Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

ΚΕΠΕ: Ο τουρισμός μπορεί για το 2021 να είναι ο 'στυλοβάτης' της ελληνικής ανάπτυξης

04 Ιούνιος 2021, 13:11

Όσον αφορά στο 2021, το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να είναι αρκετά αισιόδοξο και επενδύει σε μια ανάκαμψη του τουρισμού, κάνοντας λόγο για αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 50%.


Ο τουρισμός μπορεί για το 2021 να είναι ο “στυλοβάτης” της ανάπτυξης και σε αυτό το γεγονός φαίνεται ότι βασίζεται και ο σχετικός κυβερνητικός σχεδιασμός για το 2021. Αυτό το γεγονός όμως πρέπει να θεωρηθεί παροδικό, καθώς οφείλεται στις ειδικές συνθήκες που επικρατήσαν στην ελληνική, αλλά και στη διεθνή οικονομία λόγω της πανδημίας COVID-19.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της 2ης Ανάλυσης Επικαιρότητας του ΚΕΠΕ για το 2021, με τίτλο “Μπορεί ο τουρισμός να σώσει την ανάπτυξη για το 2021;”Μακροχρόνια, έχει αποδειχθεί ότι ο τουρισμός δεν μπορεί, λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών του, να παίξει το ρόλο της “ατμομηχανής” της ελληνικής οικονομίας (Ροδουσάκης και Σώκλης, 2021). Ενδεικτικά, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι την περίοδο 2008-2019 είχαμε μία αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων της τάξης του 56,2% και την ίδια πάντα περίοδο μια μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ της τάξης του 24,2%. Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι θετικές επιπτώσεις από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο ΑΕΠ θα αρχίσουν να διαφαίνονται από το 2022 και μετά, και ότι οι υπόλοιπες συνιστώσες της αυτόνομης ζήτησης, πλην των εξαγωγών, δε διαφαίνεται να μπορούν να συμπαρασύρουν το ΑΕΠ σε άνοδο μεγαλύτερη του 2% για το 2021, η αύξηση των τουριστικών εισπράξεων κατά 4,54 δισ. ευρώ είναι μονόδρομος, ώστε η ελληνική οικονομία να λάβει τη βραχυχρόνια αναπτυξιακή τόνωση που τόσο χρειάζεται.

ΚΕΠΕ Αναλύσεις Επικαιρότητας - Μπορεί ο τουρισμός να σώσει την ανάπτυξη για το 2021;
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top