Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΤουρισμός: κλωτσάμε άλλη μια μεγάλη ευκαιρία;

Τουρισμός: κλωτσάμε άλλη μια μεγάλη ευκαιρία;

Δυστυχώς, σε μια χώρα με τεράστιες ακτογραμμές και πολυνησία ασύγκριτη με οποιονδήποτε άλλο ευρωπαϊκό προορισμό, συνεχίζουμε να επενδύουμε κατ’επιταγήν των tour operators στην προώθηση και ανάπτυξη ενός τουριστικού μοντέλου που δεν μας διαφοροποιεί σε ΤΙΠΟΤΑ από τους άλλους μεσογειακούς ανταγωνιστικούς προς εμάς προορισμούς.

Την παρούσα χρονική συγκυρία, ο κλάδος μας αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη πρόκληση εν σχέσει με τη βιωσιμότητα του. Ακυρώσεις κρατήσεων, τρέχοντα λειτουργικά έξοδα και “ορατότης μηδέν” ως προς την ανάκαμψη στην οποία όλοι προσβλέπουν.

Αυτή είναι σήμερα η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν όλοι οι επαγγελματίες του τουρισμού στην χώρα μας, ενώ την ίδια στιγμή, οι γειτονικές μας χώρες και όχι μόνο ρίχνουν όλο το βάρος στην αναδιαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος και στην ανάπτυξη υποδομών που θα αποτελέσουν το συγκριτικό τους πλεονέκτημα έναντι άλλων που δεν άρπαξαν αυτήν την ευκαιρία, προσβλέποντας σε αύξηση των κρατήσεων τους όχι μόνο για τη φετινή χρονιά, αλλά κυρίως για τις επόμενες.

Δυστυχώς, σε μια χώρα με τεράστιες ακτογραμμές και πολυνησία ασύγκριτη με οποιονδήποτε άλλο ευρωπαϊκό προορισμό, συνεχίζουμε να επενδύουμε κατ’επιταγήν των tour operators στην προώθηση και ανάπτυξη ενός τουριστικού μοντέλου που δεν μας διαφοροποιεί σε ΤΙΠΟΤΑ από τους άλλους μεσογειακούς ανταγωνιστικούς προς εμάς προορισμούς. Ξενοδοχεία all inclusive, sea and sun experience, continental breakfast και international κουζίνα στον μπουφέ κάθε ξενοδοχείου, ακόμα και τα προγράμματα ψυχαγωγίας εντός των ξενοδοχειακών μονάδων απαιτούν προέγκριση από τον tour operator και είναι πανομοιότυπα ανεξάρτητα αν ο πελάτης βρεθεί στο Sharm el Sheikh της Αιγύπτου, στην Αττάλεια της Τουρκίας ή στη Ρόδο.

Τι μοναδικό (unique) προσφέρουμε στον πελάτη;

Ξέρουμε τι θέλουν οι πελάτες μας και τι περιμένουν να βιώσουν στην Ελλάδα;

Ξέρουμε τι παίρνουν τελικά μαζί τους φεύγοντας;

Ας ανατρέξουμε στην δεκαετία του ‘70 και οι απαντήσεις βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας. Η μη οργανωμένη παραλία, η ψαροταβέρνα με τις ψάθινες καρέκλες, τα ορεινά χωριά με τα γαργάρα τρεχούμενα νερά και τα πλατάνια, η πολιτιστική μας κληρονομιά, η απλότητα και η αυθεντικότητα μας, η καλή μας διάθεση και το κέφι μας, η μουσική μας, το κρασί μας, η κουζίνα μας…

Αυτά μας έφεραν εδώ που είμαστε τώρα και εμείς επιλέξαμε να τα απεμπολήσουμε και να εξευρωπαϊστούμε, προσφέροντας στον πελάτη τον ήλιο και την θάλασσα μας υπό τους ήχους ανατολίτικης μουσικής, γνωστών DJs, συνοδεία ναργιλέ, ευφάνταστων πιάτων της παγκόσμιας γαστρονομίας και τροπικών κοκτέιλ.

Μήπως θα έπρεπε να στρέψουμε το βλέμμα μας στο να προσφέρουμε μια αυθεντική ελληνική εμπειρία επιτέλους στους επισκέπτες μας αλλά και σε εμάς τους ίδιους;

Τυχαία οι καλοί “πελάτες” επιλέγουν τα απομονωμένα μας μικρά νησιά,τι λέτε;

Η απάντηση είναι στα χωριά μας, στα νησιά μας, στις αυθεντικές εμπειρίες ενός κυριακάτικου γεύματος με τους φίλους και την οικογένεια μας, τα γέλια μας, οι φωνές μας, ο αυθορμητισμός μας, το τραγούδι και ο χορός μας, το άρωμα απ´ το θυμάρι, τον βασιλικό, τον δυόσμο. Αυτό είναι η Ελλάδα και αυτό θέλουν και οι επισκέπτες μας μα βιώσουν.

Ας αναρωτηθούμε τι θέλουμε να είμαστε και να πρεσβεύουμε επιτέλους, ως μονάδες πρωτίστως και ως επαγγελματίες δευτερευόντως… χάσαμε 1,5 χρόνο, ας μην χάσουμε και το μέλλον μας και αρχίσουμε και τρέχουμε ξωπίσω του να το προφτάσουμε.

ΥΓ.: Σαφώς και πρέπει να υπάρχουν όλων των ειδών οι παροχές/υπηρεσίες που αναπτύσσουν και προάγουν το τουριστικό προϊόν προσφέροντας άπλετες επιλογές στους τουρίστες που μας επισκέπτονται, αλλά κάπου ένα μέτρο και μια στροφή στην αυθεντικότητα του τόπου μας δε βλάπτει.


Ο κ. Αναστάσιος Κωνσταντάρος, είναι επικεφαλής της BoatsAdvisor Hub&Events, που εξειδικεύεται στην συμβουλευτική ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού (yachting), στις ναυλώσεις σκαφών αναψυχής και στη διοργάνωση φεστιβάλ, συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων της.

Διευθύνων Σύμβουλος - BoatsAdvisor Hub & Events | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Ο κ.  Αναστάσιος Κωνσταντάρος είναι επικεφαλής της  BoatsAdvisor Hub&Events, που εξειδικεύεται στην συμβουλευτική ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού (yachting), στις ναυλώσεις σκαφών αναψυχής  και στη διοργάνωση φεστιβάλ, συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων της.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024