιάρου κάτω από τρεχούμενο νερό για να φύγει το αλάτι εξωτερικά και το κόβουμε σε μερίδες. Γεμίζουμε μια ευρύχωρη λεκάνη με κρύο νερό, βάζουμε μέσα τον μπακαλιάρο και τον ξαρμυρίζουμε, αλλάζοντας τακτικά το νερό του ανά 4 ώρες.

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα, τα κόβουμε και τα πατάμε ελαφρά με τα χέρια μας, ώστε να μειωθεί ο όγκος τους. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, το καρότο και τα κρεμμυδάκια.

Σε μια γάστρα, βάζουμε μια στρώση χόρτα, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από τον άνηθο, τα τοματίνια και τα κρεμμυδάκια, συνεχίζουμε τοποθετώντας τον μπακαλιάρο και τέλος προσθέτουμε τον υπόλοιπο άνηθο, τα κρεμμυδάκια και τις σταφίδες.

Διαλύουμε τον τοματοπολτό με το ξηρό, λευκό μοσχάτο σαμιώτικο κρασί. Περιχύνουμε λοιπόν το φαγητό με τον τοματοπολτό και το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Τοποθετούμε τη γάστρα στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30’.

Σερβίρουμε, εάν θέλουμε με χυμό από 1 φρέσκο λεμόνι που ταιριάζει πολύ και συνδυάζουμε το γεύμα μας με τις “Ψηλές Κορφές” του Συνεταιρισμού της Σάμου. Είναι ένα ευωδιαστό και τραγανό κρασί που προέρχεται από μοσχάτο σταφύλι των καλύτερων ορεινών αμπελώνων ξερολιθιάς του ακριτικού νησιού. Στη μύτη ανακαλύπτουμε αρώματα λουλουδιών αλλά και φρούτων, όπως το αχλάδι, το ροδάκινο, το πεπόνι. Έχει υψηλή οξύτητα και πολύ καλή επίγευση, χαρακτηριστικά που ανοίγουν μια πολύ μεγάλη παλέτα συνδυασμών γεύσεων. Εκεί όμως που συνδυαζόμενο αναδεικνύει όλα τα πλούσια και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του το κρασί αυτό, είναι το ψάρι! Δροσερό και εκφραστικό το λευκό αυτό ξηρό μοσχάτο κρασί, μπορεί να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς!

Καλή 25η Μαρτίου, Συνέλληνες!

Ο executive chef κ. Ευάγγελος Μπιλιμπάς γεννήθηκε και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο νησί της Σάμου. Αγάπησε πολύ νωρίς τη μαγειρική τέχνη μέσα από τις παραδοσιακές συνταγές της γιαγιάς του και της μητέρας του. “Ταξιδεύει” την ελληνική δημιουργική κουζίνα σε πολλές χώρες του κόσμου, συνδυάζοντας μαγευτικά τις ξεχασμένες νοστιμιές με τις σύγχρονες τεχνικές, αλλά και τις διατροφικές επιταγές του σήμερα. Στόχος της ζωής του είναι η ανάδειξη της “Πυθαγόρειας διατροφής” και ως επίλεκτο μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, την προωθεί με κάθε ευκαιρία.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024